Diverse wereldleiders kwamen maandag 23 september in New York bij elkaar voor de 'Climate Action Summit' van de VN. Er zijn momenteel veel protesten gaande van mensen die vinden dat de uitwerking van het klimaatakkoord niet genoeg opschiet. En dat terwijl de aarde verandert en de tijd dringt. Wat kunnen inwoners van Zuidhorn doen om bij te dragen aan het klimaatakkoord?
Wat is het klimaatakkoord?
Het Nederlandse klimaatbeleid is afgeleid van het internationale klimaatakkoord van Parijs en heeft tot doel om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Nederland wil de uitstoot van broeikasgassen drastisch terugdringen. Eind volgend jaar moet Nederland al 25 procent minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990. In 2030 moet de CO2-uitstoot gehalveerd zijn en in 2050 teruggedrongen met 95 procent. Het is dan ook van het grootste belang dat iedereen zijn steentje hieraan bijdraagt.
Duurzame energiebronnen
Duurzame energiebronnen veroorzaken weinig CO2-uitstoot in verhouding tot fossiele brandstoffen. Bovendien kan deze energie niet opraken. Denk bijvoorbeeld aan zonne-energie. Ook in Zuidhorn en de rest van Nederland is genoeg zon om groots profijt te hebben van zonnepanelen en zonneboilers. Bovendien worden de kosten ervan steeds aantrekkelijker. En als er in Nederland één natuurkracht vrijwel altijd aanwezig is, dan is het wel de wind. Windmolens zijn in ons land bijzonder lucratief. Een andere duurzame energiebron is aardwarmte. Dit is warmte uit de bodem van de aarde en het bodemwater. In nieuwbouwhuizen wordt al gebruikgemaakt van het verwarmen van de woning door middel van aardwarmte. Een warmtepomp reguleert de warmte in de woning en houdt de woning in de zomer koel en in de winter warm. Het gebruik van duurzame energiebronnen vraagt weliswaar om een investering, daarna heeft een bewoner er geen omkijken naar. Het vraagt vrijwel geen gedragsverandering.
Verspilling tegengaan
De opwarming van de aarde maakt extreem weer steeds normaler lijken. Volgens de overheid is het niet meer de vraag of mensen iets voor het klimaat kunnen doen, maar wat ze kunnen doen. Ook de gemeente Westerkwartier vraagt inwoners om mee te denken over energiezuinigere maatregelen. En thuis begint dat misschien wel met het niet onnodig verspillen van energie. Dit bijvoorbeeld door je woning te isoleren, van dubbel glas te voorzien en een HR-ketel aan te schaffen en de CV-ketel de deur uit te doen. Een andere manier om eenvoudig te besparen, is door na te denken over vervoer. Kun je je geen elektrische auto permitteren? Dan zijn er wellicht mogelijkheden om op de fiets of met het openbaar vervoer te gaan. Daarnaast zijn er nog de relatief kleine maatregelen. Deze lijken op zichzelf niet zoveel voor te stellen, maar leveren toch een aanzienlijke besparing op als iedereen het doet. Denk aan minder lang douchen, elektrische apparaten niet onnodig aan laten staan of de was aan de lijn drogen. Vrijwel iedere dagelijkse handeling is op deze manier eens onder de loep te nemen.
Bron: Pricewice