Het weer opgesteld op vrijdag 18 januari 2013 om 18.30 uur :
Volgende update: zatedag 19 januari 2013 om 19.00 uur.
Op de foto: Vandaag meest bewolkt en net een ijsdag, max. temperatuur 0.0 C. Er was even ruimte voor de zon boven de stad Groningen op 18 januari 2013.
Vrijdag gaf bewolking en wat lichte sneeuw en net niet boven het vriespunt
Afgelopen nacht viel het dik tegen, of mee, met de vorst. Al snel raakte het bewolkt en de daling bleef steken bij een minimum van - 2.3 C. Overdag ook veel bewolking en het kwik liep op naar een maximum van 0.0 C net de 4e ijsdag.
De wind was meest matig uit oostelijke richtingen waardoor het kouder aanvoelde dan voorgaande dagen. de wind was meest matig en soms vrij krachtig. Uit de bewolking viel soms wat lichte motsneeuw.
Er wordt alweer gedacht aan de "toch der tochten", maar laten we maar normaal blijven denken en de zaak niet omdraaien. De media blaast de zaak weer enorm op !
We denken eerst aan schaatsen op de banen, dan kijken we of er toertochten kunnen worden verreden en dan komt mogelijk de Elfstedentocht op de kalender. We zitten nu in fase 1, schaatsen op de banen en de rest is nog niet betrouwbaar. Zag al berekening van een weerinstituut die aangeeft dat er op 28 januari 24 centimeter ijs ligt, als het blijft vriezen, hoe komen ze erbij en waar gaat dit over ?
We kunnen nog niet eens een betrouwbare weersverwachting maken voor een aantal dagen of 1 dag vooruit, afgelopen nacht niemand die verwacht dat het slechts licht zou vriezen, laat staan dat we kunnen berekenen hoe dik het ijs is, als het blijft vriezen, op 28 januari 2013. "Als" het zo blijft, maar "als" telt niet, de realiteit regeert !
Komende nacht bewolking en kans op wat lichte sneeuw en minimum - 2 tot - 4 graden.
Zaterdag overdag meest bewolkt en een matige tot vrij krachtige aantrekkende koude oostelijke wind en overdag - 3 graden. Het wordt dan een ijskoude dag en dan is het gebeurt met het "aangename winterweer". Zondag neemt de kans op neerslag, sneeuw, van enige betekenis toe, er kan dan een sneeuwdek(je) ontstaan en overdag ruim onder het vriespunt.
Op lange termijn lijkt de koude lucht te handhaven met lichte tot matige vorst in de nachten en overdag rond of onder het vriespunt.
Wintertermen:
In het onderstaande geven we een korte uitleg van alle wintertermen die deze dagen zoal de revue passeren. De meesten termen zullen bekend zijn, maar er bestaan ook misverstanden over sommigen en sowieso is het handig om alle termen op een rijtje te hebben.
Lichte vorst: temperaturen van -0,1 tot en met - 5,0 graden.
Matige vorst: temperaturen van -5,1 tot en met -10,0 graden.
Strenge vorst: temperaturen van -10,1 tot en met -15,0 graden.
Zeer strenge vorst: temperaturen van -15,1 graden of lager.
Vorstdag: een etmaal waarin de temperatuur korte, of langere tijd onder het vriespunt ligt.
Hellmanndag: een etmaal met een gemiddelde temperatuur van beneden het vriespunt. Het mag op zo een dag dus een tijdje dooien, zolang de temperatuur over het hele etmaal bezien, maar onder nul blijft. Een Hellmanndag is dus altijd ook een vorstdag, maar kan zelfs ook een ijsdag zijn (zie hieronder).
IJsdag: een etmaal tijdens welke de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, de maximumtemperatuur blijft dan dus onder nul. Een ijsdag is dus altijd ook een vorstdag en een Hellmanndag.
Zeer koude dag: een etmaal waarin de minimumtemperatuur op -10,0 graden of lager uitkomt.
Hellmanngetal: De sommatie van alle gemiddelde etmaaltemperaturen gedurende het winterseizoen van 1 november t/m 31 maart, voor zover deze beneden het vriespunt liggen (zogenaamde ‘Hellmanndagen’). Daarbij wordt het minteken weggelaten. Een dag met een gemiddelde temperatuur van -5,3 graden scoort dus 5,3 punten, alle dagen met een gemiddelde van 0,0 graden of hoger, dus niets.
Vorstsom: maat voor de hoeveelheid vorst in een winter. Hiertoe worden alle minimum- en maximumtemperaturen bij elkaar opgeteld, voor zover deze onder nul liggen, met weglating van het minteken. Een dag met -3,0 om +1,0 graden scoort dus drie punten, maar een dag met -3,0 om 8,0 graden, dus ook. Een ijsdag met -8,0 om -2,0 graden scoort dan tien punten (8,0 + 2,0). Het voordeel van de vorstsom boven het Hellmangetal is dat deze eenheid ook een goed onderscheid maakt in (zeer) zachte winters, die weinig of geen ijsdagen, maar wel een aantal vorstdagen opleveren. In extreem strenge winters met louter ijsdagen (die in Nederland dus nooit zullen voorkomen) zal de vorstsom ongeveer twee maal zo hoog uitkomen als het Hellmanngetal.
Vorstperiode: een aangesloten periode van minimaal vijf Hellmanndagen, waarbij het totale Hellmanngetal op 16,0 punten of hoger uitkomt. Die grens van zestien punten is gekozen omdat er dan meestal op de eerste ondiepe watertjes geschaatst kan worden.
Koudegolf: een periode van minimaal vijf aaneengesloten ijsdagen, waarbij de minimumtemperatuur op minimaal drie etmalen op -10,0 graden of lager uitkomt (zeer koude dagen), maar soms wordt deze eis vervangen door ‘strenge vorst’, en dan moet de minimumtemperatuur op minimaal drie dagen op -10,1 graden of lager uitkomen. Bron: Meto Consult.
ijsvorming en uitstraling hoe zit dat eigenlijk !
IJsvorming en -groei hangt van veel factoren af. Een daarvan is een flinke uitstraling van het (water)oppervlak. Water kan op twee manieren haar warmte kwijtraken.
Ten eerste doordat koude lucht erover stroomt. Ten tweede door het uitstralen van warmte naar het heelal. Dit laatste proces is de dominante factor. Bij bewolkte omstandigheden wordt een groot deel van de warmte-uitstraling door de wolken weer teruggekaatst naar het aard- en dus ook het wateroppervlak.
Bij heldere omstandigheden is dat niet het geval en raakt het water (zowel in vloeibare als vaste toestand) dus het snelste haar warmte-energie kwijt. Dit proces gaat ook overdag door. De zon straalt dan wel op het al dan niet bevroren water, maar naast deze zonne-instraling van warmte gaat de warmte-uitstraling naar het heelal gewoon door. Per saldo is het daardoor het beste voor ijsvorming als het helder is, ondanks de zonne-instraling overdag.
Het weer om 18.30 uur in Zuidhorn:
* neerslag 8.00 uur tot 18.30 uur: < 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.0 mm, totaal deze maand: 25.6 mm, totaal dit jaar: 25.6 mm
* temperatuur om 18.30 uur: - 1.1 C
* geheelbewolkt
* maximum temperatuur : + 0.0 C
* wind: Oost, max tot 7.4 meter per sec, kracht 4.
* barometer: 1008.9 hPa
* relatiefvochtigheid: 75 %
zonnige groet,
Gerard Kiewiet