Ook monumenten kunnen duurzaam zijn. Feitelijk zijn ze dat door hun lange bestaan al, maar bouw-technische aanpassingen of een andere bestemming kunnen een monument een duurzamer bestaan geven. Tijdens deze thema-avond wordt stilgestaan bij de mogelijkheden van het duurzaam maken en beheren van ons monumentale erfgoed. Open Monumentendag gemeente Westerkwartier heeft een tweetal deskundigen uitgenodigd om daar op beeldende wijze over te praten. Verder wordt ook weer de jaarlijkse steunpilaar uitgereikt. De avond, op 1 september, start om 19.00 uur in CazemierBoerderij Tolbert - Oudheidkamer Fredewalda Hoofdstraat 27, Tolbert
Winnaar Steunpilaar 2022 wordt ook bekend gemaakt
De voormalige Stichting Open Monumentendag Zuidhorn is begonnen met het toekennen van deze ‘onderscheiding’ aan een persoon of organisatie, die zich belangeloos heeft ingezet voor het stimuleren van de belangstelling voor monumenten in het algemeen, dan wel voor de eigen locatie.
De Stichting Open Monumentendag gemeente Westerkwartier heeft dit initiatief overgenomen.
Onder verantwoordelijkheid van het comité uit Zuidhorn zijn de volgende Steunpilaren uitgereikt:
2013 Agda van der Vlis
2014 Klaas Hekker
2015 Arine Brusse
2016 Jakob Loer
2017 Marian Meijer
2018 Stichting Mien Westerkwartier
Onder auspiciën van Open Monumentendag gemeente Westerkwartier zijn toegekend:
2019 Bestuursleden van de (voormalige) Stichting Open Monumentendag Zuidhorn
2020 Samuel Levie Stichting / Joodse School Leek
2021 Stichting Beheer Kerk te Fransum
De grote vraag wie de steunpilaar 2022 gaat winnen, wordt in de CazemierBoerderij Tolbert - Oudheidkamer Fredewalda rond 21.10 uur bekend gemaakt!
Zaterdagochtend 10 september om 10.00 uur start Open Monumentendag met het thema 'Duurzaamheid’.
ver de CazemierBoerderij Tolbert - Oudheidkamer Fredewalda
De CazemierBoerderij heeft een rijke geschiedenis op een centrale plek in het dorp. Bij de restauratie, die grotendeels door vrijwilligers is uitgevoerd, zijn de historische elementen van het markante gebouw bewaard gebleven.
De boerderij is ongeveer 400 jaar oud. Uit jaarringonderzoek blijkt dat drie eikenhouten gebinten dateren uit 1607. Heel bijzonder is, dat twee staanders aan de bovenkant een vorkconstructie hebben. De boerderij is het vroegste voorbeeld van de bouw van een zogenaamde Friese schuur in de provincie Groningen.