Het weer opgesteld op woensdag 13 februari 2013 om 19.00 uur :
Volgende update: donderdag 14 februari 2013 om 19.00 uur.
Zon op: dinsdag: 7.56 uur, onder om 17.52 uur
Op de foto: Fraaie winterweer afgelopen zaterdag, voolopig geen mooie winterse plaatjes meer ? Jachthaven Briltil.
Woendag veel bewolking en weinig wind, morgen dooiaanval !
Vandaag een meest bewolkte maar wel een droge dag. De wind deed het nog rustig aan maar dat gaat wel veranderen. In de nacht naar woensdag was het meest bewolkt dus kouder dan - 0.9 C is het niet geworden. Overdag boven het vriespunt, het kwik liep op naar + 1.0 C.
Komende avond en nacht : Op de nadering van frontale neerslag zone (van west naar oost), neemt de komende nacht de bewolking verder toe. De minima komt ongeveer uit op ongeveer - 2 graden tot - 4 graden. De wind neemt toe uit Zuid/oostelijke richtingen.
Mogelijk schuift net over de koude "plaklaag"( koude lucht is zwaarder dus stroperig) een warme luchtlaag. Dat gebeurt waarschijnlijk tussen ongeveer 1000 en 2000 meter hoogte. Daardoor zou het ook tot ijzel kunnen komen. Het KNMI zou best wel eens ‘code oranje’ kunnen uitgeven !!! Oppassen dus.
Donderdagochtend is het eerst nog droog. Aan het einde van de ochtend gaat het in het westelijk kustgebied sneeuwen. Tijdens de middag sneeuw en later ook kans op regen en ijsregen met IJZEL tot gevolg. De wind neemt flink toe, uit ZZO.
In het westen van het land kan tot het tot morgenavond 5 centimeter sneeuw vallen. In onze regio mogelijk enkele centimeters. De temperatuur loopt tot iets boven nul op maar tijdens sneeuw rond het vriespunt. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig.
Vanaf vrijdag en in het weekend meest bewolkt, overdag rond de 5 tot 7 graden en in de nachten dicht bij het vriespunt. De neerslag hoeveelheden blijven klein. De winter is even weer op een zijspoor gezet.
Dagen langer, nachten korter !
Opvallend is dat de dagen steeds langer worden. ’s Ochtends om acht uur wordt het momenteel al weer licht en pas tegen zes uur in de namiddag echt donker. In de loop van deze maand boeken we aan beide zijden al weer een uurtje extra winst. Aan het einde van deze schrikkelmaand, op 28 februari, is de daglengte dan toegenomen met bijna twee uren. Ondanks dat wordt het zowel ’s nachts als overdag wel weer een stuk kouder. Bron: Meteo Consult.
Weerweetjes, onweer in de winter, hoe zit dat ?
In de koudste periode van het jaar, in het bijzonder van oktober tot en met maart, onweert het gemiddeld minder vaak en op kleinere schaal dan in de zomer. In de herfst is de onweersactiviteit in de kustprovincies groter dan in het binnenland. De meeste najaarsbuien ontstaan wanneer koude poollucht over het dan nog relatief warme zeewater wordt aangevoerd. Landinwaarts nemen deze buien boven het koudere aardoppervlak sterk in intensiteit af.
Vooral wanneer het zeewater relatief warm is en herhaaldelijk koude poollucht naar ons land wordt gevoerd kan het vaak tot onweer komen. Normaal onweert het langs onze kust zowel in oktober als in november op twee tot vier dagen, maar in sommige jaren kan het aantal onweersdagen daar in die maanden drie keer zo groot zijn. In het binnenland onweert het gemiddeld in oktober en november op een of twee dagen.
In december is de temperatuur van het zeewater zover gedaald dat de zee nog maar weinig invloed heeft op de buien. De verschillen tussen de kust en het binnenland worden dan minder groot en de kans op onweer is ook kleiner. In december, januari, februari en maart bedraagt het aantal onweersdagen zowel aan de kust als in het binnenland gemiddeld over dertig jaar ongeveer één dag in de maand. Verscheidene wintermaanden gaan dus geheel zonder onweer voorbij.
In de winter is het aantal ontladingen in een onweerswolk en daarmee ook het totale aantal blikseminslagen veel kleiner dan in de zomer. De kans dat een enkele ontlading inslaat is echter relatief iets groter dan in de zomer. In de koude periode van het jaar vinden de ontladingen op geringere hoogte in de buienwolk plaats, waardoor ze eerder kunnen inslaan. Bovendien is de stroomsterkte van een ontlading in een winterse onweersbui groter dan bij een zomers onweer.
Een ander verschil is het moment van de dag waarop de onweersbuien voorkomen. De buien kunnen op elk moment van de dag plaatsvinden, maar in de zomer ontladen de meeste onweersbuien zich aan het eind van de middag of in de avond, terwijl de winterse onweersbuien een lichte voorkeur hebben voor de nanacht en de ochtend. Bron: KNMI
Het weer in Zuidhorn om 19.00 uur:
*geheelbewolkt
* barometer: 1026.9 hPa
* temperatuur om 19.00 uur: 0.0 C
* wind: OZO, max 1.8 meter per sec, kracht 2.
* relatiefvochtigheid : 79 %
zonnige groet
Gerard Kiewiet