Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Uit de raad van 21 november 2016

Door : RJ Westerhoff
Datum : 22 november 2016
Swart-westerhof

De raadsvergadering van 21 november had wel een bijzonder agendapunt, namelijk de aanbeveling voor de herbenoeming van burgemeester Bert Swart.

Als voorzitter van de vertrouwenscommissie mocht ik mededelen dat de gemeenteraad unaniem de aanbeveling van de vertrouwenscommissie had  overgenomen om de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, door tussenkomst van de commissaris van de Koning van de provincie Groningen, aan te bevelen om burgemeester Swart voor te dragen voor herbenoeming als burgemeester van de gemeente Zuidhorn.

De algehele conclusie is dat de vertrouwenscommissie zeer tevreden is over burgemeester Bert Swart en graag aan de Commissaris van de Koning een positief advies voor de herbenoeming van burgemeester Bert Swart wil afgeven. Namens de gemeenteraad mocht ik burgemeester Swart en zijn vrouw Paula van harte feliciteren en een bos bloemen overhandigen.

 

Een ander discussie punt was het voorstel om zonnepanelen en windturbines vrij te stellen van gemeentelijke belastingheffingen. Het gaat dan om de leges en onroerendezaakbelasting. De maatregel is volgens het college bedoeld ter stimulering van groene energie. De VVD vindt het prima om burgers en bedrijven te stimuleren om duurzaamheidsmaatregelen te treffen. Toch hebben wij enkele punten. Het verlenen van vergunningen kost ambtelijke inzet en tijd. De leges dienen ter dekking  van de kosten. Wordt het dan richting de burgers niet een sigaar uit eigen doos om deze ambtelijke kosten op een andere wijze bij onze inwoners te gaan verhalen? Oftewel op welke wijze worden de ambtelijke uren bekostigd als deze niet kostendekkend zijn?

Ten aanzien van de onroerendezaakbelasting met betrekking tot zonnepanelen vraagt de VVD zich het volgende af of zonnepanelen wel een bestanddeel vormen van de woning.

 

De gemeenteraad heeft ook gesproken over de opzet en werkwijze van een monitor op het Sociaal Domein. Het goed kunnen monitoren van de uitvoering en gevolgen in het Sociaal Domein is voor de raad belangrijk. Het is dan ook goed dat hiervoor een systeem wordt opgezet. De raad stelt kaders en controleert op hoofdlijnen. Daarbij is een goede rapportage noodzakelijk, maar de VVD vindt het ook belangrijk dat de ambtelijke inzet (en dus de overheadkosten) zo laag mogelijk zijn en blijven. Het budget moet immers aan onze inwoners worden besteed, niet aan ‘speeltjes’ voor het bestuur.

Daarom is de VVD voorstander van monitoren op hoofdlijnen. Hoewel de huidige opzet ons veel interessante informatie geeft, zijn wij meer geïnteresseerd in de algemene maatschappelijke gevolgen van het beleid en de toekomstige vraag naar de voorzieningen.

De financiële monitoring en rapportage kunnen wat ons betreft na een aantal ervaringsjaren, gewoon in de reguliere financiële rapportages in het kader van de budgetcyclus worden opgenomen. (lees de finraps, begroting en de jaarrekening). Het systeem van monitoren kan wat de VVD betreft dus wel wat minder in detail.

 

Het rapport van de Rekenkamercommissie (RKC) over de gemeentelijke bestemmingsheffingen en retributies werd door de gemeenteraad unaniem ondersteund. Vaak wordt er bij een RKC-onderzoek snel naar de conclusies en aanbevelingen gekeken, als ware dat de belangrijkste onderdelen. Echter, er is een onderdeel wat de VVD ook van groot belang vindt, nl de essentie van het onderzoek. De Rekenkamercommissie heeft dit in deel I wat ons betreft pakkend en juist weergegeven. Daarbij is het belang van het onderwerp voor de gemeenteraden wat ons betreft goed belicht.

De centrale vraag “zijn de kosten van de uitvoering op een redelijke wijze doorberekend in de gemeentelijke tarieven (van bestemmingsheffingen en leges), op welke wijze zijn zij onderbouwd en in hoeverre verschilt de opbouw van de tarieven binnen de gemeente in het Westerkwartier?” onderstrepen wij.

