Het weer opgesteld om 20.00 uur :
Zon op morgen: 5.39 uur, zon hoogste stand: 13.45 uur, zon onder: 21.52 uur.
Op de foto: In de ochtend zon en bewolking, Zuidhorn 16 juli 2012.
Maandag gaf zon, buien en langdurig regen !
De mandag gaf van alles wat: zon, buien en in de middag en avond langdurig regen. De neerslag overdag tot 20.00 uur was 4.5 mm en het kwik liep op naar 19.1 C dus dat was wel goed. In de namiddag en avond langdurig regen en die regen houden we ook een deel van de avond, later kan het droger worden. Aantal uren zon vandaag: 3.8 uur
Dinsdag bewolking, mogelijk nog wat lichte regen, maar onze regio maakt later op de dag kans op enkele opklaringen bij een maximum van ongeveer 19 graden
De rest van de week aanhoudend wisselvallig, woendag ongeveer 20 graden daarna dalend naar ongeveer 18 graden, en die weersverbetering, lijkt eraan te komen maar voorzichtigheid blijft geboden !!!!.
Weerman Jan Visser zei het zondag heel treffend "Er zit muziek in de verwachtingskaarten voor de lange termijn. Het is weliswaar nog te vroeg voor bazuingeschal maar enkele deuntjes kunnen reeds ten gehore worden gebracht. Het toonaangevende weermodel, verwacht halverwege volgende week (vanaf circa 25 juli) geen of nauwelijks neerslag meer en middagtemperaturen oplopend naar normale waarden (circa 23 graden) voor de tijd van het jaar. Hoop doet leven " !
Weerweetjes..............dan weet je het weer! Stijging van de watertemperatuur
In de diepte is de oceaan heel koud: ongeveer 4 graden. Kom je in de buurt van het oppervlak dan wordt het warmer en de laatste 100 meter heeft het water ongeveer dezelfde temperatuur. Nu hebben we met de oceaan niet veel te maken, maar in het binnenwater werkt het ook zo: warm water is licht en komt naar de oppervlakte, kouder water zakt naar beneden.
Het hangt dan van de kracht van de wind en de luchttemperatuur af hoe warm de `toplaag` wordt. Bij een rivier zijn altijd inhammen met ondiep water. Daar is het heerlijk zwemmen. Is het een paar dagen zomers, dan stijgt het water tot 25 graden of zelfs meer. En ook in de loop van de dag wordt het water steeds warmer. Maar in de buurt van de vaargeul wordt het snel kouder. Daar is het water te diep om overdag steeds warmer te worden. Dat gaat dus heel geleidelijk. Hoewel de grotere rivieren niet veel warmer worden bij een hete zomer. De Rijn en de Maas zijn zo´n 22 graden, zelden komt dat boven de 25 graden.
De warme "toplaag" laat zich ook ´s avonds gelden. De zon gaat dan weg en de warmte verzamelt zich in de bovenste meter(s). In de laag daaronder wordt het juist kouder, want daar mengt het met het water uit de diepte. Spring je ´s avonds dus lekker van de steiger af, dan kan je het heel koud krijgen, ook als het buiten nog warm is. Zeker in het begin van de zomer is het water dan verrassend koud. Het kan zijn dat het in de avondzon 25 graden zijn, maar het water bij een duik maar 15 graden is!
Hierover nog een leuke vuistregel voor binnenwateren: de zwemwatertemperatuur is ongeveer gelijk aan de gemiddelde temperatuur van de laatste 3 dagen.
Dit laatste is ook de reden waarom vissers de avond en de ochtend opzoeken. Vissen en algen hebben zuurstof nodig. In de diepte is weinig licht om de planten zuurstof te laten maken, en de concentratie is ook lager dan bij een lagere watertemperatuur . Ietsje onder de oppervlakte is meer zuurstof en voeding. Bovendien is er minder licht (en minder wind!), waardoor de vissen naar boven komen. En ze zien de vissersboten en de hengels ´s avonds minder goed door reflecties. ( Bron Ed Aldus)
Zonkracht morgen: Indien zonnig: 6.4, indien bewolkt : 3.2
ZONKRACHT:
Zonkracht 1-2 = geen verbranding
Zonkracht 3-4 = zwak, kans op verbranding
zonkracht 5-6 = matig, gemakkelijk verbranding
zonkracht 7-8 = sterk, snel verbranding.
Waarneming om 20.00 uur:
* neerslag 8.00 uur tot 20.00 uur: 4.5 mm, afgelopen 24 uur: 6.8 mm, deze maand 61.4 mm, hele jaar: 389.3 mm..
* temperatuur om 20.00 uur: 14.6 C
* max. temp: 19.1 C * lichte regen
* wind: ZW, max tot 4.8 meter per sec, kracht 3
* barometer: 1015.7 hPa
* relatiefvochtigheid : 94 %
zonnige groet,
Gerard Kiewiet