Een nieuw wapen is zo maar niet gemaakt. Wapentekenaar Piet Bultsma in dienst van De Hoge Raad van Adel werd in eerste instantie teruggestuurd naar de tekentafel. De projectgroep Huisstijl van de gemeente verworp het eerste ontwerp van de huisstijl omdat dat nog niet voldoende aansloot bij de historische weergave van de gemeenten. Een verwijzing naar Marum ontbrak. Dit zou opgelost worden door het toevoegen van één symbool uit het wapen van Marum, bijvoorbeeld de schoof. Ook was er kritiek op de drie wapenelementen ten opzichte van elkaar. De projectgroep zag liever een topografische voorstelling.
Vredewold zou in haar optiek in de schildvoet thuishoren (zuidoost), Langewold (dat is Grootegast en Zuidhorn) rechtsboven (noordwest) en Zuidhorn / Middag-Humsterland linksboven (noordoost).
De samenvoeging van Leek en Marum in één kwartier ('Vredewold') zou volgens de projectgroep geen recht doen aan de bestuurshistorie van de regio. Samengevat zouden de vier fuserende gemeenten teruggaan op de vanaf 1051 gevormde vier bestuurskwartieren: Langewold Oosterdeel en -Westerdeel en Vredewold Ooster- deel en -Westerdeel.
De wapentekenaar Piet Bultsma kwam terug met twee opties.
Eén (A) waarop op creatieve en heraldisch verantwoorde wijze de fuserende gemeenten worden gesymboliseerd en welke voldoet aan de ministeriële richtlijnen. En een ontwerp (B) waarin weliswaar alle kwartieren een plaats hebben gekregen maar door de veelheid aan wapenfiguren en vergaande schilddeling niet de voorkeur geniet van de Hoge Raad van Adel. Dit ontwerp voldoet ook niet aan de ministeriële richtlijnen maar wordt wel geadviseerd door de projectgroep.
In de vergadering van 2 januari 2019 wordt de nieuwe raad van de gemeente Westerkwartier voorgesteld ontwerp B van het gemeentewapen van de Hoge Raad van Adel over te nemen en te bekrachtigen.
Na de raadsbehandeling kan gestart worden met de goedkeuringsprocedure bij de Kroon.
De omschrijving van dit ontwerp in aangepaste vorm luidt:
Gevierendeeld;
I in azuur een schuinbalk in drie rijen geschaakt van keel en zilver, gaande over een schuinlinks geplaatste abtsstaf van goud met een velum van zilver;
II in zilver een omgewende en omziende ridder in stalen wapenrusting, de helm gesloten en gepluimd, alles van dezelfde kleur als de wapenrustíng, gezeten op een omgewend galopperend paard van sabel, getoomd, getuigd en gezadeld van natuurlijke kleur met een zadelkleed van zilver;
III in zilver een kasteel van keel;
IV in azuur een korenschoof van goud