Het weer opgesteld om 20.00 uur :
Zon op morgen: 5.18 uur, zon hoogste stand: 13.40 uur, zon onder: 22.03 uur.
Op de foto: Vandaag pas in de namiddag de zon er goed bij, Zuidhorn, 17 juni 2012.
Veel bewolking in de namiddag meer zon !
Vandaag een dag met veel bewolking en opnieuw veel wind, matig tot krachtig, windkracht 4 tot 6 en na een minimum van 13.1 C kon het kwik net niet de warme grens overschrijden van 20 graden, het werd 19.6 C. Er was veel bewolking, dreigende luchten en weinig zon. Pas in de namiddag meer zon, maar in de avond opnieuw meer bewolking. Aan de kust volop de zon, daar moet je zitten met dit soort weer, maar ja, daar zitten wij niet. De wind nam pas in de loop van de avond verder af.
Vannacht droog en opklaringen en minimum van 12 graden.
Morgen eerst droog maar al spoedig een lijn met (stevige) buien die van Z/west naar N/oost over ons land trekt. Er kunnen stevige buien tussen zitten en mogelijk een klap onweer erbij. De temperatuur loopt op tot ongeveer 20 graden.Later af en toe de zon erbij.
De rest van de week, Het lijkt erop dat juni geen enkele zomerse dag gaat krijgen, dus boven de 25 graden, en dat hebben we 20 jaar niet gehad. Waren de verwachtingen eerst zomers gestemd, nu is de lagere termijn verwachting "in minneur" wat betreft zomerweer, Lange termijn blijft onberekenbaar, de ene dag dit en de andere dag dat. Het is al moeilijk het weer te verwachten voor 1 dag !
West-Europa, bij ons dus, vrij koel en zuid en oost-europa zomers warm met 25 tot 35 graden een verdeling op de weerkaart die heel normaal is, niets bijzonders dus.
Licht wisselvallig, dagelijks kans op neerslag en 20 tot 22 graden, niet slecht maar ook niet echt zomers. Kortom: wisselvalligheid troef.
Weerweetjes.....dan weet je het weer, ........................bliksem en bomen
Onweer is altijd gevaarlijk. Zeker in het open veld. Je weet nooit wanneer de bliksem ergens inslaat. De bliksem zelf is al een groot gevaar voor de omgeving vanwege de enorme snelheid waarmee de bliksem kan inslaan. Aan de helwitte kleur soms voor het oog tegen het blauwe aan geeft aan dat de bliksem een hele hoge temperatuur heeft die kan oplopen tot wel 30.000 graden, veel heter dan de oppervlakte van de zon!
Stroom loopt altijd aan de buitenkant van een voorwerp of kabel, nooit door de kern. Bij een populier ging de zware stroom dan ook langs de buitenkant van de stam.
De groeven in de stam houden makkelijk water vast. Dat houdt in dat bomen met een grove bast heel makkelijk bliksem aantrekken. Acacia’s zijn wat dat betreft berucht. Maar ook eiken zijn gevaarlijk. In het verleden werden wat verder weg van een boerderij dan ook eiken geplant die men fors liet uitgroeien en die dienden dan ook als een eerste vorm van bliksemafleiders. I
In Duitsland zegt men: Eichen sollt man weichen und Buchen sollt man suchen. (Eiken moet je ontwijken en beuken moet je zoeken.) Een beuk heeft een gladde bast en de stam wordt door het dichte bladerdek bijna nooit nat. De kans dat een bliksem dan inslaat zou kleiner zijn. Maar neem het risico nooit.
Slaat een bliksem eenmaal in dan kookt een boom binnen één seconde en wordt de sapstroom ineens stoom. En dat zet met een enorme knal uit. Soms worden zijtakken en stukken hout tot wel 400 meter weggeslingerd en dat veroorzaakt als het verkeerd gaat een hoop ellende. Zeker als je beseft dat een flinke zijtak al gauw zo’n 500 kilo weegt.
Dus blijf bij onweer gewoon binnen en sluit ramen en deuren. Want bliksem blijkt ook dol op tocht te zijn en komt dan bij wat oudere huizen via de schoorsteen binnen.
Ps: Over tocht en bliksem: Dit gebeurde een keer bij iemand:
Zonder dat hij er erg in had en de klep van de schouw niet had dicht gedaan stond iemand in de deuropening wijdbeens te kijken naar een wegtrekkende onweersbui. Plotseling sloeg de bolbliksem die op de tocht af kwam en met de luchtstroom meeging de schoorsteen in en suisde tussen de benen van de man in de deuropening naar buiten zo tegen een boom waarbij de bol uiteenspatte met een enorme knal. De binnenkant van zijn broekspijpen waren geschroeid en de hele kamer zag zwart. Maar verder.......... niets aan de hand. Moet er toch niet aan denken...........!.
Bron: Clemens van Rijthoven.
Zonkracht morgen: indien zonnig: 6.9, indien bewolkt 3.4.
ZONKRACHT:
Zonkracht 1-2 = geen verbranding
Zonkracht 3-4 = zwak, kans op verbranding
zonkracht 5-6 = matig, gemakkelijk verbranding
zonkracht 7-8 = sterk, snel verbranding.
Waarneming om 20.00 uur:
* neerslag 8.00 uur tot 20.00 uur: 0.1 mm, afgelopen 24 uur: 0.1 mm, deze maand 42.6 mm.
* temperatuur om 20.00 uur: 18.2 C
* max. temp: 19.6 C
* halfbewolkt
* wind: ZW, max tot 6.9 meter per sec, kracht 3 tot 4.
* barometer: 1019.1 hPa
* relatiefvochtigheid : 61 %
zonnige groet,
Gerard Kiewiet