Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

RECEPT-column Alleen natuurlijke suikers

Door : Piety Veenema
Datum : 25 januari 2021
Img 20181201 164807 resized 20190107 085232479 (2)

Mijn Favoriete (bij)gerecht WORTELSALADE

Een kwarteeuw geleden kreeg ik last van hypoglykemie. Dat kán het gevolg zijn van diabetes, maar dat was niet het geval bij mij. Mijn alvleesklier bleek - vooral na inname van suiker - veel te lang insuline produceren, met als gevolg een extreem lage bloedsuikerspiegel.  Daardoor was ik vaak zweterig en soms overviel een allesoverheersende moeheid mij. Dan kon ik letterlijk onderuit gaan.  

De diëtiste schreef mij een dieet voor waarin rigoureus alle toegevoegde suikers werden geschrapt. De eerste vier weken raakte ik geen enkel snoepje of koekje meer aan. Zienderogen knapte ik op. Ongetwijfeld droegen de uitsluitend volkoren voedingsmiddelen daar ook aan bij. Zo at ik minimaal tien volkoren boterhammen per dag.

“Waar láát  je ze allemaal,” reageerde een collega destijds die zijn tanden in een gevulde koek zette. “Je eet als een bouwvakker.”
‘Geen enkel probleem,’ zei ik,  “in plaats van die gevulde koek van jou, kan ik ongeveer drie onbelegde boterhammen eten, qua calorieën.”
 Wel nam ik het advies van de diëtiste ter harte: “Vervang niet alle zoet beleg door kaas, want dan krijg je teveel vet binnen. Liever iets van rauwkost.”

Zo ontstond  mijn favoriete wortelsalade met alleen natuurlijke suikers. Heerlijk op  geroosterde boterhammen. Maar ook erg geslaagd bij volkoren pastagerechten, bonenschotels, gebakken aardappelen  en gebakken vis. In dat geval opdienen op een bedje van veldsla of gemengde slasoorten.
Nog altijd is deze wortelsalade favoriet, vooral bij kinderen. Als die bij ons logeren, maak ik een dubbele portie.

Ingrediënten:
1 grote winterwortel
1 appel (bij voorkeur Elstar, want deze wordt niet bruin)
Handjevol gewelde rozijnen
Dressing:
2 eetlepels walnotenolie
2 eetlepels witte balsamicoazijn
snufje zout en peper
peterselie of bieslook (fijngeknipt)

Bereiding:
Doe de gewassen rozijnen in een schaaltje en schenk er kokend heet water op. Laat dit een paar minuten wellen en laat ze dan uitlekken in een zeef. Evt. afspoelen met koud water.
Rasp boven een schaal de winterwortel en appel op een grove  keukenrasp.
Voeg de gewelde rozijnen er aan toe. Roer de dressing erdoor en garneer met fijngeknipte peterselie of bieslook.

Variatietips:
Vervang de rozijnen door gewelde abrikozenstukjes.
Vervang de walnotenolie evt. door yoghurtslasaus (als je tegen suiker kunt).  
Vervang 1 lepel balsamicoazijn door 1 lepel sinaasappelsap.
Vervang de appel door partjes mandarijn.
Voeg een half theelepeltje gemalen venkelzaad aan de dressing toe.
Strooi er wat geroosterde pijnboompitten of amandelschaafsel over.

 





Columns Zuidhorn