Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Uit de raad van 16 december 2013

Door : RJ Westerhoff
Datum : 20 december 2013
Portret rj westerhof dijkinga vvd

Er moet van alles nog geregeld worden, alsof er geen nieuw jaar zal komen. Zo deze laatste vergadering in 2013 van de gemeenteraad van Zuidhorn.
Wellicht door deze druk en het vroegtijdig vertrek van de burgemeester als voorzitter, ontstond er een ietwat rumoerige vergadering. De burgemeester moest de vergadering tussentijds verlaten vanwege een ernstig ongeval waar hij de hulpverleners bij wilde staan.

 

Het vaststellen van de verordening Drank en Horeca Wet: paracommerciële verordening ging eigenlijk gemakkelijker dan ik had verwacht. Ik had namelijk een amendement gemaakt om de positie van de dorpshuizen te versterken. Ik ben huiverig als het gaat om kantines en dorpshuisactiviteiten die een commerciële karakter hebben en concurrentie voor de horeca opleveren. Ik begrijp ook dat sportverenigingen en dorpshuizen financieel afhankelijk zijn van horeca activiteiten in hun kantine en wil dus de sportverenigingen en dorpshuizen dan ook niet belemmeren, maar ook oog voor de bestaande horeca hebben. De in de verordening opgenomen toevoeging bij artikel 3 geeft wel de balans aan, maar de positie van dorpshuizen kan/moet wel verstevigd worden. Dorpshuizen spelen immers een belangrijke rol om de leefbaarheid in de dorpen te behouden. Mijn amendement om de sluitingstijd te verruimen en dorpshuizen toe te staan om een borrel te kunnen schenken kon ik namens PvdA, D66 en GL indienen en werd uiteindelijk unaniem aangenomen. Ook dankzij de soepele en pragmatische houding van de burgemeester.  De motie van Christen Unie om in gesprek te gaan met alle relevante verenigingen, stichtingen, kerken, etc, (met en zonder drank- en horecavergunning) in de gemeente om meer informatie te verstrekken over de nieuwe verantwoordelijkheid van de gemeente inzake de drank- en horecaverordening en te komen tot afspraken werd ook door de raad aangenomen.

Er moesten nota bene drie bestemmingsplannen worden vastgesteld. Aduard-Nieuwklap, Noordhorn Mokkenburg en Grijpskerk Rietlanden.

Het bestemmingsplan “Aduard-Nieuwklap, vervanging brug Aduard en aanleg rondweg Nieuwklap” maakt de bouw mogelijk van bruggen, evenals een nieuwe rondweg (parallel aan het Van Starkenborghkanaal en Aduarderdiep)  en de nieuwe ongelijkvloerse kruising van de Albert Harkemaweg met de N355 alsook de verplaatsing van de loswal Aduard in Oostelijke  richting .

 

In het voorstel staat dat het provinciebestuur  na een uitgebreide raadpleging  heeft gekozen voor de nu uitgewerkte variant van de rondweg. Er wordt aangegeven dat de uitgewerkte variant  door de meerderheid van de Aduarder bevolking als beste alternatief is aangemerkt. Wel hebben wij  vernomen dat de klankbordgroep niet volledig is geweest, oftewel  “het Aduarder voorwerk” schijnt niet te zijn gehoord.  Projecten van deze omvang kennen vaak voor inwoners voordelen, maar ook veel nadelen. Nu het bestemmingsplan definitief wordt en dus definitief op de raadsagenda staat, krijg je opeens allemaal brieven en e-mails. Hierin zijn voorstanders, maar ook tegenstanders. Voor enkele inwoners zal er meer verkeer komen, het uitzicht zal aangetast worden, waardoor het woongenot zal afnemen. Natuurlijk kun je planschade indienen, maar wij weten ook dat na het eventueel innen van een geldbedrag  het probleem niet is opgelost. Wij hebben het college gevraagd om maatwerk te bieden. Met name voor een agrariër die, vanwege de brug/rondweg en 230KV hoogspanningsverbinding, klem komt te zitten tussen Rijk, Provincie en gemeente. .

 

Wij hebben voor het bestemmingsplan gestemd omdat het belang van een rondweg zeer groot is voor de meeste inwoners van Aduard en wensen een zo snel mogelijke starten van de bouw, in het belang van een rustige en veilige leefomgeving.

Ten aanzien van de nieuwe aansluiting c.q. het knooppunt dat ontstaat bij Nieuwklap ziet de VVD ook een prachtige kans en dat is het VVD-voorstel om deze weg door te trekken richting A7 Westpoort. Uiteindelijk is het bestemmingsplan aangenomen door de raad, alleen Groen Links stemde (vanwege de brug) tegen. Ook de motie van Groen Links om nogmaals de positionering van de brug te heroverwegen en te bezien of een aparte fietsbrug mogelijk is, werd verworpen. Dit soort moties van heroverwegingen kunnen immers de kans vergroten dat dan de hele rondweg niet meer door zal gaan. Want we weten het allemaal, Rijk en Provincie zijn nu al driftig op zoek naar geld voor andere projecten. Tel je knopen, zou ik zeggen.

