Met ingang van 1 maart 2010 zamelt Hoeksema Recycling en Milieudiensten (de milieuboer) gelijktijdig met het oud papier, de kunststofverpakkingen in.
In de gemeente Zuidhorn gaat het om 500 ton plastic per jaar. Een zesde deel zal middels de Puut worden ingezameld wat ongeveer 60 kilo per huishouden is.
Rendement
Inwoners kunnen de genoemde afvalstoffen in een speciaal hiervoor ontwikkelde milieuzak doen. De milieuboer haalt deze tijdens de gewone inzamelingsroute op. De inhoud van de milieuzak wordt in een zogenaamde sorteerstraat handmatig gesorteerd. De verschillende kunststoffen worden vervolgens hergebruikt in bijvoorbeeld speeltoestellen, tuinbankjes en bermpalen. Naast dit milieurendement, verwacht de gemeente ook een financieel voordeel. De verwachting is dat de invoering van de milieuzak op termijn tot lagere tarieven leidt voor de inwoners.
Nascheiding
Eerder koos het college voor nascheiding. De drie andere Westerkwartiergemeenten, verenigd in de Reinigingscommissie Westerkwartier (RCW) kozen voor bronscheiding door middel van de milieuzak. Ten tijde van deze keuze door RCW werd deze manier van scheiden nog niet door Nedvang erkend en daarmee ook niet gesubsidieerd vanuit het Afvalfonds. Dit was voor de gemeente Zuidhorn reden om de keuze voor nascheiding te handhaven. Nascheiding, uitgevoerd door ARCG, werd kostenneutraal aangeboden, de financiering van bronscheiding was zoals gezegd onzeker.
Aansluiting RCW
De gemeenten Leek, Grootegast en Marum hebben het afgelopen jaar intensief contact gehad met Nedvang, Ministerie van Vrom en het VNG om de milieuzak te laten erkennen. Dit heeft inmiddels tot succes geleid. De gemeente Zuidhorn mag aansluiten bij de methode van de Reinigingscommissie Westerkwartier, met de uitzondering dat in de gemeente Zuidhorn geen drankenkartons worden ingezameld. Nedvang ziet deze niet als plastics, noch als papier en blijven daarmee dus tot het grijs vuil behoren. Over de status van de drankenkartons loopt overigens nog een onderzoek door VROM.