Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

De SP en het armoedebeleid van de gemeente Zuidhorn

Door : SP Zuidhorn
Datum : 27 januari 2017

 De afdeling SP Zuidhorn is van mening dat de regelingen minimabeleid opengesteld zouden moeten worden voor inkomens tot 130% van de geldende bijstandsnorm. De gemeente Zuidhorn wil niet verder gaan dan een norm van 120%. Dit moet socialer !

In een brief aan alle  raadsleden van de gemeente Zuidhorn heeft de SP Zuidhorn benadrukt, dat  de regelingen minimabeleid opengesteld zouden moeten worden voor  inkomens tot 130% van de geldende bijstandsnorm. De door de gemeente Zuidhorn voorgestelde norm van 120% komt volgens de SP Zuidhorn in onvoldoende mate tegemoet aan de effecten van de zogenaamde armoedeval.

Naar verluidt zullen PvdA en Groenlinks in de gemeenteraadsvergadering  van 13 februari het standpunt ven de SP Zuidhorn overnemen door een
motie met dezelfde strekking in te dienen. Zo maakt de SP de gemeente Zuidhorn socialer !

Onderstaand de inhoud van de brief van de SP Zuidhorn :

" Geachte dames en heren,


De afdeling Zuidhorn van de Socialistische Partij heeft met belangstelling kennis genomen van uw voornemen de armoede in Zuidhorn te verminderen door samenwerking en maatwerk. Wij zijn van mening, dat het door B&W voorgestelde besluit daartoe een goede aanzet geeft.

Wij zijn echter van mening, dat het openstellen  van de regelingen minimabeleid voor inkomens tot 120% van de geldende bijstandsnorm heroverwogen zou moeten worden. Naar onze mening komt deze norm in onvoldoende mate tegemoet aan de effecten van de zogenaamde armoedeval.

Het voorgestelde raadsbesluit kent als bijlage de notitie ‘Integratie armoedebeleid binnen het Sociaal Domein gemeente Zuidhorn, 2017 - 2019”. In deze bijlage wordt gerefereerd aan het door KWIZ uitgevoerde onderzoek naar de effecten van het armoedebeleid op de inkomenspositie van de minimahuishoudens. KWIZ concludeert in hoofdstuk 3 van dit onderzoeksrapport : “Uit de onderzoeken blijkt, dat werkaanvaarding bij 100, 110 en 120 procent niet voor alle groepen voordelig is en dat sommige huishoudens met kinderen er zelfs op achteruit gaan. Ons advies is om de lokale inkomensgrenzen te verruimen tot 130 procent, omdat dit voor nagenoeg alle huishoudtypen tot gevolg heeft, dat ze er financieel fors op vooruit gaan na werkaanvaarding. Op deze wijze kunnen de huishoudens die maandelijks geld te kort komen worden behoed voor de armoedeval”.

In het voorgestelde raadsbesluit wordt niet gemotiveerd waarom de gemeente Zuidhorn van het advies van KWIZ afwijkt door de regelingen minimabeleid slechts open te stellen voor inkomens tot 120% van het wettelijke sociaal minimum.

Dit klemt temeer omdat het voorgestelde raadsbesluit volstrekt geen zicht geeft op de feitelijke effecten van het voorgenomen besluit. In tegenstelling tot het onderzoeksrapport van KWIZ bevat  het voorgenomen besluit geen cijfermatige uitwerkingen van de inkomensposities in euro’s van de huishoudtypes die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering in euro’s. Het KWIZ rapport geeft een uitsplitsing voor de alleenstaanden jonger dan 65 jaar, de alleenstaande ouder met 2 kinderen, een meerpersoons gezin jonger dan 65 jaar zonder kinderen en een meerpersoonshuishouden met 2 oudere kinderen. Voor elke categorie wordt een opstelling gegeven waarin de effecten van onder andere de gemeentelijke bijdragen worden berekend op basis van 100, 110 en 120 procent van het wettelijk sociaal minimum. Meerpersoons huishoudens met kinderen en zonder kinderen gaan er het minst op vooruit wanneer  hun netto inkomen stijgt, slechts 2 tot 3 procent ofwel 40 tot 50 euro per maand. In de gemeente Zuidhorn maken meerpersoons huishoudens met en zonder kinderen in 2015 maar liefst 18% van de bijstandspopulatie uit. Ook in de overige huishoudtypen kan sprake zijn van schijnende situaties.

Uit het voorgaande volgt, dat het voorgestelde besluit in te stemmen met het armoedebeleid onvoldoende doordacht is en op het onderdeel van het openstellen van de regelingen minimabeleid voor inkomens tot 120% van de geldende bijstandsnorm heroverwogen behoort te worden. Wij verzoeken u dringend  de regelingen minimabeleid open te stellen voor inkomens tot 130% van het wettelijke sociaal minimum.

Wat in de notitie Integratie Armoedebeleid voorts ontbreekt, is de mogelijkheid tot het verstrekken van een uitstroompremie aan de uitkeringsgerechtigde die uitstroomt naar regulier werk.
   
Wij verzoeken u met klem het voorgaande in uw beraadslagingen op 16 januari 2017 te betrekken.

Hoogachtend,

Het bestuur van de SP afdeling Zuidhorn,
Namens deze,

Koos Slagter
Voorzitter "

 





Columns Zuidhorn