Het weer opgesteld op woensdag 19 maart 2013 om 19.00 uur :
Volgende update: donderdag 20 maart 2013 om 19.00 uur.
Zon op: donderdag 6.40 uur, onder om 18.55 uur
Op de foto: vorig jaar op 22 maart 2012, volle terrassen op de Grote Markt in Groningen en een maximum van bijna 16 graden, dit jaar moeten we het doen met winterse omstandigheden.
Woensdag koud en bewolkt, donderdag mogelijk zon, minder wind en ongeveer 5 graden.
De lente is begonnen maar de winter gaat er nog eens goed voor zitten en komt nog met een toegift. We kunnen klagen wat we willen, maar zolang we in Nederland op grote schaal uitgebreid over het weer klagen, hebben we eigenlijk niets te klagen !!!
Woensdag opnieuw een koude dag, de zon hebben we wederom niet gezien. Het kwik kwam na een minimum van - 1.6 C, overdag met moeite een maximum van + 1.1 C dit bij een koude ONO wind, matig en soms vrij krachtig. Ook op lange termijn blijft het koud en vooral vanaf vrijdag en in het weekend een koude matige en soms vrij krachtige oostelijke wind. Alleen op de donderdag even een rustpauze en gaat de wind enigszins aan de ketting.
Woensdagavond en nacht kans op een lichte winterse bui. De minimumtemperatuur ligt rond - 1 tot - 3 graden. De wind draait geleidelijk van noordoost naar NNW en neemt kracht af.
Donderdag overdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en af en toe de zon, het blijft overwegend droog. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 5. De wind is zwak, later in de middag en avond wordt de wind oostelijk en neemt daarbij toe naar matig.
De verder verwachtingen: zeer koud voor de tijd van het jaar met temperaturen ruim beneden normaal. Overdag enkele graden boven nul en in de nachten lichte, soms matige vorst. In het weekend kans op (smeltende) sneeuw.
Maart 1969: zeer koud met in het noorden drie late ijsdagen op rij namelijk van 16 t/m 18 maart!!
In 1969 beleefde ons land een zeer koude maart. Het maandgemiddelde in De Bilt bedroeg slechts 2.5 C tegen normaal, volgens de thans geldende vergelijkingsperiode, 6. 2 C. Het ‘voortschrijdend maandgemiddelde’ van maart 2013 staat op 3.8 C. Maart 1969 was in een reeks vanaf 1901 de op zes na koudste lentemaand. Het kan dus nog kouder.
Dat de winter zo hardnekkig is houdt verband met een zeer krachtig hogedrukgebied boven het Noordpoolgebied. Langs de flanken ervan stroomt zeer koude lucht via Scandinavië en Rusland Europa in en met regelmaat bereikt ze ook ons land.
Heel ander weer vorig jaar in de laatste 10 dagen van maart 2012. Een jaar geleden werd het op het KNMI in De Bilt van 21 tot en met 28 maart dagelijks meer dan 15 graden (23 maart 19.7 C in Ell 20.8 C ) en scheen de zon bijna iedere dag meer dan 10 uur. Maart 2012 werd met gemiddeld 8.3 C de op twee na warmste lentemaand (samen met 1957) sinds tenminste 1901. Maart 2013 komt uit de bus als een veel te koude maand, en dat kan ook in een verder opwarmend klimaat.
Begin van de seizoenen in 2013
Seizoen Meteorologisch begin Astronomisch begin
Lente 1 maart 20 maart 12.02 MET
Zomer 1 juni 21 juni 07.04 MEZT
Herfst 1 september 22 september 22.44 MEZT
Winter 1 december 21 december 18.11 MET
Zomertijd 31 maart (Pasen)2013 - 27 oktober 2013
Weerweetjes.......De weerhut !
Om inzicht in het weer te krijgen wordt doormiddel van uiteenlopende instrumenten de temperatuur, neerslag, windkracht en windrichting, vochtigheid en zonneschijnduur gemeten. Deze gegevens zijn in ons land vooral afkomstig van het KNMI, maar ook vele weeramateurs zijn hiermee druk in de weer.
Hieronder treft u de diverse meetinstrumenten aan die we tegenkomen in de weerhut en de richtlijnen die nodig zijn om op een juiste manier te kunnen meten.
Voor het meten van de temperatuur wordt natuurlijk gebruik gemaakt van een thermometer. Er wordt nog wel eens gedacht dat de temperatuur wordt gemeten in de zon, maar dat is onjuist. De temperatuur wordt gemeten in de schaduw. Hiervoor zijn internationale afspraken gemaakt. Er wordt gebruik gemaakt van een weerhut die wit is geschilderd en aan de zijkanten is uitgevoerd met jaloezieën. Hierdoor heeft de wind vrij spel en wordt voorkomen dat zonlicht en warmtestraling tot in de weerhut doordingen. Eventuele restwarmte kan worden voorkomen door een ventilator te plaatsen.
De weerhut dient dusdanig geplaatst te worden dat de thermometers op een hoogte staan van 1.50 meter boven het maaiveld. Ook moet rekening worden gehouden met de opening van de weerhut, deze moet zijn opgesteld naar het noorden. Mocht de weerhut overdag even open gaan (wat niet is aan te raden) dan schijnt de zon niet op de thermometer en wordt deze zo min mogelijk aan straling blootgesteld waardoor de temperatuur even kan oplopen en dus een afwijking kan vertonen.
Het weer in Zuidhorn om 18.00 uur:
* geheelbewolkt
barometer: 1009.5 hPa
* temperatuur om 18.00 uur: 0.6 C
* wind: NO, max 4.8 meter per sec, kracht 3.
* relatiefvochtigheid : 68 %
zonnige groet
Gerard Kiewiet