Speciale aandacht is er voor het Nationaal Landschap Middag-Humsterland en ontstaansgeschiedenis van - en de archeologische opgravingen uit de wierde van Ezinge. Voor kinderen is er een speurtocht en het wierdenlaboratorium waar ze zelf door een microscoop materialen kunnen bestuderen of ze gaan spelen, knutselen of lezen aan de speeltafel.
Naast de vaste collectie, is er altijd een wisseltentoonstelling die een relatie heeft met het gebied of de collectie.
Voor de hoofdtentoonstelling tot 19 juni 2022: Kiek, opgraving in beeld, hebben we een selectie gemaakt van foto’s die ca. honderd jaar geleden zijn gemaakt tijdens de opgraving. Deze foto’s zijn vergroot en blijken van bijzondere scherpte te zijn. Er is aandacht voor de opgravers, de verschillende werkzaamheden en de blootgelegde stalhuizen. Wellicht herkennen oudere bewoners uit dit gebied nog voorouders of bekenden uit het verleden. Van enkele opgravers uit de buurt zijn de namen bekend. Piet Kooi’s uitleg over wat je ziet op de foto’s van de stalhuizen hangen naast betreffende afbeeldingen. Aan deze onlangs overleden archeoloog, die het museum ondersteunde met zijn kennis, is een kleine tentoonstelling gewijd.
Naast de foto’s zijn ook enkele tekeningen van de fotograaf en tekenaar L. Bertus Postema te zien die hij ter plekke maakte. In de grote vitrine staat een grote houten platencamera, bijbehorende platencassettes en andere materialen. Op een foto ziet u hoe Postema en medewerkers deze spullen naar de opgraving brengen.
Bijzonder is een filmpje van de opgraving in 1932-33! Het is voor het eerst te zien dankzij het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Op het filmpje is te zien hoe de arbeiders laagjes grond afgraven en in de kruiwagen gooien. Ook krijg je een mooi overzicht van het opgravingsterrein.
Activiteit bij de tentoonstelling ‘Kiek’:
Voor kinderen is er een spannende speurtocht waarbij ze ‘het mysterie van het geraamte in de wierde van Ezinge’ op moeten lossen. Met onzichtbare inkt en een speciaal lampje kun je de aanwijzingen vinden en het mysterie ontrafelen.
Kleine tentoonstelling: Een sloot aan vondsten, De nieuwste archeologische ontdekkingen bij Adorp.
Tussen Winsum en Groningen wordt een fietspad aangelegd met daarnaast een sloot, die tussen Adorp en Sauwerd dwars door een wierde loopt. In de zomer van 2021 is hier daarom eerst begonnen met archeologisch onderzoek. Bij de opgraving van de wierde komt tevoorschijn wat al bijna duizenden jaren in de grond zit verborgen. En dat is ontzettend veel! Het brengt dus ook letterlijk een sloot aan vondsten met zich mee, waarvan de meest unieke te zien zijn in Museum Wierdenland. Er zijn gebruiksvoorwerpen gevonden die ons iets vertellen over het dagelijkse leven op de wierde. Veel is lokaal vervaardigd, maar er zijn ook objecten die wijzen op langeafstandshandel, onder andere met het Romeinse Rijk.(zie foto’s)
Zodra er weer bijzondere vondsten tijdens de opgraving worden gedaan zullen deze hier zo snel mogelijk te zien zijn. Deze tentoonstelling blijft dus in beweging en is daarom bewust beperkt van omvang: een mini-tentoonstelling van een maximale opgraving!
De lezing van Cuno Koopstra in Museum Wierdenland over de archeologische vondsten bij Adorp op 27 januari was een groot succes. Door de coronaomstandigheden was de lezing alleen digitaal via livestream toegankelijk. De lezing is nu ook te zien op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=pW-RrcQh6uU
Activiteiten in het kader van de tentoonstelling ‘Kiek’ in April:
Zaterdag 9 april: ‘Magische’ fotogrammen maken 13:00 – 15:30
Arjan Verschoor onderzoekt samen met kinderen hoe je een mooi beeld kan maken op lichtgevoelig papier. Dit papier wordt zwart als er licht op valt, maar daar waar je het licht tegen houdt blijft het wit. Het lijkt wel magie! De foto’s worden gemaakt en ontwikkeld in een ouderwetse donkere kamer die speciaal voor de tentoonstelling ‘Kiek’ is opgebouwd in Museum Wierdenland. Op deze manier leren kinderen op een leuke manier de basisprincipes van de fotografie. Samen maken ze een kunstwerk dat geëxposeerd zal worden in het museum.
Een kijkje achter deze magie kan op verschillende niveaus gegeven worden, daarom is de workshop geschikt voor alle kinderen van 4 tot 104 jaar. Omdat de donkere kamer niet al te groot is, is er een beperkt aantal plekken. Opgave vooraf is daarom nodig via boekingen@wierdenland.nl Kosten: gratis (alleen entree voor het museum) Wees er snel bij want vol=vol!
Zondag 24 april: Tussen kunst en camera’s 12:00 – 16:00
Fotocamera’s worden vaak gebruikt om dierbare en bijzondere momenten vast te leggen. Dat gebeurde 100 jaar geleden tijdens de opgravingen in Ezinge zoals te zien is in de tentoonstelling ‘Kiek’ en dat gebeurt nu nog steeds. We fotograferen nu alleen steeds vaker met onze telefoon en de camera’s blijven werkeloos thuis liggen. Zeker als het gaat om oudere, analoge camera’s. Heb je nog zo’n oude camera liggen en vraag je je af of deze nog werkt? Wil je graag weten of de camera nog enige waarde heeft? Ben je nieuwsgierig of er nog een filmpje in achtergebleven is, hoe je deze eruit haalt en of daar nog iets op staat?
Stof dan de boel af en kom zondag 24 april met je camera en eventuele toebehoren naar Museum Wierdenland. Die dag zijn er verschillende deskundigen aanwezig die je vragen over het toestel kunnen beantwoorden en misschien zelfs de waarde kunnen bepalen. In de donkere kamer kan er veilig in de camera gekeken worden en misschien kan dat achtergebleven filmpje zelfs nog ontwikkeld worden. Heb je nog foto’s die met dat toestel gemaakt zijn? Nog leuker! Neem ook die mee, we horen graag de verhalen achter de camera’s en foto’s. Kosten: gratis (alleen entree voor het museum)
Dinsdag 3 mei (In de meivakantie): 13:00 – 15:30 uur
Pinhole-camera. Deze middag maken we zelf een eenvoudige camera, een pinholecamera waar je echte foto’s mee kan maken! Kosten: gratis (alleen entree voor het museum) Geef je wel op: boekingen@wierdenland.nl
Museum Wierdenland
Van Swinderenweg 10
9891 AD Ezinge
0594- 621524
http://www.wierdenland.nl
openingstijden van april - oktober:
di – zo: 11.00 – 17.00 uur