De Trojka CDA-PvdA-GroenLinks uit de bocht. Hoe een eenvoudig voorstel compleet verkeerd kan uitpakken voor de inwoners van Zuidhorn.
Tijdens deze raadsvergadering kwam het collegevoorstel om voor de kom van het dorp Zuidhorn een reclamebelasting in te voeren besluitvormend aan de orde. In de vorige raadsvergadering was het voorstel al opiniërend besproken. De vraag die bleef is of er gewerkt moet worden met een vast bedrag per onderneming of met een gedifferentieerd tarief. Uit de beantwoording van het college was op te maken dat uiteindelijk het werken met een vast tarief redelijk en reëel is.
In de vorige raadsvergadering had ik al gezegd dat ik als liberaal geen voorstander ben van extra regels, overheidsbemoeienis en extra belastingen. Als liberalen laten wij graag de inwoners aan het roer om de maatschappij vorm en inhoud te geven. Slechts in uitzonderingsgevallen kan en moet de overheid de regie overnemen. De vraag of de voorgestelde reclamebelasting zo’n uitzondering is hebben wij met ja beantwoord.
Het voorstel voor invoeren van reclamebelasting was op verzoek van de Zakenkring. Na jarenlange inzet wil het bestuur de zaken goed geregeld zien.
Allerlei promotionele activiteiten (zoals feestverlichting, sinterklaasintocht en subsidies aan evenementen zoals de Zuidhorun en de Oranjemarkt) worden door een actief bestuur en leden uitgevoerd. Het hele dorpscentrum heeft er voordeel bij, maar er is een aantal ‘free riders’ dat van de inspanningen van de georganiseerden meeprofiteert. Om de lasten eerlijk te verdelen stelde de Zakenkring een gemeentelijke regeling voor. Dat werd de reclamebelasting.
Dan verwacht je niet dat bij de besluitvorming de fracties van PvdA, GroenLinks en CDA met karrenvrachten aan wijzigingsvoorstellen komen. Maar liefst 5 wijzigingsvoorstellen. Met name dhr. Tel (CDA) mocht schijnbaar vol op het orgel. Het collegevoorstel van een partijgenoot (burgemeester Swart) moest helemaal op de schop en tot in detail gewijzigd worden. Zelfs de samenstelling van het bestuur dat het fonds namens de gemeente zal beheren moest anders. De Zakenkring Zuidhorn zou daarin volgens het CDA een 'te grote meerderheidspositie krijgen'.
Tijdens het debat heb ik geprobeerd aan te gegeven, dat het aannemen van al die wijzigingen zouden leiden tot een onuitvoerbaar besluit. Het CDA-GL-PvdA voorstel om de samenstelling van het stichtingsbestuur te wijzigen is vanwege het feit dat de Zakenkring een meerderheidspositie krijgt en er geen onverdeelde steun van alle ondernemers is. Beide feiten zijn waar, maar de vraag is of dat slecht zou zijn. De Zakenkring is juist de vereniging die de belangen van de ondernemers in het dorp Zuidhorn behartigt. Daarbij is het voor ons de vraag hoe groot, of beter gezegd hoe klein de groep van ongeorganiseerde tegenstanders is. De Zakenkring is de gesprekspartner voor de gemeente. Het is daarom ook juist dat die een meerderheidspositie krijgt. Dat er geen onverdeelde steun voor de plannen bestaat zal altijd zo blijven.
De voorstellen van de Trojka CDA-PvdA-GroenLinks werden door de aanwezige bestuursleden van de Zakenkring als uiterst beledigend ervaren. Met als gevolg dat het bestuur van de Zakenkring zijn functie heeft neergelegd. Daarbij is het niet ondenkbaar dat de Zakenkring in z'n geheel zal stoppen. Dan krijgen al die verenigingen die, met subsidie van de Zakenkring, grote evenementen in het dorp Zuidhorn organiseren grote problemen. Hun subsidies vallen dan weg en de vraag is of de activiteiten dan wel zullen blijven bestaan. De houding van het CDA, PvdA en GroenLinks afgelopen maandagavond heeft op zijn zachtst gezegd niet meegeholpen om in het dorp Zuidhorn een bruisend winkelgebied te maken. Sterker nog, ik durf te beweren dat zij het midden- en kleinbedrijf geen dienst hebben bewezen. Dit zou de leefbaarheid van het dorp Zuidhorn wel eens ernstig kunnen aantasten.
Ik zie nog wel een oplossing om het niet zo ver te laten komen, maar dan moeten zowel het bestuur van de Zakenkring als ook het CDA, PvdA en GroenLinks willen bewegen. Ik heb inmiddels aan het bestuur van de Zakenkring en ook aan het CDA het volgende voorstel gedaan.
Het oplossen van het probleem kan als:
1: het CDA-PVDA-GROENLINKS hun amendement met betrekking tot de bestuurssamenstelling intrekken en
2: dat er een hardheidsclausule in de verordening wordt opgenomen waardoor het college op basis van redelijkheid aan kleine ondernemers die in financiële nood zitten en de belasting niet kunnen opbrengen vrijstelling kan geven.
Punt 1 komt aan de wens van de Zakenkring tegemoet en punt 2 ook aan een belangrijke wens van het CDA en PvdA.
Ik roep alle betrokken op om mijn voorstel te aanvaarden om zo de schade te beperken, zowel economisch als electoraal. Bij de Zakenkring zie ik ruimte voor bewegen ontstaan, nu de politiek nog.
En ik zeg het nog maar een keer: Het behoud van winkelvoorzieningen is niet alleen een zaak van overheid en winkeliers. Ook onze inwoners hebben daar een verantwoordelijkheid in. Denk globaal, maar koop lokaal is mijn oproep.
Natuurlijk zijn er nog andere zaken besproken, maar het 'gedoe' over de reclamebelasting was wel zeer ongewoon met verstrekkende nadelige gevolgen. Hier zijn nu alleen maar verliezers. Laten we dat zo snel als mogelijk rechtzetten.
R.J. (René) Westerhoff-Dijkinga
fractievoorzitter VVD Zuidhorn.