Daartoe organiseert de fractie een openbare avond onder de titel “Wat zoemt, kruipt, vliegt, een avond over biodiversiteit en insecten”. Deze vindt plaats op dinsdag 10 december 2019, 20.00 uur, Zalencentrum Balk, de Gast 39, Zuidhorn. Belangstellenden zijn van harte welkom!
Inleiders zijn: Marijke Akerboom, Egbert Kalfsbeek en Henk Bakker. Muzikale inbreng: Han Warmelink en Aartjan Feitsma. Gespreksleider: Klaas-Wybo van der Hoek.
Egbert Kalfsbeek, is natuurgids bij IVN en Gronings landschap en geeft lezingen over "Natuur in je eigen omgeving".
Marijke Akerboom, is natuurgids bij IVN, en geeft lezingen en cursussen over "Diervriendelijk tuinieren" en over insecten, vlinders, wilde bijen en vogels. Daarnaast heeft zij een ecologische kwekerij, gespecialiseerd in vaste planten voor insecten, wilde bijen en vlinders.
Henk Bakker was wethouder in de voormalige gemeente Zuidhorn, is raadslid voor GroenLinks Westerkwartier en bestuurslid van Collectief Groningen-West voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Hij zet zich in voor biodiversiteit in de openbare ruimte en voor natuurinclusieve landbouw en weet welke problemen je daarbij tegen kunt komen.
Han Warmelink en Aartjan Feitsma zijn raadsleden voor GroenLinks Westerkwartier. Klaas-Wybo van der Hoek is fractievoorzitter GroenLinks Westerkwartier.
In een pas verschenen notitie over biodiversiteit en insecten schrijft de GroenLinksfractie o.m.: “De berichten over de achteruitgang van het aantal bijen en insecten zijn alarmerend. Onderzoek in Duitse natuurgebieden eind 2018,wijst op een dramatische afname van vliegende insecten in de laatste dertig jaar. Het gaat daarbij niet alleen om de wilde bijen, maar ook om zweefvliegen, die voor 40 % van alle bestuiving zorgen. Zij zijn bovendien nuttig als bladluisverdelgers en voedselbron voor weide- en akkervogels.(…) Onze gemeente dient een aantrekkelijke omgeving te zijn voor insecten, waaronder bijen. De insecten zijn een belangrijke schakel in de voedselketen en van groot belang voor de bestuiving van gewassen. Het versterken van de biodiversiteit is belangrijk. Met dit voorstel willen wij het gemeentelijk beleid in de goede richting beïnvloeden. We willen dat de gemeente veel werk maakt van de biodiversiteit. Zo wordt de achteruitgang van de insectenstand tot staan gebracht en kan die op den duur weer groeien.”