Als je gaat verhuizen is dat best een stressvolle periode. Inpakken, schilderen, behangen, verbouwen, adreswijzigingen doorgeven… Maar hoe zit het eigenlijk met je hypotheek? Bij de meeste aanbieders kun je een hypotheek gewoon meeverhuizen. Meestal doe je dat als er voor de komende jaren een laag rentepercentage op je hypotheek zit. Maar ook als je een bepaalde hypotheekvorm hebt zoals een spaarhypotheek is meeverhuizen de oplossing. Je hypotheekadviseur kan je vertellen of het ook in jouw geval voordelig is. Het klinkt vreemd, maar als je de hypotheek mee wilt nemen naar je nieuwe huis wordt dit gezien als een nieuwe hypotheekaanvraag. Dat betekent dat je inkomen van dit moment en de waarde van je huidige huis maatgevend zijn of je de nieuwe hypotheek kunt afsluiten. In dit artikel zetten we op een rij wat de mogelijkheden en gevolgen zijn als je de hypotheek verhuisd naar je nieuwe huis.
Aflossen huidige hypotheek
Je moet dus eerst je oude hypotheek aflossen voor je een nieuwe afsluit. Het is wel belangrijk om even te checken of dat boetevrij kan. Over het algemeen is dat zo, maar er zijn hypotheken met uitgeklede voorwaarden waar je wel boeterente moet betalen als je overstapt naar een andere hypotheekverstrekker. Dus als je een voordeelhypotheek of budgethypotheek hebt is het verstandig om dit na te vragen bij je hypotheekadviseur. Als je bij dezelfde aanbieder blijft hoef je natuurlijk geen boete te betalen.
Hypotheekrenteaftrek
Wanneer je gaat verhuizen is het over het algemeen mogelijk om oude fiscale regels toe te passen op je nieuwe hypotheek. Dat is zo voor hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten. Het is dus heel goed mogelijk om zo opnieuw een aflossingsvrije hypotheek met renteaftrek af te sluiten op je nieuwe woning. En ook de kapitaalverzekering of spaarrekening eigen woning kun je meestal gewoon meeverhuizen.
Overbruggingskrediet
Hoewel het in de huidige overspannen woningmarkt haast ondenkbaar is kan het toch gebeuren dat je oude huis nog niet verkocht is als je een ander huis hebt gekocht. In dat geval kun je ook geen gebruik maken van de overwaarde op je oude huis. Dan kun je een overbruggingskrediet aanvragen bij je geldverstrekker. Dat wil niet zeggen dat je de totale verwachte overwaarde krijgt, maar een deel daarvan. Dit omdat de verwachte verkoopprijs van je oude huis lager kan zijn dan de werkelijk verkoopprijs. Een overbruggingskrediet wordt doorgaans afgesloten bij de partij waar je ook je nieuwe hypotheek hebt ondergebracht. Deze heeft een looptijd tussen een half jaar en ongeveer twee jaar. Wanneer aan het eind van de looptijd je woning nog steeds niet verkocht is moet je op tijd contact opnemen met je bank om een eventuele verlenging te regelen. Een overbruggingskrediet wordt namelijk niet automatisch verlengd.