Westerkwartier – Naast de energiecrisis en de flink gestegen kosten voor levensonderhoud hoort ook aandacht te zijn voor menstruatiearmoede. Althans, dat vinden Natasja Bennink (GL) en Myra Eeken-Hermans (PvdA), initiatiefnemers van de motie Bloedserieus. “We roepen het college op om een structurele aanpak te organiseren binnen het armoedebeleid.”
“Tijdens de behandeling van de begroting 2023 tijdens de gemeenteraadsvergadering van gisteren is de motie bijna raadsbreed aangenomen en heeft het college toegezegd om erop terug te komen in december,” aldus de raadsleden Bennink en Eeken-Hermans.
Gratis menstruatieproducten in wc’s van openbare ruimtes zoals gemeentehuizen, scholen, bibliotheken, musea, dorpshuizen en sportzalen! Daarnaast maakt zichtbaar maken van tampons en maandverband het onderwerp ook bespreekbarder. Menstruatieproducten zijn een basisbehoefte en moeten toegankelijk zijn voor alle meisjes en vrouwen in Westerkwartier.
Op de vraag “is dat nou echt nodig?” is het antwoord -helaas- ‘jazeker’. Landelijk gaat het om 1 op de 10 vrouwen die menstruatieproducten niet kunnen betalen. En wat te denken van de jonge meiden die op school maandelijks verzuimen omdat ze de producten niet hebben en er ook nog eens niet over durven te praten.
Eerdere inzamelacties van menstruatieproducten die door de Voedselbank Westerkwartier werden uitgegeven aan de mensen die dit nodig hebben, zijn heel nuttig gebleken, maar dat is geen structurele oplossing. Elke maand worden de vrouwen en meisjes er immers weer mee geconfronteerd. “Wij pleiten met deze motie juist voor een structurele aanpak.”
Fotobijschrift: (links) Myra Eeken-Hermans (PvdA Westerkwartier) en Natasja Bennink (GroenLinks Westerkwartier) pleiten voor een structurele aanpak van menstruatiearmoede in het Westerkwartier