 

Het nieuwe bestemmingsplan “Noordhorn – bedrijventerrein Mokkenburg” is nodig voor actualisatie, maar kent ook een tweetal ontwikkelingen, een inbreidingslocatie aan de Industrieweg en een bouwmogelijkheid voor 4 woningen. Het bestemmingsplan kende twee vigerende bestemmingsplannen. De VVD vindt het een goede zaak om één bestemmingsplan te hebben voor een bedrijventerrein. Hierdoor creëer je uniformiteit en eenduidigheid, voor zowel  inwoner als ambtenaar. De gemeente heeft voor dit bestemmingsplan een uitgebreide procedure gevolgd en ook voor dit bestemmingsplan geldt dat je het liefst wilt dat het bestemmingsplan alle  belanghebbenden, inwoners en betrokkenen moet passen. Maar de realiteit leert ons dat dat niet altijd mogelijk is.

Ten aanzien van de inbreidingslocatie is het aan de ene kant in de huidige tijd natuurlijk fijn dat er animo is voor inbreiding op een bedrijventerrein en dat het College van B&W meewerkt aan een verzoek. Aan de andere kant begrijpen wij ook dat het jammer is dat weilanden verdwijnen en dat wanneer je ergens al 35 jaar woont en je steeds meer wordt ingesloten, je woongenot verdwijnt. 

Door de zienswijzen  die zijn ingediend en de bezonningsstudie is het bouwvlak verkleind en komt de bouwmogelijkheid verder van de woningen te liggen. En ook is de maximale bouwhoogte aangepast van 11 naar 8 m. Op verzoek van Christen Unie heeft de raad besloten om de bouwhoogte te stellen op maximaal 6 meter. Het voorstel van Groen Links om een groene buffer van 10 meter te bepalen, werd niet overgenomen.

 

Het bestemmingsplan “Grijpskerk-Rietlanden” gaf geen aanleiding tot enig debat en werd unaniem aangenomen.

 

Helaas was er maar weinig tijd om het Regionaal Integraal Huisvestingsplan (RHIP) 2013-2016 in voldoende mate te bespreken. Ik blijf van mening dat het een goede zaak is dat het RHIP is opgesteld. Een gezamenlijke visie van de Westerkwartiergemeenten en de schoolbesturen. Bij de behandeling op 1 juli heeft de VVD aangegeven te vrezen voor voldoende openbaar onderwijs en de diversiteit van onderwijs. Maar wij realiseren ons ook dat het dalend aantal leerlingen de gemeente noodzaakt om hierop te anticiperen. We moeten echter niet krampachtig aan de voorzieningen willen vasthouden en daarmee het risico lopen dat uiteindelijk helemaal geen onderwijsvoorziening over blijft, maar behoud van onderwijsvoorzieningen na streven door samen te werken. Dat is nu juist wat het RIHP voor staat. De schoolbesturen en colleges hebben de mogelijkheden en onmogelijkheden in beeld gebracht. Dat daar pijnpunten in zitten was te verwachtten. Het aantal leerlingen daalt fors, hoewel de daling in de gemeente Zuidhorn gemiddeld genomen lager is dan in de andere drie gemeenten. De pijnpunten liggen vooral in de kleine dorpen. Door samenwerking tussen Westerwijs en Penta Primair kan de pijn enigszins verzacht dan wel voorkomen worden. De VVD wil deze samenwerking uiterst positief waarderen. Waar wij wel zorgen over hebben is de juridische haalbaarheid van de samenwerkings- en fusiescholen. Wij hopen dat de staatssecretaris z.s.m. met beleid komt zodat de creatieve oplossingen van Westerwijs en Penta Primair juridisch mogelijk wordt. Dat geeft ook rust en zekerheid naar het personeel. De VVD neemt ook haar politieke verantwoordelijkheid en kan met het RIHP 2013-2016 instemmen. Op de valreep kwam Groen Links met een motie om het idee van 'lerende dorpen' te onderzoeken. Een idee gebaseerd op het Finse model. Deze motie viel, mede door vermoeidheid(?) niet goed bij de rest van de raad. Wellicht dat Groen Links het idee eerst wat verder gaat uitzoeken en onderbouwen, want het zou misschien iets kunnen bieden.

Als sluitstuk werden, conform onze besluiten tijdens de begrotingsbehandeling, de tarieven voor 2014 vastgesteld, maar vanwege tijdgebrek moest het agendapunt Regionaal Transitie Arrangement Groningen Jeugdzorg naar de raadsvergadering van januari 2014 worden verplaatst.

Moe en warrig in mijn hoofd, maar zeker weer voldaan, kon ik na de nabespreking in de kantine huiswaarts. Op naar de kerstdagen en oud&nieuw. Nu mijn aandacht richten op familie en vrienden. Namens mijn fractie wens ik iedereen een hele fijne kerst en een goed oud&nieuw.

René Westerhoff-Dijkinga

fractievoorzitter VVD Zuidhorn.

 





Columns Zuidhorn