De gemeente Zuidhorn heeft besloten een subsidie te verstrekken aan de Voedselbank Grootegast-Marum (VGM). Voor de periode 2014 tot 2016 stelt de gemeente een eenmalige subsidie beschikbaar van maximaal € 15.000 en een exploitatiesubsidie van maximaal € 4.500. In de gemeente Zuidhorn wordt hiermee ook een uitgiftepunt gerealiseerd.
Hiermee wordt voldaan aan een jarenlange wens van initiatiefnemers Geertje Veldhuis, Wout en Harma de Wind en Frouwina Bloem. De samenwerking met de Voedselbank Grootegast Marum en deze vier initiatiefnemers zorgt voor een uitgiftepunt in de gemeente Zuidhorn. Al vanaf 2010 zijn de initiatiefnemers actief bezig om voedsel in te zamelen voor mensen in armoede.
Uit onderzoek blijkt dat de armoede in ons land sterk toeneemt. De financiële crisis maakt dat, steeds meer mensen aangewezen zijn op de Voedselbank. Ook in de gemeente Zuidhorn.
De initiatiefnemers zien bij de gemeente Zuidhorn herkenning en erkenning van de noodzaak, met de subsidie. De Voedselbank is opgericht vanuit de samenleving zelf en is hiermee een goed voorbeeld van de participatiesamenleving. Volgens de initiatiefnemers is alleen het geven van voedsel niet voldoende. De problematiek van mensen die leven op de armoedegrens is divers. De Voedselbank verwijst daarom ook door naar andere hulpverleners. Gezamenlijk wordt gezocht naar een oplossing. Voorbeelden hierbij zijn; schuldhulpverlening, verslavingszorg of hulp bij het vinden van opleiding en/of werk. Volgens Geertje Veldhuis mag de Voedselbank op korte termijn weer verdwijnen; “Dit houdt dan in dat het sociale vangnet in Nederland volledig werkt. Mensen weten waar ze terecht kunnen. Het is belangrijk dat, waar nu drempels bestaan om hulp te vragen, deze gezien worden en dat er aan gewerkt wordt deze zo laag mogelijk te maken. In mijn werk bij het Leger des Heils als coördinator en hulpverlener zie ik dat waar er geparticipeerd wordt, zowel vrijwillig als betaald, mensen zich in de samenleving voelen staan en niet daarbuiten. Voor mensen die niet meer kunnen werken zijn er wel goede voorzieningen nodig.” Mede door haar werk voor de Voedselbank is Geertje enthousiast geworden voor de lokale politiek.
Geertje Veldhuis, geeft voorlichting over de Voedselbank; “Vaak gaat de vraag over bij wie de schuld ligt, bij de hulpvrager of bij de samenleving. Dit maakt emoties los, variërend van medelijden tot afkeer. Tegenstanders hebben vraagtekens bij een Voedselbank. De gebruikers wordt verweten dat ze gebruik moeten maken van de Voedselbank. De verschillende stereotype beelden van deze doelgroep komen voorbij; ze kopen op afbetaling, hebben een huis vol dieren, zijn verslaafd of leven buiten hun budget.” Een gehoorde opmerking is dat: “een Voedselbank is niet nodig in ons welvarende land.” Dit zijn ook de initiatiefnemers en de gebruikers van de Voedselbank van mening. Maar toch blijkt het juist nu nodig. Het kan een ieder overkomen. Je wordt ziek of arbeidsongeschikt, je raakt je baan kwijt of gaat failliet, je blijft met schulden achter na een echtscheiding of raakt verslaafd aan drank, drugs en dergelijke. Ondanks een vangnet van sociale voorzieningen kan het zijn dat je tijdelijk hulp nodig hebt”.
Foto: Eerder ontving Geertje Veldhuis een cheque van "Samen aan tafel"