Het college van de gemeente Westerkwartier wil op de parkeerplaats aan de achterzijde van het gemeentehuis in Zuidhorn een zonnecarport realiseren. Door een aanzienlijk deel van het parkeeroppervlakte te voorzien van een overdekking met circa 1.600 zonnepanelen zet de gemeente verdere stappen richting een energieneutrale leefomgeving.
Wadi
In 2018 werd dit onderdeel van het project Stationspark, de uitbreiding van de parkeercapaciteit voor circa 200 auto’s, afgerond. Het terrein is zo aangelegd dat het regenwater kan worden afgevoerd via zogenaamde wadi’s tussen de parkeerplaatsen. Hier zakt het water in de bodem en gaat via een drainagestelsel naar de spoorsloot. Hierdoor is er geen druk op de waterzuiveringsinstallatie, het is immers schoon water.
Groene omgeving
Destijds sprak Leo Dop, beleidsmedewerker groen van de gemeente enthousiast over het project.
"Omdat het terrein wat dieper ligt dan de omgeving wordt het geen plein waarvan de spiegels je tegemoet blinken. Het parkeerterrein krijgt een groen aanzicht door de aanplant van diverse planten en bomen. Op en rond het parkeerterrein komen maar liefst 25 bomensoorten. Het moet een mooie plek zijn om te verblijven. Gedurende de seizoenen is er een variatie van verschillende bladkleuren, bloeiwijzen en boomvormen en zelfs geuren". » Lees daarover
Overdekken met zonnepanelen
In de planvorming is rekening gehouden met de identiteit van de omgeving en de mogelijke impact voor omwonenden. Zo is ervoor gekozen om minder panelen te plaatsen dan mogelijk was, waardoor schittering door panelen en verminderd zicht verder beperkt is. Uniek aan dit plan is de wens om huishoudens met een smalle beurs actief deel te laten nemen. Het college heeft een beeld van hoe dit zou kunnen. De aankomende tijd zal dit verder uitgewerkt worden.
“Het college streeft naar een breedgedragen energietransitie die voor alle inwoners toegankelijk is. En daarom willen we mensen met een smalle beurs kosteloos laten meedelen in de energieopbrengst van het zonnedak, zodat íedereen in onze gemeente gebruik kan maken van groene energie,” aldus Hielke Westra, wethouder duurzaamheid bij de gemeente Westerkwartier.
Lokaal karakter
Om inwoners actief deelgenoot te maken, wil de gemeente in dit plan samen optrekken met de lokale energiecoöperatie(s). De intentie is verder dat in het bijzonder huishoudens met een smalle beurs kunnen profiteren van de opbrengsten van de opgewekte duurzame elektriciteit. Wordt het plan goedgekeurd en er budget toegekend, dan is de gemeente Westerkwartier een van de eerste Nederlandse gemeenten die deze koppeling maakt.
Besluitvorming
Aanstaande woensdag 3 februari wordt het voorstel besproken tijdens het raadsoverleg. De verwachting is dat twee weken later, op woensdagavond 17 februari, de raad een besluit neemt over het plan en het bijbehorende budget.