GroenLinks Westerkwartier: plan voor aanval op de armoede, woningbouw en sluiting van de gaswinning in het Westerkwartier
De fractie van GroenLinks in het Westerkwartier pleit voor de perspectievennota en de komende begroting voor duidelijke speerpunten. Fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek: “GroenLinks wil een plan voor de aanval op de armoede, meer woningbouw en sluiting van de gaswinning in het Westerkwartier.”
GroenLinks verwondert zich over het op en neer gaande beeld met de financiën van de gemeente. Twee maanden geleden waren er geen financiële mogelijkheden, nu opeens wel. Ook worden er bezuinigingen aangekondigd, vooral op het Sociaal Domein, waarvan niet bekend is hoe die de inwoners zullen treffen.
De vier speerpunten -Duurzaamheid en Klimaat, Preventie Sociaal Domein, Leefbaarheid en Vitaliteit van Dorpen, Goede en Veilige Infrastructuur- vindt GroenLinks een stuk sterker dan het coalitieakkoord. Deze speerpunten zijn zo geformuleerd dat velen, in ieder geval GroenLinks, zich daarin moeten herkennen. Het beleid kan pas beoordeeld worden, als er concrete doelen en maatregelen worden voorgesteld.
Klaas-Wybo van der Hoek: “Omdat er bij de klimaatverandering geen tijd te verliezen is, kunnen wij niet gaan zitten wachten op daden. In de ogen van GroenLinks hebben inwoners er recht op snel te weten wat hen met de energietransitie boven het huis of bedrijf hangt. GroenLinks maakt zich sterk tegen energie- en klimaatarmoede, waar gezinnen met een smalle beurs en middeninkomens toe dreigen te vervallen.
Natuurlijk moet de gaswinning zo snel mogelijk stoppen. Anno 2019 kan het toch niet zo zijn, dat Grijpskerk weer gas gaat geven en dat er bij Pieterzijl gefrackt gaat worden in onze gemeente? Dat is de NAM wel van plan. Onder welke steen lig je dan nog steeds?
De preventiestrategie bij het Sociaal Domein klinkt goed, maar lijkt toch vooral ingegeven door geld- en rendementsdenken. Dat beschouwt GroenLinks als een zeer slechte raadgever. Hou steeds voor ogen dat niemand tussen wal en schip mag vallen.
Daarom moet ook het armoedebeleid geïntensiveerd worden. Doel moet zijn dat het aantal van ca. 1575 huishoudens in onze gemeente dat vanwege hun minimuminkomen moeite heeft om de maandelijkse lasten te betalen, tot 0 wordt teruggedrongen. Juist nu in de hoogconjunctuur moeten wij deze huishoudens --onder wie ook werkende minima- uit de armoede halen met een Westerkwartiers aanvalsplan op de armoede
Zolang er nog behoefte is aan een Voedselbank verwachten wij ook een voorstel voor het betalen van de huur van de Voedselbank.
Bij Leefbaarheid en Vitaliteit van Dorpen verwachten wij dat het mutifunctioneel centrum (mfc) Zevenhuizen een plek krijgt evenals de plannen voor een soort mfc in andere dorpen zoals Garnwerd en Oldehove.
Ook in de kleinere dorpen moeten huizen gebouwd worden. De economisch journalist Mathijs Bouman merkt in het Financieel Dagblad (25-05-2019) op: “Want terwijl de krapte (op de woningmarkt) weer eens op een hysterisch hoogtepunt staat, en iedereen schreeuwt om nieuwe woningen, ging het aantal nieuwe bouwvergunningen in het eerste kwartaal van dit jaar juist hard omlaag.” En hij schetst als beeld: “De huizenmarkt staat in brand, maar de brandweer neemt een baaldag en rijdt weg van het vuur.” Lees hierbij de overheid als brandweer. Met de nieuwe Omgevingswet krijgt de gemeente meer mogelijkheden om woningnood aan te pakken. We moeten voorkomen dat jongeren en ouder wordende inwoners de dorpen uittrekken, omdat er geen betaalbare woonruimte beschikbaar is. Ook investeren in voorzieningen in kleinere kernen en niet alleen concentreren op Leek en Zuidhorn, maar natuurlijk met behoud van het landschappelijk karakter van die dorpen.
Voor de werkgelegenheid en leefbaarheid zijn onze eigen bedrijven van vitaal belang. Willen zij bijblijven –met de snelle technologische veranderingen zoals die bij de energietransitie-, dan zullen zij moeten vernieuwen. De gemeente kan dat proces van innovatie bevorderen en ondersteunen. GroenLinks mist aandacht hiervoor.
