De gemeente Westerkwartier stelt uit alle 41 dorpen in die gemeente een dorpsambassadeur aan.
Deze ambassadeurs treden toe tot een klankbordgroep die ieder kwartaal gaat ‘sparren’ met de gemeenteraad. Dat is een voorstel dat wordt ingediend door de raadsfracties van coalitiepartij VZ Westerkwartier en de oppositiepartijen GroenLinks en Sterk Westerkwartier. De verenigingen van dorpsbelangen worden ingeschakeld bij het aanstellen van de dorpsambassadeurs.
Element ‘dichtbij’ komt nog niet uit de verf
Het voorstel is bedoeld om de invloed van inwoners in de fusiegemeente te vergroten. Bij de totstandkoming van de gemeente werd een soort DNA geformuleerd dat staat voor dichtbij, nuchter en ambitieus. Volgens de drie raadsfracties komt het element ‘dichtbij’ na anderhalf jaar nog niet helemaal uit de verf.
Zo kan een burger uitsluitend op een van de gemeentehuizen terecht om te praten met een bestuurder of een ambtenaar nadat een afspraak is gemaakt. De beantwoording van brieven laat vaak lang op zich wachten. Ondernemers die met vragen aankloppen, krijgen van de ene ambtenaar een ander antwoord dan van een andere ambtenaar. En niet-digitaalvaardige inwoners staan vrijwel volledig in de kou, aldus de drie fracties.
Spreekuren met ambtenaren
Zij stellen voor met gerichte openingsuren te werken in de vier raadhuizen waar burgers zonder afspraak terechtkunnen. In de dorpen moeten spreekuren worden ingesteld waar teams van ambtenaren zitten om vragen te beantwoorden. Alle vergaderingen van de gemeenteraad vinden nu nog plaats in het gemeentehuis van Zuidhorn. Als het aan de drie fracties ligt, gaan raadsleden op bezoek in dorpen om actuele onderwerpen die het dorp zelf aangaan, daar te bespreken.
Bron DvhN