Het weer opgesteld op maandag 17 december 2012 om 19.00 uur :
Volgende update: dinsdag 18 december 2012 om 19.00 uur.
Zon op morgen: 8.44 uur, zon onder: 16.27 uur.
Op de foto: Vandaag opnieuw een grijze zonloze en natte dag, dan maar een foto van vorig jaar op 17 december 2011 in Zuidhorn
Maandag zonloos en deels nat !
Deze donkere dagen voor Kerst blinken niet uit in uitbundig zonneschijn. Op zaterdag was mondjes maat de zon te zien, zondag niet en ook op maandag bleven de gordijnen dicht. Vooral in de middag periodem met regen wat overdag nog 4.1 mm opleverde. Totaal afgelopen 24 uur 6.0 mm deze maand alweer 72.2 mm, nat dus en de maand is nog niet om.
Het is deze dagen iets te zacht voor de tijd van het jaar maar ‘boterzachte condities’, die we de afgelopen decennia (onder meer eind jaren tachtig) dikwijls hebben gehad, zijn niet aan de orde. In 1989 werden op 16, 17, 20 en 21 december warmterecords gevestigd in De Bilt: het werd toen 13,9 C, 13,5 C, 13,9 C en 14,9 Cº. Daar komen wij voorlopig nog niet aan toe.
Maandagavond nog kans op regen later droog en ongeveer 4 graden.
Dinsdag kans op enkele buien en veel bewolking en wellicht weer een zonloze dag met een maximum van ongeveer 7 graden.
Woensdag mogelijk droog, daarna weer dagelijks neerslag en overdag ongeveer 4 tot 6 graden en in de nachten dicht bij het vriespunt.
Weerweetje: wind....... hoe zit dat eigenlijk ?
Wind is er vrijwel altijd. Momenten zonder een zuchtje wind, wanneer de lucht niet beweegt, zijn zeldzaam. In De Bilt is de wind jaarlijks gedurende ongeveer vijf procent van de tijd stil of vrijwel stil. Aan zee is dat minder dan één procent van de tijd.
Depressie boven de Atlantische Oceaan
Wind is het resultaat van krachten in de atmosfeer die beweging van lucht veroorzaken. Het ontstaan van wind hangt eenvoudig omschreven samen met gebieden van hoge en lage luchtdruk en de verschillen in luchtdruk die daardoor optreden. Hoe groter de drukverschillen over bepaalde afstanden, hoe harder het waait. Zo trachten de drukverschillen zich op te heffen.
De wind wordt echter voortdurend afgeremd door wrijving met de aarde. Ondanks die tegenwerkende wrijvingskracht staat er vaak een flinke wind. Kennelijk spelen ook andere krachten een rol. De belangrijkste voor het ontstaan van wind is de zwaartekracht, de aantrekkingskracht van de aarde.
Lucht gedraagt zich net als water dat door de zwaartekracht het laagste punt opzoekt. Denk maar aan waterplassen die spelende kinderen zo graag op het strand maken. Het water kan zich door verbindingskanalen die ze maken een weg banen naar het laagste punt. Zo zal ook koude lucht, die zwaarder is dan warme lucht, omlaag bewegen. De lichtere warmere lucht heeft juist de neiging om op te stijgen.
Het stijgen van warme lucht en dalen van koude lucht is eenvoudig gesteld wat er gebeurt bij de vorming van een lagedrukgebied. De hele luchtlaag komt hierbij lager te liggen net als water dat omlaag stroomt. De warmte komt uit de (sub)tropen in het zuiden en de kou uit de poolgebieden in het noorden. Waar deze luchtsoorten elkaar ontmoeten leiden de verschillen in temperatuur tot verschillen in luchtdruk. Die leiden op hun beurt tot de krachtige winden die depressies vergezellen. De winden bij de depressie verkleinen zo het temperatuurverschil tussen de tropen en de polen. Een proces dat altijd doorgaat en de weermachine draaiende houdt. Bron: KNMI.
Het weer opgesteld om 19.00 uur, 16 dec. 2012:
*neerslag 8.00 uur tot 19.00 uur: 4.1 mm, afgelopen 24 uur: 6.0 mm, totaal deze maand: 72.2 mm, totaal dit jaar: 865.2 mm
* temperatuur om 19.00 uur: 6.0 C
* lichte regen
* maximum temperatuur : 7.1 C
* wind: Zuid, max tot 2.8 meter per sec, kracht 2
* barometer: 1002.7 hPa
* relatiefvochtigheid: 98 %
zonnige groet,
Gerard Kiewiet