Dinsdagavond was er in het Cultureel Centrum in Zuidhorn een startbijeenkomst ‘Kwaliteitsimpuls winkelgebieden’. Deze door de gemeente geïnitieerde bijeenkomst was voor winkeliers, winkeliersverenigingen en geïnteresseerden van Leek, Grootegast, Marum en Zuidhorn.
Tijdens deze startbijeenkomst werd onder andere een presentatie gegeven door DNWS (De Nieuwe Winkel Straat) van een scan die is gehouden onder winkeliers en een presentatie door BRDG (Broekhuis I Rijs I de Gier) over de resultaten van het koopstromen onderzoek.
Lokale bevolking
Het merendeel van de inkomsten komt van de eigen bevolking die in het eigen dorp boodschappen doet en winkelt. Die groep vasthouden én uitbreiden is noodzakelijk. Er is nogal wat concurrentie van omliggende kernen en steden en ook on-line aankopen zijn een bedreiging.
Scepsis maar ook enthousiasme
De aanwezige ondernemers die al jarenlang in de gemeente actief zijn en ook actief in georganiseerd verband beluisterden de presentaties met enige scepsis. “In de loop der tijd zijn al veel onderzoeken geweest maar dat heeft tot niets geleid”. “We vragen nu al 19 jaar om een aanpassing van onze winkelstraat en dat moet nog gebeuren”. Viel te horen.
Samenwerking onderling voor verbetering vatbaar.
Uiteindelijk zullen de ondernemers het zelf moeten doen en uitdragen. Een aantal (jongere) aanwezigen is niet “behept” met een verleden en zag meer kansen dan beren op de weg.
Beterschap
Wethouder Sijperda trok zich de kritiek aan maar beloofde met dit project beterschap. Onderliggend idee is dat winkeliers samen met andere partijen plannen maken om hun winkelgebied aantrekkelijker te maken. Met deze plannen kan dan een presentatie voor de raad worden gegeven die uiteindelijk zal beslissen of daar middelen voor worden vrijgemaakt.
De informatie die uit de scans, dorpssafari’s, koopstromenonderzoeken en enquêtes is gekomen wordt beschikbaar gesteld evenals een budget voor vergaderkosten etc. Ook kan daar bijvoorbeeld professionele begeleiding voor worden ingehuurd.
Uit de scans bleek dat ondernemers door de bank genomen niet heel tevreden zijn over “hun” winkelgebied. Veel is voor verbetering vatbaar waaronder vergroening.
Voor Zuidhorn is er op dat gebied een meevaller. Voor deze kern is een » Centrumvisie opgesteld ( die momenteel ter inzage ligt ) wat inzet op meer groen, kunst en woningbouw, waaronder appartementen in het centrum van Zuidhorn. Ook wordt Overtuinen als icoonproject klimaatadaptie aangewezen. Met meer groen wordt het koeler en prettiger verblijven. Ook het parkeren wordt positief beoordeeld, daarentegen is een uitbreidng van het winkelaanbod gewenst.
Werkgroep
Wel is het zaak om het centrum van Zuidhorn verder aantrekkelijk en leefbaarder te maken. Hiervoor gaat een werkgroep plannen maken die breed gedragen zullen moeten worden. Die kans wordt groter als er partijen in de cultuur sector, (muziek)verenigingen, vastgoedeigenaren, bewoners en middenstand bij worden betrokken.