Vattenfall heeft gekeken naar de mate waarin tuinen in Nederland “versteend” zijn. De verstening van tuinen draagt namelijk niet bij aan een klimaatbestendige en duurzame omgeving binnen de gemeente. Meer groen verbetert het milieu, zorgt voor schonere lucht, werkt goede waterberging in de hand, dempt geluidshinder en verkoelt bij warmte. Ook vinden dieren beschutting en voedsel in een groene tuin.
In de gemiddelde Nederlandse gemeente is 36,7% van de tuinen versteend. Niet alle gemeenten blijken even groen. Omringende gemeente scoren weliswaar iets slechter (Hogeland 40,4%, Noordenveld 26,1 %, Noardeast-Fryslan 36 %, Achtkarspelen 26,6% ) maar ten opzichte van de koploper, Wassenaar met 9,5% is er met 24,7% nog wel wat winst te behalen.
De gemeente is blij met de cijfers maar zet zeker verdere stappen om stenen om te zetten in groen. Op dit moment is de gemeente aan het bekijken hoe onze groene omgeving ingezet kan worden om wateroverlast tegen te gaan en tegelijkertijd aantrekkelijk(er) te maken voor insecten en ander leven.
Operatie Steenbreek was een actie in de voormalige gemeente Zuidhorn. In het kader hiervan zijn onder meer een fair gehouden, zijn lezingen gegeven over groen en natuur, is er op scholen aandacht aan besteed en zijn geveltuintjes aangelegd. Bij deze acties waren inwoners, groenondernemers en natuurorganisaties betrokken. De actie heeft de nodige aandacht gehad en heeft een positieve bijdrage geleverd aan de bewustwording van het nut en de noodzaak van (meer) groen en minder steen in tuinen.
De gemeente Westerkwartier blijft openstaan voor goede groene initiatieven van onze inwoners en zal deze, waar mogelijk, van harte ondersteunen.
Op landelijk niveau is Wassenaar de ‘minst versteende’ gemeente (9,5%). De meest versteende gemeente is Almere (66,2%).