Inwoners van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn kunnen restafval al jaren gescheiden aanleveren aan de milieuboer. De eerste drie gemeenten hebben in 2006 de milieuzak geïntroduceerd, waardoor inwoners nog meer afval kunnen scheiden. In 2009 heeft ook de gemeente Zuidhorn de milieuzak ingevoerd. Doordat inwoners veel afval kunnen scheiden, blijft er weinig restafval over. Dit blijkt ook uit de cijfers: in 2006 hebben inwoners gemiddeld 220 kg restafval aangeleverd en in 2010 is dit gedaald naar 110 kg. Ondanks dat dit al een enorme verbetering is, kan het nog beter!
Bewustwording van afval
In het kader van de Europese Week van de afvalvermindering besteden de vier gemeenten in het Westerkwartier aandacht aan de hoeveelheden afval die inwoners aanbieden. Het doel is om inwoners bewust te maken van hun hoeveelheid afval.
Op dit moment bieden inwoners gemiddeld 110 kg restafval per persoon per jaar aan in de grijze container. Daarnaast leveren zij nog 112 kg afval aan aan de milieuboer. Dit afval wordt volledig hergebruikt. De hoeveelheid restafval kan met 55% verminderen naar 50 kg per persoon per jaar.
Minder afval aanbieden
Inwoners van de gemeenten in het Westerkwartier kunnen op twee manieren bijdragen aan vermindering van afval. Ten eerste door minder restafval aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het kopen van navulverpakkingen, het gebruiken van oplaadbare batterijen en het herstellen van apparaten in plaats van de apparaten weg te gooien.
Ten tweede kunnen inwoners zoveel mogelijk afval scheiden en meegeven aan de milieuboer. De milieuboer neemt – mits het afval op de juiste manier is gescheiden – groenteschillen, metalen, vodden, oud papier, flessenglas en de milieuzak mee. In de milieuzak kunnen verschillende kunststofverpakkingen, zoals frisdrankpakken (frisdrankpakken kunnen in de gemeente Zuidhorn niet in de milieuzak) en kunststofflacons.
Wanneer inwoners het afval zoveel als mogelijk beperken en gescheiden aanleveren, blijft er minder afval over. Op die manier dragen inwoners bij aan de jaarlijkse afvalvermindering naar 50 kg per jaar.
Voordelen van minder afval
Het verminderen van afval is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Hoe minder kilo's afval inwoners aanbieden in de grijze container, hoe minder afvalstoffenheffing hoeft te worden betaald.
17-11-2011 WIZ