Groningen was het begin van de wereld.... maar voor sommigen lijkt het einde nabij. Tijdens de coronacrisis werd het niet makkelijker; thuis in lockdown met scheuren in de muren van je woning en verzakkingen in het fundament, steeds bang voor een nieuwe aardbeving. In 2020 alleen al werden er 30 bevingen gemeten in Groningen. Gaswinning en weinig politiek omkijken maken onzekerheid en schade tot dagelijkse rampen.
Vanwege de aardbevingen in Groningen ten gevolge van gaswinning, vatte dichter Huub Oosterhuis het plan op om de provincie Groningen een hart onder de riem te steken. Daarom besloot hij zijn gedichtencyclus Groningen – die hij bijna 60 jaar geleden schreef – opnieuw uit te geven bij Uitgeverij HetMoet , ditmaal in een tweetalige versie. De vertaling werd verzorgd door Marten van Dijken, die eerder de 150 psalmen vrij vertaalde naar het Gronings.
De opbrengst van dit speciale, in boekdruk gedrukte en hand gebonden bundeltje, zal naar de gedupeerden van de aardbevingen gaan. In het bijzonder naar onafhankelijk bewonerssteunpunt Stut-en-Steun. Met deze financiële bijdrage wil Stut-en-Steun een inloopspreekuur realiseren in het Westerkwartier
Doneren kan al vanaf 1 euro en bij een donatie van 20 euro ontvangt u gratis de prachtig uitgegeven tweetalige editie van het gedicht Groningen/Grunnen. Ga naar https://www.ulule.com/groningen-aardbevingen/
Dit jaar wordt de Nederlandse theoloog, dichter, ex-jezuïet en priester 87 jaar en geen moment haalde hij zijn pen van papier. Alles wat hij schreef, liedteksten, psalmen, essays, verhalen, toespraken én gedichten schreef hij met de hand. Hij publiceerde een groot aantal liederen en gedichten en beïnvloedde de modernistische denkbeelden over liturgie en kerkelijk leven in Nederland diep. In Groningen schreef hij zijn eerste tien liturgische "liedjes".[2] Het eerste was: "Zolang er mensen zijn op aarde".