De raadsvergadering van maandag 12 mei kenmerkte zich door de presentatie van het nieuwe college, het afscheid van wethouder Jan Oomkes en het vaststellen van een extra krediet voor de Brede School.
een verslag van: Johan W. van Egten
Het nieuwe college kan dus nu echt aan de slag. Formateur Jacob Klaas Star (CDA) presenteerde vol trots het nieuwe Bestuursakkoord. Een naam die volgens de VVD niet goed was gekozen, want er is hier sprake van een Collegeakkoord. En daar had woordvoerder Rene Westerhoff Dijkinga wel weer gelijk in. De fractievoorzitters deden hun zegje, waarbij het uiteraard alleen maar positivisme was bij de collegepartijen (CDA, GL en CU) en een enkele kritische kanttekening bij de oppositiepartijen (PvdA,D66 en VVD).
D66 is positief ten aanzien van het akkoord. We missen echter enige daadkracht. Wel plannen, maar qua uitvoering hult men zich in nevelen. Blijkbaar krijgen onze inwoners het erg druk, want ze worden werkelijk overal bij betrokken. Zo werden de dorpsbelangenverenigingen door de formateur via een bijeenkomst op het gemeentehuis op de hoogte gebracht. Een mooie afspiegeling van hoe het straks zou moeten. Je zou bijna denken dat de gemeente straks nog geld moet bijleggen voor de vele koppen koffie met koek, welke uitgeserveerd worden tijdens de komende bijeenkomsten. Daarnaast valt er volgens D66 nog wel iets op te merken over de “menselijke maat” , waarover in het akkoord veelvuldig wordt gesproken. In dit verband verwijs ik naar een artikel op deze site van de hand van ons raadslid Jan Gutman onder de titel “CDA en CU in de menselijke maat”.
D66 merkte wel zeer terecht op dat er een punt in het akkoord genoemd wordt, wat blijkbaar wel zo vast staat als een huis. Dat is de winkelopenstelling op zondag. Dat gaat de komende vier jaar zeker niet gebeuren, zo valt er te lezen in het akkoord. Zeer eigenaardig, want de ondernemers zijn nog in gesprek met de gemeente over de openingstijden op zondag. Het vorige college verprutste bijna de sfeer tussen gemeente en ondernemers en dit nieuwe college is blijkbaar hard op weg om de verhoudingen definitief de nek om te draaien. Moet D66 nu weer de reddingsboei uitgooien om ondernemers en gemeente in goede harmonie te laten samenwerken? Tijdens de volgende raadsvergadering zal D66 hierover vragen stellen.
D66 is van mening dat het van belang is om de inwoners op vele terreinen te raadplegen. Vorm en inhoud zullen daarbij leidend zijn. Politici houden zich wel scherp, maar hoe krijgen we dat voor elkaar bij onze inwoners. Transparantie en een goede voorlichting, zijn belangrijk. De titel van het akkoord “ Verbinden” zou wat D66 betreft vervangen moeten worden door “ Geloof, Hoop en Liefde”. Een constatering waar Jacob Klaas Star wel mee kon leven.
In het nieuwe college is geen plaats ingeruimd voor de PvdA. Het zit deze partij nog steeds niet lekker, dat ze op een zijspoor is gezet. Fractievoorzitter Mark Veenstra zei nog maar eens dat hun verkiezingsprogramma opvallend veel overeenkomsten had met het nu gesloten akkoord. De PvdA zal zich nu moeten schikken in haar oppositierol. Het was in dit verband mooi om te zien dat een groot deel van de achterban van GL getuige was van de installatie van hun wethouder Henk Bakker. Zelfs oud-wethouder van GL en tegenwoordig burgemeester van Gorinchem, Anton Barske was ingevlogen om hiervan getuige te zijn. Dat stond in schril contrast met het afscheid van Jan Oomkes. Een enkel PvdA-lid had de moeite genomen om te luisteren naar de laatste politieke woorden van Jan Oomkes in de raad van Zuidhorn.
D66 vindt dat Jan Oomkes een uitstekende wethouder is geweest voor onze gemeente. Met name de projecten “Oostergast” en het “Komplan” verdienen waardering. Onze fractievoorzitter Harrie Rutgers vond wel dat met name op het gebied van duurzaamheid de wethouder wel iets doortastender had kunnen zijn, maar de stijgende lijn zit er wel in. Mooi was dat Jan Oomkes in zijn dankwoord repte over de term “Op de winkel passen”. Tijdens een van de raadsvergaderingen heeft D66 gezegd dat de wethouder wel iets meer mocht doen aan duurzaamheid dan alleen maar “ op de winkel passen”. Het kan bijna geen toeval zijn dat de wethouder dit gezegde gebruikte om duidelijk te maken dat volgens hem diezelfde winkel nu anders ingericht moet worden. Daarmee doelde hij op de komende veranderingen waar de raad mee te maken gaat krijgen in de komende jaren. Laten we met hem hopen dat het nieuwe college en in het kielzog daarvan de raad, deze inrichting van de winkel tot een goede einde weet te brengen.
Was er dan helemaal niets te melden tijdens deze raadsvergadering? Jawel, want wethouder Bert Nederveen vroeg de raad om in te stemmen met een extra krediet voor de Brede School. De CU had aan een paar volzinnen voldoende om hun wethouder tegemoet te komen. De andere partijen waren toch iets kritischer. Ook D66 stelde dat het bedrag van bijna 2 ton wel erg fors was. Het geld zal voor een deel uitgegeven worden aan zonnepanelen en zonnecollectoren. Die worden bij lange na niet terug verdiend zo rekende Harrie Rutgers de wethouder voor.
Daarnaast zou het terrein rond de school ook nog eens met een fors bedrag overschreden worden. Met alleen tegels en een stukje gras kom je er niet. Gek is volgens D66 dat dit niet is opgenomen in de begroting zoals die destijds door de raad is aangenomen. De heipalen zijn nog maar net de grond in of het eerste extra krediet is een feit. De wethouder wist de partijen toch te overtuigen. De gemeente Zuidhorn heeft ingezet op een mooie nieuwe Brede School. Leerkrachten en leerlingen moeten daar straks optimaal kunnen werken. Als het bij dit eenmalige extra krediet blijft, dan kan D66 leven met het verzoek van de wethouder. Zo dachten uiteindelijk de andere partijen er ook over.
Na afloop van deze toch wel bijzondere vergadering zag ik Jan Oomkes met gebogen hoofd en een tikkeltje onhandig zijn naambordje van de raadstafel halen. Het was zijn laatste handeling als wethouder in de raad van Zuidhorn. Vlak achter hem werden de nieuwe wethouders uitbundig gefeliciteerd. Het contrast kon niet groter zijn. Maar Jan kan met opgeheven hoofd en door de voordeur de politiek verlaten en dat is in dit land niet voor iedere politicus weggelegd.