Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Uit de raad van 10 maart 2014: verkiezingsbeloftes

Door : RJ Westerhoff
Datum : 11 maart 2014
Portret rj westerhof dijkinga vvd

Vanaf 19 maart zit er een nieuwe gemeenteraad. De politieke partijen staan volop in de campagnemodus. Dat was in de vergadering zeker te merken.
Het begon al met het vragenuurtje. Ik had een vraag over de plannen omtrent de locatie Boerema. Even testen of wethouder Oomkes zijn belofte zou waarmaken. Hij had immers eerder aangegeven om voor zijn vertrek de ontwikkelingsplannen gereed te hebben. Hij is nog steeds aan het broeden, maar hij mag wel opschieten wil hij zijn belofte waar kunnen maken.
De fractie van Groen Links voert een campagne op basis van angst. Was het in het recente verleden CO2 en kernafval een belangrijk item, nu praat Groen Links alleen maar over de gevolgen van de gaswinning. Dus nu prompt een uitgebreide vraag hierover. Nu moet je als gemeentebestuur zeker waken over de belangen van de inwoners, maar volgens mij is het onverstandig om steeds maar weer vragen te stellen en daarmee onterechte angst aan te wakkeren. Maar goed, de verkiezingen komen er aan.

 

Dan de soap over de reclamebelasting. De discussie in raad over de reclamebelasting heeft aangetoond dat het raadswerk er echt toe doet, zij het op een negatieve manier. In de vergadering van 17 februari zijn er wijzigingen op het voorstel aangenomen die fiscaal juridisch niet kunnen en  negatieve gevolgen hebben voor de ondernemers en bewoners. Tijdens die vergadering heb ik hier al op gewezen. Maar, zoals het een democratie betaamt, wordt er bij meerderheid van stemmen besloten.
Nu heeft het college de besluitvorming beoordeeld en komt opnieuw met een gewijzigd voorstel. Volgens mij is dat in dit geval een goede zaak. De gemeenteraad hoort op zijn minst juridisch goede besluiten te nemen. Daarbij is het beter om halverwege te keren. Dan terug komen op je eerder genomen besluit is te waarderen. Wie nooit van mening verandert, heeft maar weinig geleerd. Ook dat is democratie. Even leek het er op dat het CDA hun verkiezingsbelofte om meer aandacht voor het MKB en winkeliers te hebben nu al zou gaan breken. Gelukkig keerde ook het CDA terug op hun eerdere standpunt. Wellicht door de bemiddelingspoging van de burgemeester, maar toch hoedje af. Nadat ook de PvdA 'om' was, stemde de raad in met het voorstel. Het bestuur van de Zakenkring heeft aangegeven het huidig voorstel uitvoerbaar te vinden. De leden van de Zakenkring vonden dit dan ook en hebben dan ook een nieuw bestuur gekozen. Kortom, nu aan de slag want er is nog veel werk te doen.  

 

De evaluaties en beleidsplannen milieu en duurzaamheid vergden zeer veel tijd. Vooral dhr. Star (CDA) ging diep op de materie in. Hem kan deskundigheid niet worden ontzegt. Volgens mij had hij grotendeels gelijk, maar zoals mijn fractiegenote Geertje Dijkstra-Jacobi het noemde, je moet wel realistisch blijven. Ook wethouder Jan Oomkes (PvdA) verzuchte dat er veel mooie plannen zijn en dat het hoge ambitieniveau en tijdpaden verstikkend werken. Uiteindelijk wordt er nagenoeg niets van die hoogdravende plannen gerealiseerd. En hij heeft gelijk. Door deze 'verstikking' ontstaat er teleurstelling en dat tast de motivatie aan om daadwerkelijk iets aan milieu en duurzaamheid te doen. Je kunt beter realistische doelen stellen, motiveren en stimuleren. Dan krijg je een hoger 'milieu rendement'.

 

Het voornemen om het keurmerk Cittaslow te verkrijgen is ook zo iets. Het verkrijgen van de keurmerk Cittaslow is opgenomen in het bestuursakkoord 2010-2014. Het college zou gaan onderzoeken of het keurmerk toegevoegde waarde voor de gemeente Zuidhorn zou hebben.
Nu zien we dat Cittaslow voor onze gemeente eigenlijk niet toepasbaar is. Een dik rapport moest duidelijk maken wat het college eigenlijk vier jaar geleden al wist, de argumenten van waren toen al bekend. Een door de wethouder Fred Stol (CDA) in 2010 met vol vuur aangedragen speerpunt blijkt nu een dode mus te zijn. Hulde voor het spenderen van belastinggeld voor een leuke hobby van de wethouder.

 

De discussie over de actualisering visie Regio Groningen-Assen had voor de VVD een verrassende wending. Werkgelegenheid is een speerpunt van de regio, maar ook van de VVD. De  VVD wil banen behouden en creëren. Ook wil de VVD stage- en leerplekken voor jongeren. Er zijn veel jongeren die geen baan kunnen vinden. Door de aanwezigheid van het spoor en het Van Starkenborghkanaal heeft de gemeente Zuidhorn een unieke positie om lokaal meer banen te realiseren. Dus voeren wij als VVD dit als speerpunt voor onze campagne. Geertje Dijkstra-Jacobi (VVD) bracht dan ook een motie in om deze wens voor te leggen aan de regio: graag een onderzoek of het mogelijk is om ten westen van Noordhorn een “nat” bedrijventerrein voor opslag en overslag en transport van goederen te ontwikkelen. Ook watergebonden bedrijven passen hier.
Tot mijn verrassing kon de hele raad hier mee instemmen. Wel na enkele aanpassingen. De locatie Noordhorn wordt niet meer expliciet genoemd. Het onderzoeksgebied betreft nu het hele van Starkenborghkanaal. Hiermee is een belangrijke verkiezingsbelofte van de VVD al voor de verkiezingen een belangrijke stap verder gekomen.

 

Nog een week dan zijn er de verkiezingen. Nog een week campagne voeren, zoals donderdagavond een lijsttrekkersdebat in Visvliet en vrijdagochtend interview door RTV Noord op de Overtuinen in Zuidhorn.
Ben benieuwd wat de uitslag zal zijn. Hopelijk kiest de burger voor een solide en realistische liberale beleid en komt de VVD in volle sterkte weer terug.

 

René Westerhoff-Dijkinga

fractievoorzitter VVD Zuidhorn

 





Columns Zuidhorn