"Tien keer meer zonne-energie in Zuidhorn in 2020 is haalbaar bij een goed beleid van de gemeente," zo stelde GroenLinks- fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek. Hij zei dat op een avond over zonne-energie. Deze avond kende een overweldigende belangstelling met meer dan 100 bezoekers. Onlangs nam de gemeenteraad de GroenLinks-nota “Van Zuidhorn naar Zonnehorn” aan. Dit vormde de aanleiding voor de zonne-avond.
Twee zonne-energie-ondernemers uit de gemeente Zuidhorn, Gerhard Zandbergen (Noordhorn) en Sietze van der Wal (Lauwerzijl), waren het met Van der Hoek eens. Ook wethouder Jan Oomkes (PvdA) omarmde de droom van de GroenLinks-aanvoerder. De wethouder wees erop dat in Nederland slechts 0,1 % van de opgewekte energie zonne-energie is: "Er is bitter weinig terecht gekomen van het noordelijke energie-akkoord met het Rijk van een paar jaar geleden. En Groningen doet het ook nog slechter dan Friesland."
Op de avond rekenden deskundigen voor dat zonne-panelen zich binnen 8 tot 12 jaar terugverdienen. Een goed paneel kan vaak 20 tot 25 jaar of soms langer mee. Het rendement erop is hoger dan de rente op een spaarrekening.
Het uiteindelijke doel van de gemeente is 10 keer zoveel vermogen aan zonne-energie in 2020 te hebben dan in 2012. Naar schatting zijn dat 6500 tot 7000 zonnepanelen/boilers in 2020, uitgaande van 650 tot 700 zonnepanelen/boilers in 2012.
Oomkes meldde verder dat op het Zuidhorner gemeentehuis binnenkort zonnepanelen geplaatst worden. Zonnepanelen zullen op nieuw te bouwen huizen geplaatst worden. Bij de bouw van de nieuwe Brede School zal veel aandacht uitgaan naar het beperken van het energieverbruik. Oomkes: "Binnenkort opent de gemeente het digitale Zonneloket, zoals dat door GroenLinks is voorgesteld."
Inwoners die informatie zoeken over zonne-energie, kunnen bij dat loket terecht.
Op de avond meldde Menno Groeneveld (Oldehove) dat zijn Stichting voor Duurzame Energie Middag Humsterland in gesprek is met Eneco over het produceren van zonne-energie in dorpen.
De bezoekers konden tijdens de avond bij enkele stands verschillende zonnepanelen bekijken.
In het programma was eveneens een rondleiding opgenomen in het duurzame pand van de Rode Planeet, een ICT-bedrijf bij het Zuidhorner station. Dit bedrijf heeft vele zonnepanelen op zijn dak gelegd en het heeft een goed werkende warmtepomp. Het bespaart daarmee geweldig veel fossiele brandstoffen.
GroenLinks-raadslid en woordvoerder op milieuterrein, Alex Temmingh, is bijzonder blij met de grote belangstelling: "Deze bewijst dat veel inwoners nu aan de slag willen gaan met zonne-energie. De tijd is er rijp voor. Je helpt er het milieu en het klimaat mee. Zonne-panelen zijn goed en rendabel. En ik ben blij dat de gemeente onze voorstellen steunt en uitvoert. We zullen de komende tijd goed in de gaten houden of dat in het goede tempo gebeurt."