In Nederland leven meer dan 600.000 mensen in armoede. In het Westerkwartier zijn dat er meer dan 2000. In het Westerkwartier zijn er ruim 60 organisaties die arme mensen willen helpen. Het is in de praktijk lastig om elkaar te vinden, om hulp te vragen en hulp te bieden. Het project Van Arm naar Beter wil juist dát probleem oplossen. 1 plek waar hulp bij armoede gevraagd en geboden kan worden.
Armoede: een groot probleem
Armoede betekent dat het lastig is om iedere maand rond te komen, de huur te betalen, boodschappen te kunnen doen en je huis te verwarmen. Laat staan dat er geld is voor deelname aan sport, verenigingsleven, voor een bezoekje aan de film of een verjaarspartijtje. De gevolgen van (langdurige) armoede zijn legio. Deze variëren van verslechterde gezondheid met verhoogd risico op chronische ziekte en vroegtijdig overlijden en minder kansen op school en in werk tot verhoogde kans op (jeugd)criminaliteit.
Hulp bij armoede
Een van de uitdagingen als het gaat om hulp bij armoede is het elkaar vinden. Welke hulp is er allemaal beschikbaar? En onder welke voorwaarden? Wie kampt er met armoede? En hoe bereiken we deze mensen? Hulp vragen en geven is moeilijker dan het lijkt. En daarvoor wordt in dit project een oplossing gemaakt. Eén vindplaats waar je niet oneindig formulieren hoeft in te vullen maar met een druk op de knop hulp kan krijgen.
Deelnemende organisaties
Naast een aantal gemeenten in de provincie doen ook onderstaande organisaties mee in dit project.
Biblionet Groningen, Hanzehogeschool, Ministerie van BZK, SchuldHulpMaatje Westerkwartier, Sociaal werk De Schans, Stichting Forus, Stichting Leergeld, Humanitas Westerkwartier
Gemeente Westerkwartier is de initiator van het project. Om de inwoners te helpen, het bereik van ondersteuning en die van partners te vergroten en dienstverlening zo eenvoudig mogelijk en voor zoveel mogelijk inwoners bereikbaar maken. Digitale mogelijkheden kunnen daarbij helpen. Er zijn goede ervaringen opgedaan met het Kindpakket en dit is de volgende stap. Daarbij staan de wensen van de gebruikers centraal.
Informatie via Telefoon: 14 0594