In de afgelopen maanden is er in en rond het Middag Humsterland in de gemeente Zuidhorn intensief van gedachten gewisseld over de mogelijkheden en onmogelijkheden van duurzame energie in het gebied.
Op de inspraakavond hierover waren er 15 insprekers bij dit onderwerp in de gemeenteraad. Dat is veel. Het onderwerp trok de meeste belangstellenden van de laatste tijd. De discussies duurden bijna tot middernacht. Er waren voor- en tegenstanders. De dialoog werd zeer open en respectvol gevoerd. Alle betrokkenen zijn doordrongen van de waarde van het gebied. Alle betrokkenen willen ook het unieke gebied en landschap beschermen. Bij voor- en tegenstanders was er steeds ook in ieder geval enig begrip voor mogelijke andere oplossingen. Het gaat dan vooral over de mogelijke plaatsing van een beperkt aantal kleine windmolens (tot 15 meter ashoogte) en kleine zonneweiden in het gebied.
De insprekers hadden veel studie en werk gemaakt van het onderwerp. Er bleek veel kennis te zijn opgebouwd.
Bij de eerdere behandeling in februari van dit onderwerp in de gemeenteraad stelden voor- en tegenstanders aan de raad voor het besluit enkele maanden uit te stellen. In die extra tijd kon de dialoog beter gevoerd worden. De raad heeft dit voorstel overgenomen. Dat is uitgesproken in een breed gesteunde motie.
In die tijd is er ook een uitvoerig onderzoek uitgevoerd naar de inpassing van wind- en zonne-energie in het landschap. Dat is door Libau gedaan. Libau is de onafhankelijke adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe. Ook is er in samenwerking met het Virtual Reality Center van de Rijksuniversiteit een levensechte animatie gemaakt, die veel indruk maakt. Deze productie geeft een helderder beeld op een goede inpassing van wind- en zonne-energie.
GroenLinks is onder de indruk geraakt van alle kennis die vergaard is. Fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek: “De grootste winst van de afgelopen tijd is dat veel mensen met elkaar hebben gesproken. Er is veel informatie en kennis vergaard. Er zijn plannen voor nog betere innovatieve oplossingen geopperd, die nog niet goed toegepast kunnen worden en die tegelijkertijd de moeite van het onderzoeken en testen waard zijn. Velen weten nu hoe je dergelijke processen kunt organiseren. Het zou jammer zijn, als dit na de besluitvorming opeens stilvalt en verdwijnt. Wij denken dat juist bij landschappelijk-vriendelijke oplossingen een doorlopende begeleiding en monitoring nodig is. Daarom stellen wij voor een Kenniscentrum hiervoor op te richten. In dit centrum kunnen de verschillende betrokkenen hun dialoog voor nog betere oplossingen voortzetten. Ook kunnen nieuwe en nog betere oplossingen binnengehaald en uitgeprobeerd worden. Die innovaties zullen het gebied en ons land verder helpen. De kennis en ervaring kunnen ter beschikking gesteld worden van andere regio’s. Als het ons lukt een dergelijk Kenniscentrum in het Middag Humsterland van de grond te krijgen gebruiken we de hele discussie positief. Het Zuidhorner model kan tot voorbeeld dienen. In het Kenniscentrum kunnen naast betrokken inwoners en maatschappelijke organisaties bijvoorbeeld ook de Rijksuniversiteit Groningen, Libau, de hogescholen, de roc’s -mbo’s-, de provincie en de gemeente een rol spelen.”