De laatste weken is er veel onrust over de opvang van demente bejaarden. Landelijk is er sprake van ruim 10.000 mensen die wachten op een plek in een verzorgings- of verpleeghuis, waaronder 48 urgente gevallen. Er zouden niet voldoende plaatsen zijn om deze groep op te vangen, dan wel de financiën laten het niet toe. Voor een plek in een verzorgings- of verpleeghuis is een geldige indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig. Met zo’n indicatie heeft iemand recht op een plek in een instelling. Onderscheid wordt gemaakt tussen wenswachtenden (mensen die op eigen verzoek wachten: ze willen alleen naar een specifieke instelling) en de actief wachtenden (mensen die wachten buiten hun wil). Blijkbaar houdt het ministerie alleen de actief wachtenden in de gaten.
Een lijst met 10.000 wachtenden is natuurlijk onrustbarend. Dat betekent dat heel veel mensen niet die zorg krijgen, die ze nodig hebben. Mensen van wie gevonden wordt dat zij wel zorg moeten krijgen, mensen die wel een indicatie hebben en recht hebben op het verzilveren van die zorg, maar moeten wachten. Dit is temeer schrijnend nu er enerzijds een wachtlijst is en anderzijds lege kamers voorkomen, zoals bijvoorbeeld in Vredewold in de gemeente Leek.
Op de vraag of het College van BenW inzicht heeft in de wachtlijsten in Zuidhorn en ook of het in deze ‘wenswachtenden’ dan wel actief wachtenden zijn antwoordde wethouder Bert Nederveen het bij Zonnehuisgroep Noord nagevraagd te hebben en kan antwoorden dat het gaat om 11 actief wachtenden en 21 wenswachtenden. Maar in urgente gevallen is er plaats bij andere aanbieders. Deze getallen zijn ook een indicatie voor het aantal wachtenden uit de gemeente Zuidhorn dat wachtend is voor een plek in een verpleeg- of verzorgingshuis.
Volgens wethouder Nederveen is het geen taak van de gemeente, maar van de zorgverzekeraars om mensen actief te informeren. Het Zonnehuis heeft gelukkig veelvuldig de wachtenden goed in beeld en onderhoudt veelvuldig contact.
Het college en ook het Zonnehuis zijn het met de PvdA eens dat mensen zo veel mogelijk in de eigen dorpskern dan wel dichtstbijzijnde omgeving moeten worden opgevangen.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen vaak niet weten in welke categorie ze zijn geplaatst. Dat blijkt niet aan cliënten en mantelverzorgers gemeld te worden. Wethouder Nederveen gaat er vanuit dat het aan de mensen wordt uitgelegd hoe de procedure van wachten voor een plek werkt, maar voelt zich als gemeente hiervoor niet verantwoordelijk. De PvdA zou graag zien dat de gemeente hierin een actievere rol aanneemt.
Verder wordt een aanvrager bijna automatisch als wenswachtende aangemerkt, omdat bij het aanvragen van een indicatie om een instelling van voorkeur wordt gevraagd. Ook zouden zorgkantoren, die de langdurige zorg organiseren vaak een streng criterium voor de categorie actief wachtenden aanhouden: alleen crisisgevallen worden daaronder gebracht. Wethouder Nederveen is op verzoek van de PvdA bereid nader te vragen of zorgverzekeraars, die volgens hem hiervoor verantwoordelijk zijn, vooral crisisgevallen als actief wachtenden beschouwen.
Namens de PvdA, André Hatzman