Raadsleden, agrariërs, ambtenaren en wethouder Bert Nederveen van de gemeente Westerkwartier zijn op bezoek geweest bij Boerennatuur Groningen West.
Tijdens het werkbezoek in Niebert stonden de houtwallen in het Westerkwartier centraal. Deze houtwallen zijn kenmerkend voor het coulisselandschap in het Zuidelijk Westerkwartier en spelen een belangrijke rol in het behoud van biodiversiteit. Het onderhoud van de houtwallen wordt voornamelijk uitgevoerd door agrariërs, die hier vanuit de regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) een subsidie voor ontvangen. Deze subsidie dekt echter slechts een klein deel van de kosten. De ANLb-regeling wordt gefinancierd vanuit het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.
Boerennatuur ondersteunt de agrariërs bij het behoud en onderhoud van houtwallen en het versterken van de biodiversiteit. Dit doet de organisatie door kennis, advies en projectuitvoering aan te bieden. Boerennatuur is een coöperatie met meer dan 700 leden. Naast houtwallen richt zij zich ook op de bescherming van weidevogels. Het werkgebied is het Westerkwartier ook Het Hogeland, Loppersum en Groningen. Het kantoor bevindt zich in Aduard. Veel mensen kennen de organisatie nog onder de oude naam als Collectief Groningen West. De nieuwe naam is duidelijker en sluit aan bij de naam van de landelijke overkoepelende organisatie, zo vond men.
Henk Hulshoff, agrariër en lid van Wenakker, bracht tijdens het bezoek naar voren dat de vergoeding voor agrariërs onvoldoende is voor een blijvende oplossing voor de houtwallen. Die vergoeding dekt namelijk alleen de kosten voor het materiaal en de uren van het snoeien. De derving van opbrengsten en minder efficiënt gebruik van het land schelen inkomsten. De directeur van Boerennatuur, Liesbeth de Haan, deelde die waarnemingen. Volgens haar zouden langjarige goede beloningen helpen de houtwallen beter op peil te houden.
Dit werkbezoek is een van de activiteiten van de raadswerkgroep Wenakker. Deze werkgroep bestaat uit agrariërs en raadsleden. Wenakker is in het leven geroepen om het goede gesprek tussen agrariërs en de raad te voeren. De werkgroep richt zich op de invloed van de gemeente op de landbouw. Wenakker werkt ook aan de communicatie tussen raad en landbouw in de gemeente.
Zowel Freek Nieuwenhuis, agrariër en voorzitter van Boerennatuur als Klaas-Wybo van der Hoek, gemeenteraadslid en voorzitter van Wenakker waren erg blij met het werkbezoek en dit contact. Boerennatuur levert immers een belangrijke bijdrage aan het behoud en onderhoud van het landschap en de weidevogels in Westerkwartier. Daarnaast is het een mooie manier van samenwerken tussen de gemeente en de landbouw.