D66 voorman Jan Gutman, maakt duidelijk dat winkels op zondag in Zuidhorn open moeten.
Tijdens de laatste raadsvergadering van maandag 12 oktober stond opnieuw de zondagopenstelling op de agenda. Het voorliggende raadsvoorstel zou gaan inhouden, dat de winkels in Zuidhorn op zondag gesloten zouden blijven. Een verrassing was dit niet, want tijdens de voorlaatste raadsvergadering bleek al dat de coalitiepartijen het helemaal met elkaar eens waren. Het Bestuursakkoord werd heilig verklaard en daarmee was de kous af.
Het door de coalitiepartijen ingenomen standpunt bleek bij de bespreking van het raadsvoorstel nog steeds zo stevig als een huis te staan. De oppostiepartijen maakten ieder nog eens duidelijk dat een opening van de winkels op zondag past in deze tijd en helemaal ingeburgerd is bij met name de inwoners tot ongeveer 45 jaar.
Het CDA, de CU en GL (de coalitie) hadden en hielden een meerderheid. Tijdens de bespreking van het voorstel was een verhaaltje op de automatische piloot voldoende.
Logisch dus dat met name D66 een stevig standpunt had ingenomen. Fractievooorzitter Jan Gutman maakte in zijn betoog duidelijk dat het raadsvoorstel onder de maat was.
Hieronder leest u de bijdrage van D66 tijdens de bespreking van dit raadsvoorstel:
“Raadsvoorstel onder de maat ”
Korte inleiding
“Natuurlijk willen we de mening van de Zakenkring in het wijzigingsvoorstel meenemen”. Dat moest ongeveer de insteek zijn van het college in de raadsvergadering van 18 november 2013, maar daarna kwamen de verkiezingen. En met de uitslag in de hand is de huidige coalitie een bestuursakkoord overeengekomen. Dat akkoord is vervolgens,waarschijnlijk met het idee zo weinig mogelijk beweging te garanderen, in beton gegoten. Het Raadsvoorstel dat nu voorligt, geeft blijk van het op gênante wijze moeten verdedigen van dit blok beton.
Wij hebben vooral moeite met dit raadsvoorstel omdat:
1.De enquête van de raad ineens als referendum wordtgebruikt
2.Het negeert de wens van de raad om in gesprek te gaan met de zakenkring
3.In zijn algemeenheid druist het Raadsvoorstel in tegen de ontwikkeling van Zuidhorn.
Uitwerking standpunten
Standpunt 1
De resultaten van een indicatieve enquête worden door dit college als absoluut en waar gebruikt. In het voorstel aan de raad wordt domweg gesteld dat 57% van de inwoners geen voorstander is van de openstelling. Dit is onjuist en irritant onnauwkeurig. Hoe durft dit college het op deze wijze te verwoorden en het resultaat van een enquête in te zetten als ware het een referendum.
Standpunt 2
Waarom zeggen we dat het college de wens van de raad negeert. De raad heeft een eerder voorstel aangehouden met het verzoek aan het college om in gesprek te gaan met de betrokken partijen. Luisteren naar de zakenkring, overleggen, bespreken en hieraan veel aandacht en tijd besteden heeft, volgens de brief van de Zakenkring, blijkbaar uiteindelijk als resultaat gehad dat de Zakenkring van Zuidhorn de gemeente nu beticht van Broodroof en dat de achterban van GroenLinks in een ingezonden brief het aftreden eist van de gehele GroenLinks fractie. Al met al vragen uw resultaten meer aandacht in het raadsvoorstel dan een lullig bijzinnetje. Waar zijn uw overwegingen, uw afweging en, waar is in het raadsvoorstel uw blijk van bestuurlijke verantwoording. Luisteren is wat anders dan het ene oor in en het andere oor uit om vervolgens gewoon te gaan doen wat de coalitie al lang van plan was te gaan doen.
Standpunt 3
Bij de ontwikkeling van de Oostergast en ook in andere plannen richten we ons vooral op jonge gezinnen. De nieuwbouw projecten in Groningen zien we als onze concurrenten. De doelgroep jonge gezinnen wordt met veel inzet en PR onze kant op getrokken om vervolgens getrakteerd te worden op een onverschrokken dosis conservatisme. Als modern gezin zal je voor zondagsopenstelling je de komende jaren (hoeveel is nog onduidelijk) maar moeten blijven richten op de stad of op een gemeente als Leek.
Conclusie & terugkoppeling
D66 is van mening dat het raadsvoorstel getuigd van tunnelvisie en geen recht doet aan de inwoners van de gemeente Zuidhorn. Daarbij komt dat onze fractie teveel zaken onbelicht ziet. We willen proberen de blik te verruimen en het college iedereen de aandacht laten geven die ze verdienen. Wat niet wil inhouden dat iedereen zijn of haar zin krijgt, maar ook op dat vlak zijn naar onze mening de compromissen onvoldoende onderzocht. We dienen daartoe dan ook een motie in.
Tot zover de bijdrage van D66 fractievoorzitter Jan Gutman.
In het verloop van het debat is besloten op aandringen van D66, om het raadsvoorstel aan te houden en dat het college de opdracht heeft gekregen om het voorstel beter te onderbouwen en onderzoek te doen naar een compromisvoorstel om alleen de supermarkten op zondag open te stellen en dan van 13.00 tot 17.00 uur. Hoewel D66 voorstander is van een totale vrijgave van de zondagopenstelling, lijkt bovenstaande in onze ogen het hoogst haalbare. Het ziet er naar uit, dat in onze moderne maatschappij Zuidhorn ten aanzien van de zondagopenstelling de boot dreigt te missen. En dat kunnen de coalitiepartijen zich aanrekenen.