Middag-Humsterland. Afgelopen zaterdag 1 maart heeft het volledige campagneteam van de PvdA onder aanvoering van Mark Veenstra (lijstaanvoerder), een bezoek gebracht aan het Middag-Humsterland. De tour ging van Noordhorn naar Niehove en via Saaksum uiteindelijk naar Oldehove.
“De missie van vandaag is vooral ook om te horen wat er zoal speelt in de verschillende dorpen, vandaar dat we onze Post-it enquête weer meenemen”, aldus Machiel van der Schaaf. “Velen hebben deze ook al via de website ingevuld, maar het is vooral ook goed om het uit de monden van inwoners zelf te horen; wat is goed in je dorp, wat kan beter en waar moet de gemeente zich de komende jaren sterk voor maken?”
Over het algemeen zijn de inwoners van de betreffende dorpen behoorlijk tot zeer tevreden over hun omgeving. Enkelen spraken wel hun zorgen uit over de gevolgen van de gaswinning, waar wij net als de inwoners nog steeds zorgen en de nodige vragen over hebben. “Wat de PvdA betreft moet het niet een ‘politiek’ thema worden. Het heeft juist een gezamenlijke aanpak nodig, waar we als inwoners van de provincie Groningen, politiek en belangenverenigingen een vuist moeten maken om tot goede en veilige oplossingen voor onze inwoners te komen”, volgens André Hatzman.
Wat veel sympathie opleverde was onze kiezerspoll betreffende de aankomende herindeling. Inwoners van Oldehove, Niehove en Saaksum hoefden eigenlijk niet gevraagd te worden waar de voorkeur naar uitgaat. Desondanks heeft de afdeling van de PvdA besloten om de kiezerspoll nogmaals onder de aandacht te brengen. “We willen toch graag de juiste input krijgen van onze kiezers. Niet alleen over het thema herindeling, maar ook wat inwoners van hun dorp vinden en hoe de gemeente de komende jaren invulling kan geven aan de leefbaarheid in de dorpen”, spreekt Mark Veenstra uit.
Als afsluiting, en hoe toepasselijk ook, ging het volledige campagneteam koffiedrinken in dorpshuis ’t Humsterland in Oldehove, alwaar een hartelijke ontvangst volgde door beheerdersechtpaar Gert en Mascha Oostenbrug. Het Dorpshuis wordt al enige tijd door hen beheerd en ze steken er dan ook hun ziel en zaligheid in. “We moeten het vooral van de weekenden hebben, doordeweeks is er soms te weinig aanloop, in tegenstelling tot andere kleinere dorpen, waar de inwoners het dorpshuis als een ‘echt’ gezamenlijk ontmoetingspunt zien. Wij moeten concurreren met de jeugdsoos, de sportkantine, de snackbar en natuurlijk de plaatselijke kroeg”, zegt Gert Oostenbrug. "Twee weken geleden heeft de stichting van het dorpshuis ook een brandbrief naar de inwoners gestuurd, met de vraag wat ze nou eigenlijk met hun dorpshuis willen. Deze bijeenkomst heeft in ieder geval tot meer inzicht en onderling begrip gezorgd, zodat nu zelfs dorpsbelangen zijn vergaderingen hier gaat plannen”.
“Een dorpshuis als ’t Humsterland, in een pand met bibliotheekfunctie, heeft het dorp natuurlijk nodig, maar de inwoners moeten ook inzien dat een dorpshuis zijn inwoners nodig heeft, zeker wanneer je het dorpshuis wilt behouden”, aldus de insteek van Machiel van der Schaaf: “We zullen de komende jaren ons sterk moeten inzetten op de samenwerking binnen de dorpen en de dorpshuizen toekomstbestendig maken”.