Zeventig jaar geleden hadden veel (arme) bewoners van het Westerkwartier nog één of meerdere geiten. Ze waren handig om het gras kort te houden en groenteafval op te eten. Bovendien waren het koddige beesten en ze leverden nog eens melk bovendien.
Het nadeel was wel dat ze met regelmaat uitbraken en weinig onderscheid maakten tussen gras, moeders bloemen (hol die verrekte geiten aan tuur!) of vaders slaplanten. De geit verdween helaas uit beeld, waarschijnlijk ook omdat de melk vettig was.
Veur de één is er n wies patries,
Veur de aander producent van kees en melk
Veur n daarde is er fanetiek:
Hij klimt as n bok op e hoaverkist –
Op Olle Streek, Seballeburen en Bokkebuurt
Lopen ze ien groepkes te belken:
Kom hier hinne, boer,
Doe moest dien bok nog melken.
Ballade van e sege - Bert Weggemans, Nijbert
De geit is weer helemaal terug op tafel. In diverse restaurants, bv in ‘t Restaurant van Best Western Hotel Aduard, maakt geitenkaas onderdeel uit van het menu. Op geitenboerderij De Oude Streek, maakt Anneke Kuppens fantastische biologische geitenkazen, die heerlijk combineren met een glaasje wijn, maar ook prima in een salade kunnen worden verwerkt,
De boerderij (Oudestreek 37, Zevenhuizen) is vrijdag en zaterdag open tussen 14:00 en 17:00 uur. Kijk op www.machedoux.nl/ voor meer informatie.
Geert Zijlstra – Stichting Mien Westerkwartier – www.mienwesterkwartier.nl