Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Column van Piety: Oma’s schortje

Door : Piety Veenema
Datum : 23 maart 2021
P1010302 (360x640)

Mijn schoonzus appte een verhaaltje. De bron is onbekend, dit werd vele malen doorgestuurd. Op mijn beurt deel ik dit graag met de lezers in mijn schrijftrein:

“Ik geloof niet dat onze kinderen weten wat een schortje is…
Het voornaamste gebruik van Oma's schortje was, om haar jurk te beschermen, omdat ze er maar een paar had. Maar ook omdat het makkelijker was, om een schortje te wassen in plaats van een jurk. Ze gebruikte het schortje ook als pannenlappen, om de pannen van de kachel of uit de oven te halen...  Het diende ook om de tranen en vuile neus van de kinderen af te vegen... 
En als ze de eieren uit het kippenhok ging halen, was het schortje ook heel handig, om de eieren te dragen.
Als er visite kwam konden haar verlegen kinderen onder haar schortje schuilen.
En als het koud was kon ze haar armen er indraaien en opwarmen.
Het was ook heel geschikt om de menige zweetdruppeltjes af te vegen, als ze
gebukt stond over de kachel, met koken.
Hout voor de kachel werd ook in het schortje binnen gebracht.
Uit de tuin droeg ze allerhande soorten groente naar binnen,
En als de erwten gedopt waren gingen de schillen in het schortje.
In de herfst werd het schortje gebruikt om de appels op te rapen, die onder de bomen lagen.
Als oma onverwachts visite aan zag komen, stond je er van te kijken hoeveel meubeltjes dat ouwe schortje nog kon stoffen, in een paar seconden.
Als het eten klaar was, ging ze naar buiten en zwaaide met haar schortje, dan wist iedereen dat het tijd was om binnen te komen.
Het zal nog lang duren voordat iemand uitgevonden heeft, wat voor zoveel doelen gebruikt kan worden als het schortje!
Stuur dit door naar je vrienden die het verhaal kennen van OMA's schortje.
Vergeet niet!! In deze tijd, zouden wij er gek van worden, te weten hoeveel bacteriën er in dat schortje zaten. Toch heb ik er nooit wat aan overgehouden… of toch ???  *Liefde* ”

Een nostalgisch verhaal waar ik meteen mijn moeder in herkende: haar bloemetjesschort die ze echt de hele dag droeg. Een vriendin vertelde dat zij altijd een schortje draagt tijdens het koken. Zelf heb ik ook een kook- en bakschort. Ik betrap me er soms op dat ik mijn handen er aan afveeg.
Wat doet ú, beste lezer?

Reageren? Mail naar info@pietyveenema.nl

https://www.pietyveenema.nl
=================================================================================

REACTIES (op eigen website)

Hai Piety, wat een leuke en herkenbare column, ik zie Mem dan helemaal voor me. Ik denk ook dat onze kleinkinderen niet eens weten wat een schort is, alhoewel ze hun Pake A wel eens met een schort zien als hij staat te koken.
Minnie, 20 maart 2021

Leuk, mijn vriendin stuurde dit ook door naar mij. Ik herken nog veel van vroeger: van Mem en onze beide Beppe’s.  Zelf draag ik ook nog wel een schort en mijn vriendin ook. 
Wieke, 20 maart 2021

Het schortverhaal bracht bij mij ook herinneringen aan m'n oma's bloemetjesschorten. Zij heeft helaas ook haar verdronken zoontje van 4 jaar in haar schort naar huis gedragen. Van bacteriën hadden ze destijds geen weet. Zo is er ook een stukje over het vaatdoekje dat vroeger ongeveer letterlijk als “duizend-dingendoekje “ gebruikt werd. 
Gre,  21 maart 2021

Wat een mooi verhaal. Ook mijn moeder droeg altijd een schort. Ze had maar 2 jurken; 1 voor door de week en 1 voor zondags. Dus daar ging dan de schort overheen. Mooi die herinneringen. Ik heb ook nog meerdere schorten, maar die draag ik maar sporadisch.  Groetjes Janny K, 23 maart 2021

Heel herkenbaar, ook ik veeg mijn handen er aan af.
Groet van Afien, 24 maart 2021

Zelf heb ik weinig een schort gedragen. Heb er nog wel eentje hangen in de keukenkast. Een jasschort was in mijn jeugdtijd ook een tijd in trek. Beschermde nog veel meer je kleding.
INE, 24 maart 2021

 





Columns Zuidhorn