In de gevoelige kwestie rond de koopzondagen troefden de coalitiefracties VZ, ChristenUnie, CDA en PvdA deze week de oppositie af in de gemeenteraad van Westerkwartier.
In kringen van de middenstand in die gemeente is al enkele maanden onrust over de koopzondagen. Het steekt winkeliers dat supermarkten alle zondagen open mogen. Terwijl ‘gewone’ winkels zich moeten beperken tot zes koopzondagen die winkeliers per dorp onderling zelf moeten aanwijzen. Op steeds meer plaatsen in de provincie staat het ondernemers vrij om op zondagen open te gaan. De regelgeving op dit gebied in het van oorsprong orthodoxe Westerkwartier wordt in toenemende mate als knellend ervaren.
Met handen en voeten gebonden
Oppositiepartijen als VVD, D66, GroenLinks en Sterk Westerkwartier stonden in de startblokken om de coalitie aan het einde van het jaar over deze materie het vuur na aan de schenen te leggen. Fractievoorzitter Harry Stomphorst van Sterk Westerkwartier kondigde eind vorige week in deze krant nog aan dat hij binnenkort het voorstel gaat doen om het aantal koopzondagen te verdubbelen: van nu nog zes naar twaalf. Lokale tegenhanger van Sterk Westerkwartier is de partij VZ Westerkwartier. Die zit met ChristenUnie, CDA en PvdA in een coalitie. Daarmee is VZ met handen en voeten gebonden aan met name de CU die wars is van een meer liberaal beleid omtrent de openingstijden van de winkels op zondag.
ChristenUnie proactief
CU-voorman Peter Holsappel spreidde deze week een verbluffend staaltje van proactief handelen tentoon. In plaats de motie van Sterk Westerkwartier over de verdubbeling van het aantal koopzondagen af te wachten, kwam hij met een motie om het koopzondagenbeleid wat een iets minder vergaande pijn te verruimen. Holsappel had zich op voorhand al vergewist van de steun van zijn coalitiegenoten. Prompt haalde hij zich gemopper op de hals van Klaas-Wybo van der Hoek (GroenLinks) die geen goed woord over had voor deze vorm van ‘incidentenpolitiek’. Maar de principiële bezwaren van Van der Hoek tegen deze verfoeilijke wijze van politiek bedrijven ging niet zover dat GroenLinks en de rest van de oppositie tegen de gewraakte CU-motie stemde.
Geen centje pijn
Opvallend is dat de verruiming van het koopzondagenbeleid, als voorgesteld door de CU, in christelijke kring geen centje pijn doet. Geen trouwe kerkganger in het Westerkwartier ligt wakker van winkels die op feestdagen als eerste en tweede kerstdag, tweede paas- en pinksterdag, hemelvaartsdag en nieuwjaarsdag hun deuren open doen. Sterker: in de voormalige gemeente Leek is het winkeliers al sinds jaar en dag toegestaan om op deze dagen open te gaan. Dat had begin dit jaar door de nieuwe gemeente natuurlijk meteen al zo geregeld moeten worden. Maar dat was even aan de aandacht van de nijvere ambtenaren en bestuurders ontglipt, toen zij een een nieuwe winkelverordening moesten ontwikkelen. Met de aanpassingen van de CU is dit verzuim nu gerepareerd.
Nu de (christelijke) feestdagen niet langer meetellen als ‘zondagen’ is de kou over deze kwestie goeddeels uit de lucht. Supermarkten kunnen in principe zelfs 365 dagen per jaar open. En de meeste ‘gewone’ winkeliers hebben aan zes koopzondagen per jaar genoeg.
Pijnpunt
Pijnpunt is en blijft nog wel de beperkte openstelling op zondag van de supermarkten. De supers moeten op zondag al om vijf uur ‘s middags dicht en openstelling op zondagmorgen is er niet bij. Maar nu de collegefracties de gelederen in deze heikele kwestie op politiek vakkundige wijze hebben gesloten, zal de oppositie er niet in slagen om de eerstkomende twee jaar hierin nog een bres te slaan.
Bron DvhN