De Open Monumentendag vindt elke jaar plaats in het tweede weekend van september. De 35e editie vindt plaats op zaterdag 11 september 2021 in het Westerkwartier. Om u voor te bereiden op de Open Monumentendag kunt u de vernieuwde website alvast bezoeken.
Website voor overzicht
Samen met Sylvia Westerhuis van 4 ID heeft Opender bestuurslid van de Stichting Open Monumentendag (Lieke van Poucke) hard gewerkt aan het vernieuwen van de website. Dankzij de professionele ondersteuning van Sylvia mag het resultaat er zijn.
Allerlei informatie over de monumenten in het Westerkwartier staat hier helder op een rij! Door een subsidie van Rabobank Noordenveld West-Groningen was het mogelijk onze website te voorzien van nieuwe informatie.
In alle dorpen en streken van onze gemeente staan monumenten die getuige zijn geweest van de ontstaansgeschiedenis van dit landschap. Vele hiervan zijn tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag voor het publiek vrij toegankelijk. U kunt eeuwenoude kerkjes bezoeken in bijvoorbeeld Garnwerd, Lettelbert, Noordwijk, Niehove, Tolbert en Zuidhorn. Of de befaamde Groninger borgen (steenhuizen) zoals de Allersmaborg bij Ezinge en de Coendersborg in Nuis. De kloostergeschiedenis kunt u proeven in Aduard. De strijd tegen het water is zichtbaar bij Poldermolen de Eolus, gemaal de Waterwolf en de oude sluizen van Aduarderzijl en Wetsingersluis. Kortom: het Westerkwartier is een zeer rijk gevarieerd gebied met een grote keuze aan monumenten om te bezoeken!
Op de website vindt u een kaart van de Gemeente Westerkwartier voor een weergave van de meeste monumenten in onze gemeente!
Categorieën op de website
https://openmonumentendagwesterkwartier.nl
Om het zoeken gemakkelijk te maken vindt u op de nieuwe website de monumenten onderverdeeld in zes categorieën:
religieus erfgoed,
borgen en steenhuizen,
wonen, werken en ontmoeten
boerderijen en molens,
weg- en waterbouw.
Jaathema “Mijn huis is jouw huis!”
De European Heritage Days (EHD) heeft voor 2021 het thema 'inclusive heritage' gedefinieerd, met als ondertitel 'heritage for everyone'. De Nederlandse interpretatie daarvan is 'Mijn monument is jouw monument'. Het thema is een vrije vertaling van 'Mi casa es su casa' (mijn huis is jouw huis) en is het jaarthema voor Open Monumentendag Nederland geworden. We hopen dat monumenteneigenaren willen aanhaken op dit thema en dat we oog hebben voor de toegankelijkheid van gebouwen.
Wie wint de Steunpilaar 2021?
De voormalige Stichting Open Monumentendag Zuidhorn is begonnen met het toekennen van deze ‘onderscheiding’ aan een persoon of organisatie, die zich belangeloos heeft ingezet voor het stimuleren van de belangstelling voor monumenten in het algemeen, dan wel voor de eigen locatie.
De Stichting Open Monumentendag gemeente Westerkwartier heeft dit initiatief overgenomen.
Onder verantwoordelijkheid van het comité uit Zuidhorn zijn de volgende Steunpilaren uitgereikt:
2013 Agda van der Vlis
2014 Klaas Hekker
2015 Arine Brusse
2016 Jakob Loer
2017 Marian Meijer
2018 Stichting Mien Westerkwartier
Onder auspiciën van Open Monumentendag gemeente Westerkwartier zijn toegekend:
2019 Bestuursleden van de (voormalige) Stichting Open Monumentendag Zuidhorn
2020 Samuel Levie Stichting / Joodse School Leek
De grote vraag wie de steunpilaar 2021 gaat winnen, wordt deze zomer bekend gemaakt!
Wist u dat?
Wist u dat het Westerkwartier 243 rijksmonumenten heeft, 80 gemeentelijke monumenten en 8 beschermde dorpsgezichten? Alle monumenten in het Westerkwartier worden in mei 2021 aangeschreven. Medio augustus laten we weten welke monumenten allemaal meedoen en welke activiteiten er rond de Open Monumentendag in het Westerkwartier plaatsvinden. Via onze vernieuwde website krijgt u in één oogopslag een helder overzicht!