Daarnaast vindt GroenLinks het heel onverstandig dat de bezuinigingen op het onderhoudsniveau van het groen niet worden geschrapt. Inwoners zullen zich hier in de loop van deze zomer en de komende jaren aan ergeren en terecht.
Bij de mobiliteit is het op belangrijke onderdelen vijf voor twaalf: de verbindingen raken verstopt en we moeten nu fors investeren in veilig fietsverkeer -kanaliseer ook het snelle fietsverkeer- en in de capaciteit van het openbaar vervoer.
Natuurlijk is het van belang dat het huis van de gemeente op orde komt na de fusie en dat de invoering van de Omgevingswet de nodige aandacht krijgt: dit zijn de belangrijke, maar voor de hand liggende taken.
In antwoord op de vragen die het college aan de raad heeft voorgelegd.
“Hoe beschouwt u wat nu voorligt en wat zou u ons daarover willen meegeven?” De fractie van GroenLinks is verrast door de perspectieven die worden geboden. We kunnen echt niet blij zijn met het feit dat de cijfers binnen enkele maanden kennelijk zomaar kunnen veranderen (dat is iets waar de raad als geheel de wenkbrauwen over zou moeten fronsen), maar uiteraard zeer aangenaam verrast door de mogelijkheden die er nu plotseling liggen en de invulling die het college daaraan wil geven. We hopen het college met onze reactie ook handvatten te hebben geboden om het beleid verder te ontwikkelen in sociale en groene richting. We danken het college dat het college het eerdere, bij de behandeling van de begroting gedane voorstel van GroenLinks nu heeft overgenomen om een deel van de reserves te gebruiken.
“Herkent u zich in de speerpunten die we u presenteren en/of mist u daar iets in?” De herkenning in de speerpunten is vooral afhankelijk van de invulling en uitwerking. Bijvoorbeeld bij de energietransitie hoort voor GroenLinks een concrete aanpak van de wijken met een tijdschema, een financiering en betaalbaarheid voor minima en middeninkomens. Bij duurzaamheid en klimaat hoort bijvoorbeeld niet dat we via de Regio Groningen-Assen het Vliegveld Eelde met vervuilend en grotendeels overbodig vliegverkeer blijven subsidiëren, terwijl we zouden moeten kiezen voor snelle treinen en elektrisch vliegen op de middellange afstanden. Bij duurzame energie horen voorrang voor zonne-energie, inschakeling van lokale bedrijven, inpasbaarheid in het landschap en aanpassing van het elektriciteitsnet. Bij Goede en Veilige Infrastructuur horen voorrang voor fiets en openbaarvervoer en geen geld voor dure en wellicht onnodige rondwegen. Maar de richting van de voorstellen spreekt ons zeker aan en de fractie van GroenLinks zal -zoals immer- constructief blijven meedenken richting een sociaal en groen Westerkwartier.
En samengevat stellen wij voor de vier speerpunten uit te breiden naar zeven met als drie belangrijke onderwerpen die GroenLinks echt mist:
- Een aanvalsplan op de armoede: het intensiveren van het armoedebeleid.
- Woningbouw.
- Sluiting van de gasvelden in het Westerkwartier en herbestemming van die locaties.
“Hoe ver strekt uw ambitie?”
Onze ambitie reikt tot en met de uitvoering van het GroenLinks-programma. Er kunnen dus nogal wat scheppen bij het beleid. GroenLinks is bereid extra reserves in te zetten, als we daarmee de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen zekerder, veiliger en welvarend kunnen maken. Dan betalen de duurzaamheidsinvesteringen nu zich in de toekomst meer dan terug.
Tot slot antwoorden op niet gestelde vragen.
Wij zien graag dat de Perspectievennota niet alleen gaat over de financiële perspectieven en plannen van de gemeente. In de politiek van het Westerkwartier gaat het om de vraag of de alleenstaande ouder aan het eind van de maand nog voldoende geld heeft voor de boodschappen en de vaste lasten, of het jonge stel een betaalbare woonruimte in het eigen dorp kan krijgen, of de boer en boerin een perspectiefvolle bedrijfsovername voor kun dochter of zoon voor elkaar kunnen krijgen, of de inwoners die bezorgd is over de aardgasbevingen en -schade zich veilig kan voelen. De nota moet uiteindelijk gaan over de vraag wat voor samenleving we in Westerkwartier we willen: sociaal en groen of ieder voor zich en laat de markt maar waaien. Daarom geven wij graag mee dat we ons raadwerk niet mogen laten ontpolitiseren, Laat duidelijk worden ook in de Perspectievennota dat er verschillende politieke visies en opvattingen zijn. De wrijving daartussen levert de mooiste glans op voor onze gemeente. Er valt wat te kiezen en er moet inder