Update 22-06-2017: Donderdag max 29.2 C en flinke onweersbui rond 17.00 uuur gaf 5.4 mm in de regenmeter.Niet veel maar wel zeer welkom !
Op de foto: Fraai weer en mooie "mooiweer wolkjes" boven de stad Groningen.
Weerspreuk: Als de noordenwind in juni gaat,
dan komt het onweer vrij laat
Hoort ge in juni de donder kraken,
dan maakt de boer vast goede zaken..
Hoort ge in juni de donder kraken,
dan maakt de boer slechte zaken.
(Let op het contrast met de vorige spreuk)
Let op de zonkracht: 7.5: sterk, niet langer dan 15 minuten onbeschermd zonnen.
De zomer draait op volle toeren. Zo hadden we maandag een echte “dertiger” te pakken, de 2e al dit jaar, met een maximum van 30.7 C in Zuidhorn. De dinsdag een stuk koeler met af en toe zon en laaghangende bewolking en een matige noordelijke wind werd het dinsdag niet warmer dan 20.6 C terwijl Zuid-Limburg, Maastricht ruim 32 graden!
Of deze juni maand de warmste ooit wordt is nog te bezien, het zuiden van het land maakt daar een grote kans op dan het koudere noorden, want wij vallen vaak buiten de prijzen wat betreft warmte en bewolking. De noordelijke wind en een grote plas water in de vorm van de Waddenzee en Noordzee is een groot veroorzaker van bewolking en koelte. Het zuiden heeft niets van dit alles en daar kan het kwik met gemak uitstomen naar 30 graden. Het KNMI begint alweer met code geel te waarschuwen omdat het zo warm is komt het hitteplan weer uit de kast, zucht ! Je moet goed drinken, ramen sluiten , gordijnen dicht en geen zware lichamelijk inspanning. Dit is weer betuttelen in optima forma en daar is het KNMI heel sterk (of zwak) in het is maar hoe je het bekijkt. We kunnen zelf toch ook nadenken lijkt me zijn we ineens zo dom geworden dat het KNMI ons nu wegwijs moet maken ? Er wordt nu al een vergelijk gemaakt met de zomer van 1975 maar dat is nog te ver weg omdat te kunnen oordelen. We zitten nog maar in juni maar ook toen was juni warm, of de rest van 2017 ook zo warm wordt weet niemand.
1976 - het jaar van extreme droogte
Als je puur kijkt naar de hoeveelheid neerslag die in een jaar naar beneden is gevallen, valt op dat het in 1921 extreem droog was. Met een totale jaarsom van 387,3 mm, staat dit jaar zelfs met stip bovenaan in de top 10 van droogste jaren ooit. 1933 volgt namelijk pas met ruim 510 mm op de tweede plek. Een verschil van ruim 120 mm!
1976 staat op de op de 4e plek met 536,3 mm neerslag. Toch was dit jaar droger dan 1921. Dit komt omdat men ook rekening moet houden met de verdamping. Droog is het pas als de verdamping de hoeveelheid neerslag overtreft. In het winterseizoen zal dit niet snel gebeuren; in de zomer als het flink heet is, des te meer.
En hoe ziet het spoorboekje er nu uit voor de rest van deze week ?
Woensdag is het ( vrij ) zonnig. De middagtemperaturen lopen op naar een graad of 25 a 27. De wind is oostelijk en meest matig
De donderdag geeft meer bewolking maar nog steeds ruimte voor de zon. Het wordt een graad of 24 a 27 bij een westelijke wind, voor de verandering. Er is een kleine kans op een enkele bui.
Die kans is er ook voor de vrijdag. Er is zon en bewolking en een graad of 22 en een westelijke wind, meest matig.
Het weekend ziet er even anders uit. De bewolking lijkt op zaterdag te overheersen en er is kans op enkele buien en een graad of 20 is wel het maximum. Zondag iets meer zon en nog steedes die neerslag kans. Maar deze buien generen geen neerslaghoeveelheden die de droogte vaarwel zeggen. De natuur gaat natuurlijk een keer compenseren maar wanneer ?
zonnige groet
Gerard Kiewiet