Een neverending story lijkt het te worden voor zowel de initiatiefnemers als tegenstanders van het Mountainbike parcours in Zuidhorn.
Het initiatief van een aantal Zuidhorners wat door hun enthousiasme en inzet fondsen verkreeg én toestemming van de raad van Zuidhorn bracht een even gedreven groep tegenstanders op de been.
Mediators en inloopavonden brachten partijen niet bij elkaar en rechtszaken werden gevoerd die steeds in het voordeel van de initiatiefnemers werden afgehamerd.
De tegenstanders met voorman Sible Bootsma zochten contact met de politiek en alleen VZ Westerkwartier was vanaf het begin steeds bereid om een luisterend oor te lenen. Andere partijen deden dat niet. Nu het verkiezingstijd is pakt de partij het onderwerp op en haalt daarmee de pers.
VZ´er Johan de Vries stelt dat in de procedure die is gevolgd een fout is geslopen, een aantal handtekeningen (25) van voorstanders had moeten worden ingeleverd. Effectbejag en een doorzichtige actie wordt gezegd door Sterk Westerkwartier. Het feit dat Sible op een (onverkiesbare) plek op de VZ Westerkwartier lijst staat helpt niet mee zegt Koos Siegers van CU.
Sible Bootsma ziet het simpel, voor wat hoort wat. "VZ zet het op de agenda en ik neem een plek in op de lijst, alles voor het doel!"
Bootsma: ´het kan toch niet zo zijn dat de belangen van aantoonbaar zeshonderd burgers totaal niet meetellen en dat het mountainbike plan juridisch misschien klopt en mag, terwijl het niet deugt. Het voegt namelijk geen enkele waarde toe aan rust, veiligheid, natuur, Schotse Hooglanders en aan gebruikers van de parken. Het plan brengt schade.
En weet u wat het wrange is? De rol van het college, de wijze waarop de besluitvorming indertijd gegaan is, daar mag niets meer over gezegd worden, dat valt buiten de juridische toetsing...dus daar hebben we het niet meer over, zeggen de juristen en zegt het college`.
VZ Westerkwartier zette het op de agenda van de raadsvergadering van woensdag 16 februari maar haalde het er vlot weer af nadat bleek dat er geen politieke medestanders zijn.
Bootsma:`In de raadsvergadering van woensdag 16 februari zou voor het eerst in de politieke openbaarheid komen wat tot op heden niet gezien en besproken mocht worden: het burgerinitiatief en het omtoveren ervan tot inwonerinitiatief en wat de gevolgen hiervan zijn`.
De vrienden hebben nog een ijzer in het vuur: documenten zijn onderweg naar de raad van state, de hoogste rechtsprekende instantie die een uitspraak kan doen over een geschil tussen burger en overheid.
"Ook hebben we nog altijd de mogelijkheid achter de hand om de voorzieningenrechter te vragen om een 'voorlopige voorziening te treffen',dwz dat het de gemeente verboden wordt met de werkzaamheden te beginnen zolang de zaak bij de rechter ligt en er nog geen uitspraak gedaan is."
Bootsma: " "het spel is nog op de wagen""
Jan Wildeboer, initiatiefnemer van het eerste uur wacht het allemaal maar weer af, ook deze hobbel wordt genomen.