De switch naar groene energie is echt in een versnelling gekomen. Een van de grote dingen waar iedereen het over heeft, is zonne-energie. Dat is nu echt een hot topic als het gaat om groene energie. Veel mensen zijn bekend met particuliere woningeigenaren die zonnepanelen installeren. Het mooie van zonne-energie is dat het niet alleen goed is voor het milieu, maar dat het ook nog eens kan schelen in je portemonnee. Maar tegenwoordig hoor je ook steeds meer over zonneparken. In dit stukje gaan we het hebben over hoe zonneparken in Nederland aan het opkomen zijn en wat voor voordelen die grote, door de overheid gesteunde parken hebben voor het overstappen naar groene energie.
Subsidies
De Nederlandse overheid is echt flink bezig met het pushen van duurzame energie. Dat heeft een grote rol gespeeld in de groei van die zonneparken. Veel bedrijven zijn met subsidies van de overheid begonnen met het aanleggen van die parken. En niet te vergeten, de techniek achter de zonnepanelen is ook enorm vooruitgegaan. Die dingen die zonlicht omzetten in stroom zijn nu veel beter en goedkoper. Dus ja, het wordt steeds logischer om daar in te investeren. Daardoor hebben we de afgelopen jaren een grote toename gezien in zonneparken in Nederland. Interessant is dat er ook steeds meer verschillende soorten zonneparken komen. Sommige zonneparken maken gebruik van organische zonnecellen. Ook zien we dat er meer drijvende zonneparken zijn op wateroppervlakten.
Uitdagingen
Bij de komst van zonneparken in Nederland horen ook een aantal uitdagingen. Er is bijvoorbeeld kritiek op de ruimtelijke inname van grote zonneparken. Zeker wanneer zonneparken op agrarische grond worden geplaatst is er een spanning tussen het belang van voedselproductie en duurzame energie. Er worden oplossingen hiervoor gevonden waar landbouw en zonne-energie gecombineerd kunnen worden. Een andere uitdaging is het esthetische aspect van zonneparken. Afhankelijk van de plaatsing klagen sommige bewoners dat ze een zonnepark simpelweg niet mooi vinden, een verstoring van het landschap. Veel gemeenten investeren daarom in manieren om zonneparken ofwel te ‘verbergen’ of esthetisch mooier te maken.
Groene waterstof
Een van de grote verschillen tussen zonneparken en particuliere zonnepanelen is dat zonneparken een meer publieke functie hebben en ook voor andere energiedoeleinden gebruikt wordt dan (persoonlijke) elektriciteit vanuit een zonnedak. Denk aan groene waterstof. En dan heb je ook nog waterstof, gemaakt met groene stroom. Dat wordt nu als brandstof gebruikt voor van alles en nog wat. Dit is eigenlijk best een nieuwe toevoeging aan de hele omschakeling naar duurzame energie.