Voor gemeenteraadsleden is dit onderwerp van belang omdat het betrekking heeft op ons volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol.

Als wij dan op het rapport gaan inzoomen, dan zien wij toch een aantal opmerkelijke zaken. De gemeente Zuidhorn heeft geen kostendekkend tarief. Verder constateert de RKC dat er nog onvoldoende een relatie lijkt te liggen tussen het tarief en de kostprijs bij de afvalstoffenheffing. Dat is voor de VVD een belangrijk signaal. Dezer omissie moet door het college worden opgepakt en wat de VVD betreft doet het college dat al in 2017.

Specifiek in het Westerkwartier speelt de nadere herindeling. Dat leidt tot extra vragen.  Zo stelt de RKC dat het aan te raden is om opnieuw van buiten naar binnen te denken. Dus niet het naast elkaar zetten van de aanpakken van de vier afzonderlijke gemeenten met als doel te bepalen wie het nu het beste doet, maar denken vanuit het gezamenlijke algemeen belang van inwoners en bedrijven in het Westerkwartier. Wij realiseren dat dit een hele klus is, maar de VVD vindt het voorstel waardevol.

Kortom, de VVD onderschrijft de conclusies en aanbevelingen.

 

De raad moest ook een krediet verlenen voor ondersteuning om de ontwikkeling van de Nieuwe Wierde mogelijk te maken. De raad was unaniem, maar zowel GL als ook de VVD vonden het feit dat het college al met de uitvoering was gestart( en dus het geld al had uitgegeven) niet netjes.  De VVD vroeg (weer) aandacht om in het kader van het lokaal inkoopbeleid ervoor te zorgen dat plaatselijke aannemers, installateurs en andere belanghebbenden de kans krijgen om in te schrijven op de verbouwplannen.

 

D66 kwam met een motie over vluchtelingenopvang in de regio. De opvang in bijvoorbeeld Griekenland moet volgens D66 humaner en op vergelijkbaar Nederlands niveau. De VDD wenst dat niemand uit angst moet gaan vluchten. Wij wensen ook dat iedereen kan leven in een redelijke mate van welvaart en welbehagen. Waar dan ook in de wereld.

Maar helaas is dat nu (nog) niet de realiteit. Zolang er mensen, regeringen en groeperingen zijn die overtuigd zijn van hun gelijk en dat met alle macht willen opleggen aan anderen, zal de situatie er niet beter op worden.

We weten allemaal dat oorlog, fanatisme en terrorisme het welzijn en welvaart van volken ondermijnen en dat mensen dan een goed heenkomen zoeken.

 

Oorlogsvluchtelingen moeten opgevangen worden. Wat de VVD betreft vooral in hun eigen regio. Daarnaast zal de internationale gemeenschap hard moeten werken aan duurzame vrede, zodat de mensen weer terug in hun eigen land aan een toekomst kunnen werken. Dit is alleen in internationaal verband op te pakken. Je moet je realiseren dat de gemeenteraad en het college van Zuidhorn hier weinig tot niets in kunnen betekenen. Beter zou zijn om de boodschap via onze nationale volksvertegenwoordigers naar de internationale organisaties over te brengen.

Zoals gezegd wensen wij iedereen waar dan ook een goede levensstandaard. Maar dat zal in de regio door de mensen zelf moeten worden opgebouwd. Het is te simpel om onze levensstandaard te projecteren op die gebieden. Naar onze smaak gaat dat niet werken. Want wat je krijgt beklijft minder dan wat je zelf hebt opgebouwd. De VVD heeft als enige fractie de motie niet ondersteund.

 

De volgende raadsvergadering is op 7 december. Dan bepreekt de raad over hoe om te gaan met de uitslag van de volksraadpleging Middag-Humsterland. De inwoners van het gebied Middag-Humsterland hebben in ruime meerderheid aangegeven om als één geheel over te willen gaan naar het Westerkwartier. Ik denk dat ik nu al het besluit van de gemeenteraad Zuidhorn kan uittekenen. De sleutel ligt in handen van de gemeenteraad van Winsum.  Gaat de raad van Winsum de duidelijk uitgesproken wens van hun inwoners volgen? 7 december weten we meer…...

 

René Westerhoff-Dijkinga

fractievoorzitter VVD Zuidhorn

 





Columns Zuidhorn