Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

“Gasloos maar niet leidingloos”

Door : RJ Westerhoff
Datum : 20 maart 2018
Rene westerhof dijkinga vvd kl

Tijdens de raadsvergadering van 19 maart is uitgebreid gesproken over duurzaamheid.

In een persbericht van afgelopen week stond dat de gemeente Zuidhorn vanaf dit jaar alleen nog maar gasvrij wil bouwen. En lezen wij dat vanaf 2018 alle nieuwbouwwoningen in de Oostergast al niet meer worden aangesloten op het gasnet.  Zuidhorn wil minder afhankelijk zijn van het Gronings gas en overgaan naar duurzame warmte.  Daarmee anticipeert de gemeente op nieuw kabinetsbeleid en het vervallen van de Aansluitplicht in de Gaswet.

Toch wil de VVD benadrukken dat het wel verstandig is om de ondergrondse basis energie-infrastructuur, dus leidingen wel aan te leggen bij terreinen die voor nieuwbouw worden ontwikkeld. Dus wel onderdeel maken van het bouwrijp maken.

Immers staat de technologie niet stil en leidingen kunnen je misschien in de toekomst nog gebruiken voor waterstof, of andere alternatieven. Er wordt al volop geëxperimenteerd. Mocht het zo zijn dat deze infrastructuur er niet ligt, dan kom je wellicht in de toekomst voor een grote uitdaging en exorbitante kosten te staan. Proeven bijv. op Ameland laten zien dat je zonder technische problemen kan koken en je je huis kunt verwarmen met waterstof. Er is vervolgonderzoek nodig, maar de proef laat zien dat waterstof geproduceerd met duurzame energie van zon en wind bijgemengd kan worden en dat het kan. Zo zijn er nog meer voorbeelden. Dus niemand weet op welke wijze de energietransitie verder vorm krijgt. Doordat we per 1 januari 2019 overgaan naar de nieuwe gemeente Westerkwartier, willen wij dit mee nemen in Westerkwartier-verband. De gehele gemeenteraad was het met de VVD eens.

Vorige week hebben wij in een persbericht gelezen dat de gemeenten Leek en Zuidhorn onlangs twee elektrische auto’s hebben aangeschaft. Zowel de gemeente Leek als Zuidhorn hebben ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Dat is een loffelijk streven, maar wij weten inmiddels ook dat de accu’s van elektrische auto’s voor een ernstig afvalprobleem zorgen.
Op 6 november 2017 heeft de gemeenteraad onze waterstof-motie aangenomen. Strekking van deze motie was om het gemeentelijk wagenpark te laten rijden op waterstof. Auto’s op waterstof kennen geen afvalprobleem en zijn daarmee zeer duurzaam.
Het college schrijft in een memo van 19 december 2017 dat het rijden op waterstof te duur is en dat er te weinig tankpunten zijn. Echter, de gemeente Groningen gaat wel op korte termijn over op waterstof. Het is maar net hoe je het geld wilt besteden.
Een reden dat het te duur is, vinden wij voor ons huidige college een gek argument temeer dat ons college duurzaamheid zo hoog in het vaandel heeft. Dat kunnen wij even niet rijmen.
Kortom, waterstof is nu al een uiterst duurzame brandstof.

Zwerfvuil is ook een ernstig probleem. Ongeacht of er statiegeld komt op flesjes en blikjes. Ook ander zwerfvuil ligt in sloten en bermen en waait over het land.  Het zwerfvuil is niet alleen vervuilend, dus belastend voor het milieu maar vormt ook een groot gevaar voor dieren. Glas, maar ook stukjes metaal van weggegooide blikjes belanden na het maaien in het veevoeder met alle gevolgen van dien, zoals sterfte en ziekte. Volgens de Universiteit van Wageningen is de schade en ellende landelijk dan ook aanzienlijk. Dit is onderzocht door o.a. magneten te plaatsen in voermengwagens.  De VVD gaf als voorbeeld dat in Oldehove, nadat de wallenfrees is geweest er op ongeveer anderhalve kilometer een vuilniszak vol afval langs de provinciale weg door de agrariër wordt opgeruimd. Het gaat dan om blikjes, flessen, glas, plastic, kleding, stof, etc. Wat de VVD betreft willen we toch nogmaals vragen om eens goed na te denken over het plaatsen van blikvangers en meer afvalbakken.

Ook heeft de raad uitgebreid gesproken over diverse ontwikkelingen in het Sociaal Domein, zoals het net afgesloten Armoedepact Westerkwartier.
Financiële en sociale armoede zijn splijtzwammen in onze samenleving en moeten worden bestreden om tot een inclusieve maatschappij te komen. Het is dan ook goed dat de Westerkwartiergemeenten samenwerken en tot een integrale aanpak te komen. Het sluiten van een pact past daarin. Bewustwording, begeleiding maar zeker ook het aansporen van eigen initiatief steunen wij.
Uit eigen ervaringen weet ik dat je de kansen die je krijgt om jezelf te ontwikkelen en daarmee uit de armoede te komen, wel moet zien en pakken.

Ik ben in de jaren zestig opgegroeid in een groot gezin en daar hadden wij het zeker leuk, maar ook armoede. Door jezelf te ontwikkelen door de kansen die je krijgt te benutten, ben ik de armoede ontstegen. Toch is en blijft het oppassen. Door omstandigheden zoals het verliezen van je baan of partner kan je als je niet snel je bestedingspatroon aanpast, zo maar in de armoede vallen. Daarom is het bespreekbaar maken van armoede zo belangrijk.
Het armoedepact is een intentieverklaring om de armoede serieus aan te gaan pakken. De VVD vindt dat een uitstekende zaak.

Het collegevoorstel om tot Basisondersteuning en één integrale toegang te komen is slechts opiniërend besproken. Er waren nog veel vragen bij de raadsleden en er bestond verwarring over status, inhoud en het proces van het voorstel. Kortom, de wethouder gaat weer aan de slag en volgende maand praten wij hier dan weer over. Lekker bezig!!

Al met al werd het weer een lange vergadering, pas tegen half twaalf in de avond konden wij de boeken weer sluiten.

René Westerhoff-Dijkinga

 





Columns Zuidhorn