De gisteren losgelaten vijf scharrelvarkens van Edwin Spa van Waddenvarkens uit Uithuizermeeden gaan een heerlijke toekomst tegemoet. Onder grote belangstelling werden ze losgelaten op het weiland naast de Brede School wat vroeger Swienehokjelaand werd genoemd.
Hun taak is de komende zomer het nu nog kale weiland flink om te woelen waardoor het geschikt wordt om zogenaamde zaadbommen te planten en te laten ontkiemen. Gevolg is een groot kleurrijk bloemenveld goed voor de bijen en vlinders.
De gemeente faciliteert het initiatief door de grond beschikbaar te stellen, een aantal omwonenden, kinderopvang SKSG en stichting De Zijlen zullen de varkens dagelijks gaan voeren en de zaadbommen planten.
De verwachting is dat er ’s avonds ook buurtbewoners hun groenteafval en schillen brengen en daardoor met elkaar in contact komen.
Edwin Spa van Waddenvarkens; “Alles behalve knoflook, ui en schillen van citrusvruchten mogen ze hebben. Dat lusten ze niet en dan blijft het liggen. De rest kan gewoon over het hek gemikt worden”. Ze worden bijgevoerd met o.a. Bierborstel, een “afvalproduct” van brouwerij Bax. Volgens Edwin kun je dat in het vlees proeven.
Het initiatief voor deze bloemenweide is ontstaan tijdens één van de werksessies voor de nieuwe woonwijk in ontwikkeling: Tussen de Gasten. Met een groot aantal belanghebbende partijen wordt samen gewerkt aan de gebiedsvisie voor deze innovatieve wijk waarin veel groen, water, duurzaamheid en sociale cohesie moet ontstaan.
Stichting PlukN, één van de deelnemers aan de werksessies, kwam met het idee van de bloemenweide. Lineke Kremer van Stichting PlukN: “ Met dit project komen onze dromen uit. Alles waar wij voor staan komt hierin samen; Natuur-inclusieve landbouw en een duurzaam voedsellandschap met een breed draagvlak door recreatie en educatie mogelijkheden”.
Over een maand of acht zijn de biggen varkens en worden zij naar de slager gebracht. Ook dat is een aspect van dit project; weten waar je karbonaadje vandaan komt. Tegen die tijd zal er een moment ingepland worden om afscheid te nemen. Ondertussen kunnen de biggen wroeten, woelen en varken zijn.