Allereerst moest een nieuw bestemmingsplan voor de locatie Boerema (voormalig tankstation) aan de Jellemaweg in Zuidhorn vastgesteld worden. De discussie ging over de maximale hoogte van de bebouwing in dit gedeelte van het dorp. In het voorstel aan de raad stond dat bebouwing tot max 11 meter toegestaan zou zijn. In 2011 was een amendement van GroenLinks en VVD voor de rest van het dorp unaniem door de raad aangenomen om de hoogte te beperken tot maximale goothoogte 3,5 meter en dakhoogte maximaal 8,5 meter. Daarbij bestaande bebouwing respecterend. De GroenLinks-fractie vond het logisch dat deze beperking ook zou gelden voor de locatie Boerema. Dat vonden eigenlijk alle fracties wel, evenals de omwonenden die op inspraakbijeenkomsten hadden laten weten met max 8,5 meter te kunnen leven. Het college van B&W argumenteerde echter dat behalve bestaande bebouwing ook rekening gehouden dient te worden met reeds ingediende plannen o.b.v. het oude bestemmingsplan. In het verleden heeft een projectontwikkelaar een bouwplan ingediend voor een complex van 18 appartementen met een hoogte van ruim 10 meter. Dat plan is destijds afgekeurd en sindsdien is van de ontwikkelaar niets meer vernomen. Zal met de crisis te maken hebben. Als nu echter de bouw van een vergelijkbaar complex onmogelijk wordt gemaakt door de bouwhoogte te beperken tot 8,5 meter, dan zou dat kunnen leiden tot een claim voor planschadevergoeding. GroenLinks gaat ervan uit dat de gemeenteraad het recht heeft om bestemmingsplannen vast te stellen zoals hij zelf denkt dat dat het beste is. Daarom diende Alex Temmingh een amendement in om de bouwhoogte inderdaad te beperken tot 3,5 m goothoogte en 8,5 m dakhoogte. Wethouder Jan Oomkes ontraadde dit zeer en stelde zelfs dat dit amendement juridisch niet houdbaar was. Het lijkt erop dat de meeste fracties daar gevoelig voor zijn, maar tot besluitvorming kwam het niet. De raad vond nl. in meerderheid dat het college eerst een goede planschade-inventarisatie moest houden en met betere juridische en ruimtelijke onderbouwing van het plan moest komen. De discussie wordt op 9 september voortgezet.
Vervolgens aan de orde: een coördinatiebesluit om het bedrijf van de fa. Dijkstra te verplaatsen van de Oostergast naar de Lageweg Grijpskerk, nabij de NAM-locatie en Kommerzijl. De omwonenden en betrokkenen van de Lageweg, mw. Dieleman en dhr. Qualm, maakten gebruik van de mogelijkheid om in te spreken en waarschuwden de raad nadrukkelijk voor de verstrekkende gevolgen voor het open landschap, verkeer en milieu, als dit grootschalige agrarische bedrijf zich gaat vestigen in dit open gebied. Het bleek dat het college met veel belanghebbenden rekening had gehouden om deze verhuizing te kunnen realiseren, maar dat de omwonenden erbij ingeschoten zijn. Woordvoerder Alex Temmingh ziet het belang van de verplaatsing van het bedrijf van Dijkstra in, vanwege de ontwikkeling van de Oostergast. Toch heeft de GroenLinks-fractie (als enige) tegen het collegevoorstel gestemd, omdat wij vinden dat de omwonenden als belanghebbenden te weinig de mond is gegund in het proces tot nu toe. Hopelijk pakt het college dat vanaf nu beter aan, want er zullen nog vele besluiten genomen moeten worden voordat het bedrijf zich daadwerkelijk kan gaan vestigen in dit gebied. De bewoners van de Lageweg, Kommerzijl en Niezijl hebben er recht op dat met hun belangen serieus rekening wordt gehouden. Goed overleg is daarbij wel het minste.
Tenslotte mocht de raad een nieuwe welstandsnota vaststellen. Dit leverde weinig problemen op. De raad had zelf gevraagd om een aangepaste nota en er lag nu een gedegen boekwerk waarin waarden en bouwcriteria voor alle delen van de gemeente staan beschreven. Namens de GroenLinks-fractie refereerde Henk Bakker aan voorgaande discussies. Volgens hem is er vooral in de kern Zuidhorn al te veel hoogbouw en dreigt er nog meer. Vandaag zijn oproep: "geen hoogbouw en stadse allures in onze dorpen". Ook liet hij weten dat GroenLinks ervan uit gaat dat bij nieuwbouw in het uitgestrekte waarden- en dijkengebied (bv. van het bedrijf van fa. Dijkstra) de hand wordt gehouden aan criteria van kleinschaligheid, behoud van bestaande doorzichten en geen opvallende gevels in het gebied. Het college liet weten deze opmerkingen ter harte te nemen.
Henk Bakker Groen Links