Een bewoonster wist te vertellen dat het een Steenmarter is en heeft het dier 's nachts de straat over zien steken.
Op zich een mooi dier, herkenbaar aan zijn hoge rug maar een echte rover! Een volierehouder mist al een paar vogels en ook een kippenhouder in de buurt is 's ochtends een aantal malen teleurgesteld teruggekomen uit het kippenhok zonder eieren.
Steenmarters zijn 's nachts actief; ze gaan 's avonds op pad en komen 's ochtends vroeg weer terug. Overdag betekent dat slapen in een bij voorkeur donker en droog hoekje. Bijvoorbeeld op een afgesloten zolder, de spouwmuur of de kruipruimte. De kans vrij klein dat u het kleine roofdier overdag in uw huis tegenkomt.
Beschermde diersoort
Omdat het kleine roofdier een beschermde diersoort (Flora- en Faunawet, tabel 2) is, mogen de verblijfplaat(sen) niet verstoord worden en mag de soort mag ook niet opzettelijk verontrust worden. Laat staan dat het beestje gevangen of gedood mag worden. Als u contact opneemt met het meldpunt, kan een deskundige kijken of er daadwerkelijk sprake is van een steenmarter en alleen in gevallen van extreme overlast kan gekeken worden naar maatregelen getroffen kunnen worden om de steenmarter niet meer te laten terugkeren naar het gebouw.
Verjagen, vangen of doden is zinloos
De marters verjagen, vangen of doden heeft helemaal geen zin. Nog afgezien van het feit dat dit niet mag (en strafbaar) is. Steenmarters leven sterk territoriaal. Zodra er een territorium vrijkomt wordt die vaak binnen en week weer ingenomen door een soortgenoot. Zeker nu het goed gaat met de soort en hij op veel plekken voorkomt gebeurt dat sneller. Het voorkomen dat de steenmarter een huis binnen kan heeft meer effect. Het allerbeste is natuurlijk het aanbieden van "vervangende woonruimte". Een takkenbult met daarin een steenmarterkast werkt vaak prima maar is geen garantie voor succes.
Ook Webmaster is tijdens een wandeling wel eens geconfronteerd met een heel nest marters. Dit was vorig jaar in het waterpark.
21-06-2011 WIZ