Op de dag dat het kabinet bekendmaakt de gaswinning terug te brengen naar nul kondigt ‘Den Haag’ aan in Pieterzijl-Oost te gaan fracken.
Fracken is een omstreden winningsmethode van gas uit kleine gasvelden. Onder hoge druk wordt een oplossing van water, chemicaliën en keramiekkorrels in de grond gespoten. Zo worden openingen gemaakt in gesteente om gas te winnen.
De methode wordt toegepast om laatste restjes uit velden te halen. Ondanks eerdere protesten van provincies, gemeenten Zuidhorn en Kollumerland en waterschap zet ‘Den Haag’ het gasplan door. Volgens het ministerie van Economische Zaken zijn de risico’s voor mens en milieu niet aangetoond.
‘Onbestaanbaar’
Veehouder Ate Hylke Kuipers uit Oldehove die een veehouderij runt in Den Ham en zwaar gedupeerd is vanwege aardbevingsschade, vindt de timing uiterst ongelukkig. ,,In de hele provincie heerst euforie over de stopzetting van gaswinning. Nota bene op de dag dit ‘goede nieuws’ bekend wordt gemaakt, kondigt het ministerie doodleuk aan dat de winning van aardgas bij Pieterzijl-Oost weer wordt opgepakt. Dit gebeurt op zo’n 20 kilometer afstand van het Groningenveld.’’ Hij noemt dit ‘onbestaanbaar’.
Daar komt bij dat het ministerie de gaswinning hier wil uit voeren volgens de omstreden methode van fracking waarbij chemicaliën worden gebruikt. ,,De risico’s van chemicaliën zijn bekend van de landbouw. De overheid dwingt boeren het gebruik van chemicaliën terug te dringen. De risico’s van gaswinning voor inwoners van Groningen zijn al heel groot. Gelijktijdig schroomt ‘Den Haag’ niet bewoners van deze regio nog eens aan extra risico’s bloot te stellen.’’
Total loss
Vanwege de bevingen is de boerderij van Kuipers total loss. Hij strijdt met de NAM om de schade die becijferd is op circa 3 miljoen, vergoed te krijgen. Kuipers, mede-organisator van het boerenprotest begin dit jaar in Den Haag, heeft hij zich in de gasmaterie verdiept. hij juicht het terugdraaien van de gaskraan toe maar is nog lang niet gerust: ,,Net terug uit Berlijn ben ik aan het rekenen geslagen. Tot 2030 wordt nog 177 miljard kuub uit het Groningen gasveld gehaald, voordat de kraan echt dichtgaat. Dat moet iedereen beseffen. We zijn er nog lang niet hier in Groningen.’’
De NAM was vrijdag niet voor commentaar bereikbaar.
Bron: DvhN