Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Uit de raad van 1 juli 2013

Door : RJ Westerhoff
Datum : 2 juli 2013
Portret rj westerhof dijkinga vvd

De laatste raadsvergadering voor het zomerreces was een avondje onderwijs. De jaarrekening 2012 van Westerwijs, Regionaal Integraal Huisvestingsplan (RIHP), het onderzoek naar de sluiting van OBS De Toermalijn Den Horn en het voorstel tot sluiting van OBS Mr. H. Goeman Borgesius Aduard. Allemaal dossiers die op elkaar inwerkten, waardoor er een sfeer ontstond van 'allen tegen schoolbestuur Westerwijs'.

Neem bijvoorbeeld de jaarrekening 2012 van Westerwijs. Financieel was er weinig op aan te merken. Hooguit dat de fusie van Stichting Openbaar onderwijs Zuidhorn (SOoZ) met Westerwijs, de laatste aan een betere financiële positie heeft geholpen.  Ik blijf er bij dat de gemeentelijke fusiebijdrage aan Westerwijs te hoog is geweest. Maar goed, zolang het maar het openbaar onderwijs ten goede komt. Tot zo ver was er niets aan de hand, maar het jaarverslag van Westerwijs gaf aanleiding tot de eerste beschietingen op het bestuur van Westerwijs. Toverwoord was “onderwijskwaliteit'. Ondanks het feit dat een gemeenteraad weinig tot niets te zeggen heeft over onderwijskwaliteit, dat is immers een zelfstandige taak van de schoolbesturen, wenste de gemeenteraad hier toch uitgebreid over te spreken. Op zich valt dat te begrijpen. Ook ik ben de mening toegedaan dat een gemeenteraad als toezichthouder de schoolbesturen mag bevragen over hun resultaten m.b.t. de kwaliteit van het geboden onderwijs. Temeer als het openbaar onderwijs betreft. De gemeente heeft naast huisvesting ook de taak voor het aanbieden van voldoende openbaar onderwijs en behoud van voldoende diversiteit. Daarmee zit de gemeente in een behoorlijke spagaat: "openbaar onderwijs is een plicht, bijzonder onderwijs is een recht".
Met de sluiting van 2 openbare basisscholen en wellicht op korte termijn meer, heb ik een pleidooi gehouden om het openbaar onderwijs in de benen te houden en hier scherp op toe te zien.
Met het RIHP krijgt het gemeentebestuur weliswaar een beter zicht op de ontwikkelingen en zou daar dan eerder op kunnen anticiperen, maar het RIHP is op dit moment nog vooral een visiedocument van de schoolbesturen. De in het RIHP geschetste scenario's doen mij vrezen voor voldoende openbaar onderwijs en de diversiteit van onderwijs. Want naast de problemen vanwege krimp en dalend aantal leerlingen, speelt onderwijskwaliteit ook een belangrijke rol in het voortbestaan van een basisschool. 
En daar is 'ie weer: 'onderwijskwaliteit'. Veel gebruikt in de raad, maar met volle overtuiging dat kwaliteit van onderwijs er toe doet. Naar mijn idee hebben de schoolbesturen, en met name Westerwijs, de boodschap van de gemeenteraad Zuidhorn wel begrepen. Want uit het onderzoek naar het 'verdwijnen' van OBS De Toermalijn is wel gebleken dat er op vele fronten onvoldoende aandacht voor de school en onderwijskwaliteit is geweest. Zowel het schoolbestuur als ook de gemeente dragen daarin verantwoordelijkheid. Met de afspraken die de raad met de wethouder heeft gemaakt, zie ik voldoende garanties dat het in de toekomst beter zal gaan. De raad gaat inhoudelijk niet over onderwijskwaliteit, maar zal als 'toezichthouder' door de wethouder wel worden geïnformeerd over de stand van zaken.
Al met al een behoorlijke schimmige, bij tijden ietwat chaotische vergadering. Maar uiteindelijk kon de onderwijs wethouder verder met zijn dossiers en de voorzitter diep in de nacht de vergadering sluiten. Een avondje onderwijs, waarvan wij hopelijk allemaal wat van hebben geleerd....

Donderdagavond nog een informatieve bijeenkomst over de nieuwe WMO en grondexploitatie Oostergast. Dan is het echt tijd voor de zomervakantie..... tenminste, als de zon in Nederland nu echt wil door breken.

René

 





Columns Zuidhorn