Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Uit de raad van 24 juni 2013

Door : RJ Westerhoff
Datum : 25 juni 2013
Portret rj westerhof dijkinga vvd

“De Raad van de gemeente Zuidhorn in vergadering bijeen op 24 juni 2013...” is de aanhef van een motie en was in de raadsvergadering van 24 juni een veel gehoorde zin. De behandeling van de jaarrekening 2012 en de voorjaarsnota 2013 zorgde weer voor vele moties. In totaal werden er negen moties ingediend. Allemaal over de voorjaarsnota 2013. Niet zo verwonderlijk. De voorjaarsnota is voor de gemeenteraad een belangrijk document. Met de voorjaarsnota schetst het college het financieel beeld voor het komend begrotingsjaar 2014 en geeft dan ook een doorkijk naar de meerjarenbegroting. Zoals het college bij de presentatie al had aangegeven dat het spannend zou zijn, bleek ook wel bij de behandeling in de gemeenteraad.

De jaarrekening 2012 gaf niet veel spanning. Alle politieke partijen waren het op grote lijnen wel met elkaar eens: de jaarrekening 2012 sluit met een positief saldo van ruim € 1 miljoen. Voor een groot deel wordt dat veroorzaakt door de uitgestelde investeringen ten aanzien van de kom Zuidhorn. De bouw van de Dorpsvenne is immers veel later dan voorzien opgepakt. Een punt van discussie was nog de (on)duidelijkheid over de opmerking van de accountant dat de betalingsregeling voor de gemeentelijke bijdrage voor de rondweg N355 nog niet formeel is afgedekt. Ook de vraag hoe de tweede termijn van € 1,3 miljoen vanaf 2024 zou worden gedekt. Het college gaat uit van dekking uit de grondexploitatie Oostergast fase drie. Ik heb over de haalbaarheid daarvan zo mijn twijfels. Het is en blijft een risico en zoiets moet je niet laten voortduren als er al mondelinge afspraken met de Provincie zijn gemaakt.  Uiteindelijk is de gehele raad akkoord gegaan met de jaarrekening 2012.

Na een kort moment om te eten ging de raad om 18.30 uur van start met de behandeling van de voorjaarsnota 2013. Alle fracties konden hun Algemene Beschouwingen daarover geven. Deze beschouwingen zullen ongetwijfeld integraal te lezen zijn op de websites van de politieke partijen. Ga  dit vooral eens doen, want er zaten beslist enkele juweeltjes tussen. Het CDA had spreuken als thema, de Christen Unie vooral over weerverschijnselen, bij Groen Links spookte het, de PvdA voelde zich duidelijk in een lift, de VVD wilde niet haasten maar op tijd beginnen en D66 hield het kort.

Naast een verscheidenheid aan thema's was er zeer zeker ook inhoudelijk genoeg te beleven. Zo heeft de raad op basis van een motie van CDA-CU-GL besloten om godsdienst- en humanistisch vormingsonderwijs te subsidiëren als het Rijk daarmee stopt. Ondanks dat ik een voorstander ben dat schoolbesturen zelf verantwoordelijk zijn en hun lespakketen zelf moeten bekostigen, zie ik uiteindelijk hierin een meerwaarde voor de toekomstige samenwerkingsscholen.

De motie van GL om het college op te dragen om de gevolgen van de sluiting van V&D te Aduard op te vangen en te verzachten haalde het niet. Alle politieke partijen waren met het college eens dat sluiting een 'drama' is voor alle werknemers, want zij verliezen hun baan, maar de meerderheid van de raad zag hier toch geen taak voor de gemeente weggelegd.

Het college had in de voorjaarsnota aangegeven het onderhoud van openbare verlichting opnieuw te willen aanbesteden en hier een forse besparing op te realiseren. Een motie van GL-PvdA om het eenmalig voordeel in te zetten voor energiebesparende maatregelen heb ik ondersteund. Met de VVD CDA en D66 werd deze motie aangenomen. Het is volgens mij nu de kunst om met eenmalig (spaar)geld structurele ruimte te maken. Deze motie past daar uitstekend in en geeft ook nog eens milieuvoordelen.
Dat je ook zonder motie zaken kunt regelen, bleek wel uit de reactie van het college en raad op mijn pleidooi voor een actief lokaal werkgelegenheidsbeleid. Dit was al eens eerder door ons op de agenda gezet, maar tot nu toe was daarin geen actie te bespeuren. Juist in deze tijden is een actief beleid om werkgelegenheid te stimuleren hard nodig. Met het college gaan wij nu aan de slag om werk van werk te maken.

Naast een motie over snel internet en behoud van onze landschappen (beiden unaniem aangenomen door de raad), ging de discussie vooral over de aangekondigde verhoging van de OZB.

Het college stelt voor om voor 2014 de OZB met 10% extra te verhogen. Dit was in de lijn van de vorige jaren. De afgelopen jaren is de OZB met bijna 60% verhoogd. De VVD was daar altijd tegen, sinds een jaar ook GL, maar kreeg daarbij nooit een meerderheid van de raad achter zich. Tot nu. Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota 2013 regende het van de OZB- moties van CDA, PvdA waar de VVD mede indiener van was en een motie van GL. Uiteindelijk besloot de raad dat het college met een nieuw voorstel moest komen waarbij de verhoging van de OZB zo beperkt mogelijk moet houden. Al deze moties en de plotselinge belangstelling van de andere partijen voor de beurs van onze inwoners, deed mij de opmerking plaatsen dat de verkiezingen er aan komen (maart 2014) en ik deze moties als verkiezingscadeautjes beschouwde. Een cadeautje wat ik namens de VVD maar al te graag aannam. Iedere beperking van de lastendruk is mij lief. Wat het besluit van de raad de burger uiteindelijk gaat opleveren valt nog te bezien. In het najaar komt het college met de begroting 2014. Dan zal meer duidelijk worden..... het is en blijft spannend.

René Westerhoff-Dijkinga
fractievoorzitter VVD Zuidhorn

 





Columns Zuidhorn